torstai 4. marraskuuta 2010

Eilisen päivän sähköä

Kävin eilen sähköliikkeessä, joka ei ihan vastannut nykykäsitystäni sähköliikkeestä. Kyseisen afäärin olemassaolosta meille vinkkasi samalle aaltopituudelle kanssamme ensinäkemältä heilahtanut sähkösuunnittelija. Hän suositteli vierailua paikassa sekä yleisen mielenkiinnon vuoksi että siksi, että saisimme sieltä tulevaa remonttia varten varaosia mahdollisesti sähkörempan tohinassa rikki meneville tai muuten vaan särkeytyville alkuperäisille 50-luvun katkaisijoille.

Vähän epäilin. Vaan enpä epäile enää.

Meillä oli summittainen käsitys siitä, missä kyseinen sähköliike sijaitsee, ja meitä oli ohjeistettu olemaan peljästymättä mikäli liikehuoneisto näyttää pimeältä ja menemään rohkeasti nykimään ovea. Näin oli, ja näin teimme. Ovella tuli vastaan vanha setä, ja kun esitimme asiamme, hän ohjasi meidät sisään. Tarkemmin sanottuna tuosta vasemmalla näkyvästä lasiovesta.Myyjättärenä ja valojen sytyttäjänä toimi vastaanoton suorittaneen herran "emännyys", kuten hän itse rouvaansa tituleerasi. Ja eipä aikaakaan, kun vanhoista pahvisista myyntipakkauksista oli kaivettu lasiselle myyntitiskille liuta etsimiämme, iskemättömiä valokatkaisijoita. Sekä kuiviin että kosteisiin tiloihin. Malli täysin sama, kuin meillä käytössä oleva. Hinta joitakin euroja kappale. Maadoitettuja pistorasioita ei valitettavasti ollut enää valikoimissa, "kaikki ovat ostaneet", sanottiin selitykseksi, ja ymmärrettävistä syistä varastoon ei saa enää tilaamalla täydennystä.Olen nyt syvästi pahoillani siitä, että en yksinkertaisesti kehdannut ottaa liikkeestä enempää valokuvia. Lukijakunta joutuu siis tyytymään sanalliseen kuvailuuni: Tämä oli yksi niistä paikoista, joissa käsinkosketeltavasti aistii ajan pysähtyneen. Hyllyissä oli isoja ja pieniä lasikupuja posliinikantaisiin pyöreisiin lamppuihin, katossa roikkui muutama 60-luvun valaisin, kaupan sisustus oli sinisine keinonahkatuoleineen jostain 40 vuoden takaa ja kaikki näkyvissä olevat sähköpistokkeet ja koskettimet mallia 50-luku. Vanhoja valaisimia olisi kuulemma ollut vintillä vielä lisääkin, joten vintagelamppuja etsiville suosittelen lämpimästi tutustumista myymälään. Tarjolla oli myös edustava valikoima erilaisia sähkömoottoreita ja generaattoreita, joiden röykkiö näytti varsin kunnioitusta herättäviltä hämärässä myymälätilassa.

Jutustellessamme liikkeenhoitajan kanssa kävi ilmi, että hän oli ennen asunut Ristiinantien varressa ja käynyt, kuinkas muutenkaan, useasti meidän talon Annin sekatavarakaupassa. "Lujasti rakennettu talo", oli sähkömiehen kommentti, vaikka hän olikin enemmän hirsi- kuin purutalomiehiä. Jotenkin sen saatan hyvin ymmärtää.

Lopuksi vielä koordinaatit kiinnostuneille: Sähköliike M Liukkonen Ky, Pankalammenkatu 3, Mikkeli. Puhelin 015-210 444. Mene tänään, en ole valitettavasti lainkaan varma siitä, onko liikettä huomenna enää olemassa.

7 kommenttia:

 1. Niin, se jäi mainitsematta että nettikauppaa tai www-sivuja ei muuten ole...

  VastaaPoista
 2. Tuonne on päästävä vaikka meillä tulikin rasiat ynnä muut kytkimet uutena. Osin miehen työn takia ja osin siksi että käytimme jo olemassa olevia rasioita ja kytkimiä.
  Sattuiko silmiin osumaan sellaista vanhaa kylpyhuone/keittiän valaisinta jossa on kaksi keskiosasta sivuille lähtevää kupua? Kuvut kapenevat keskiosasta poispäin. Sellainen olisi haussa tupaan.

  VastaaPoista
 3. Hmm, ei kyllä sattunut silmään sellaista, noita pyöreitä irtokupuja vaan. Mutta jos siellä vintillä vaikka olisi... Pitää soitella vaikka ja kysyä, meillekin pitäisi saada keittiön uusien kaappien alle joku valaisinsysteemi.

  VastaaPoista
 4. Kuola valuu, harmi kun on niin kaukana :(

  Hower

  VastaaPoista
 5. Taitaa olla M.Liukkonen sulkenut ovensa. Olen yrittänyt soittaa 10 kertaa viikon ajan ja ketään en saa langan päähän. Olisin noita kuvassa näkyviä järeämpiä katkaisijoita kaivannut. Nyt on mennyt työtuntejakin jo tusina kun olen kierrellyt noita varaosapankkeja ja bensaankin mennyt monta kymppiä joten jos tuolta saisi ja vielä uuden niin maksaisin mieluusti postikulutkin jos vaan saisin jonkun kiinni...

  VastaaPoista
 6. Muistelen etäisesti, että kuljin tuosta ohi joku aika sitten ja samassa talossa oleva huonekaluliike oli liimannut ikkunaan "loppuunmyynti" -kyltin. Voin käydä tänään kuikuilemassa.

  VastaaPoista
 7. No niin. Kävin Liukkosella, rouva oli paikalla. Minulla on nyt Liukkosen kotipuhelinnumero, mutta en taida viitsiä sitä tänne kaiken kansan näkyville pistää. Laitatko spostia osoitteeseen kaisalaura@gmail.com niin katsotaan, miten saadaan kätevimmin tuo nakale sinulle!

  VastaaPoista