Aika monilla paikkakunnilla on kotiseutuyhdistys, niin myös Mikkelissä aktiivinen ja vireä Mikkeli-seura. Se muuten järjestää kesällä 2012 valtakunnalliset kotiseutupäivät, joista saattaa tulla erehdyttävästi mieleen joku mummojen kokoontumisajo tai hilipatihippaa ja kansantanhua -tyyppinen tapahtuma, mutta joka on oikeasti varsin korkeatasoinen ja ennen muuta erittäin iso happening, jossa kuullaan laadukkaita seminaariesitelmiä, messuillaan ja tehdään retkiä kunkin vuoden järjestäjäkaupungin tai kunnan mielenkiintoisiin tutustumiskohteisiin. Tervetuloa siis meille kylään, jos ei aiemmin niin ainakin elokuun alussa 2012.
Minä liityin hätäpäissäni tänään Mikkeli-seuraan, koska kuulin seura-aktivistiselta kollegaltani, että tämän vuoden syyskokouksen esitelmä käsittelisi heti meidän oman talon jälkeen Mikkelin seuraavaksi mielenkiintoisinta rakennusta, joka tosin on purettu jo vuonna 1958. "Ryssänkirkon" historiasta on siis kirjoitettu ansiokas tutkielma, jonka luin heti ensi viikkoina Mikkeliin muuton jälkeen. Taustaksi lienee syytä kertoa, että rajantakaisesta Ilomantsista kotoisin oleva isomummoni oli ortodoksi ja kiitos myös myöhemmän Venäjä-kiinnostuksen, itäisen kirkon traditio on kiehtonut minua jo ihan lapsesta asti.
Mutta se varsinainen asia oli tämä: Mikkeli-seuran sivuilla on hieno pieni virtuaalinäyttely nimeltä "M - Kuvaaja etsii kaupunkia". Kuvissa on manipuloitu vanhoja valokuvia nykyisiin Mikkelin maisemiin, ja minusta kuvat ovat hienoja. Tekijä Miika Niemisen terveiset ovat luettavissa täältä ja itse näyttelyyn pääsee tästä.
Olipa mainioita linkkivinkkejä! Ryssänkirjosta tehdyn kirjan tilasin oitis äidilleni seuraavan syntymäpäivän lahjaksi. Äitini on nimittäin sota-aikana pikkutyttönä leikkinyt ryssänkirkon nurkissa, niinkuin vissiin kaikki varuskunnan lapset :-)
VastaaPoistaA13
Kirja on tosi hyvä, ja koko ryssänkirkko-asia varsin mielenkiintoinen osa Mikkelin historiaa!
VastaaPoista