tiistai 26. lokakuuta 2010

Saako lähettää terveisiä?

Korviini on kantautunut, että blogiani lukevat myös eräät hyvin erityiset ihmiset, joilla on talomme kanssa meitä huomattavasti pidempi yhteinen historia ja läheinen suhde siihen muutenkin. Eräs heistä on jopa kirjaimellisesti nähnyt ensimmäistä kertaa päivänvalon talon seinien suojassa, toinen ilmoitti tänään olevansa syyllinen talossa vallitsevaan keltaiseen ja vihreään värimaailmaan. Synti on tehty eräänä kesälomana, joko vuonna 1970 tai -71, joten voinemme täten julistaa rikoksen vanhentuneeksi. Sitä paitsi se yläkerran keittiön lattian räväkänvihreä raparperi-sävy on minusta oikeasti ihan mahtava!

Käytän siis tämän blogikirjoituksen lähettääkseni terveisiä ympäri Suomea ja vähän naapurimaitakin. Jos tätä ajatellaan eräänlaisena virtuaalisena postikorttina, lienee paikallaan, että siinä on myös kuvapuoli. Tässä siis otos eteisen seinälle romukirpparilta löydettyyn valokuvakehykseen ripustetusta palasesta tämän talon ja sen rakentaneen perheen historiaa:Lompakkoalmanakkaan vuodelta 1953 on epäilemättä talon rouva kirjoittanut alareunaan "Tänä v. muutettiin Kalliokatu 4:ään". Almanakka löytyi liimattuna vessan kaapin oven sisäpuolelle, ja kun kaappi lähti hiottavaksi ja maalattavaksi, irrotin varovasti almanakan ovesta ja säilöin sen kehyksiin.

Minua se muistuttaa siitä, että talo on ollut olemassa jo kauan ennen kuin oma olemassaoloni on alkanut. Muistuttaa se kaikista niistä tarinoistakin, joita olen talosta ja siinä eläneistä ihmisistä kuullut. Kyllä se muistuttaa myös vastuusta - kun on itse jo ensimmäisten kuukausien asumisen aikana saanut kokea niin paljon iloa ja ihmetystä liki 60 vuoden takaisten rakenteiden ja elämän kerrostumien tutkimisesta, on ne minusta velvollinen säästämään ja niitä vaalimaan edelleen.

Ja lopulta luovuttamaan ne heille, jotka sitten joskus asuvat tässä talossa minun jälkeeni.

5 kommenttia:

 1. Hauska nähdä että pappani ja isoäitini rakentamasta talosta pidetään hyvää huolta.
  Onnea ja menestystä remonttiin.

  Mikko

  VastaaPoista
 2. Kiitos kovasti! Yritetään parhaamme :)

  VastaaPoista
 3. Niin, ja sen verran tarkennusta että kirjoitus kalenterissa onkin perimätiedon mukaan talon isännän. Kiitos vihjeestä!

  VastaaPoista
 4. Meiltä löytyi talon täytteistä vanhoja kouluvihkon sivuja. Vietiin naapurille, kun olivat sukua. Meille jäi sitten muuta vähemmän henkilökohtaista. Tosin yksi meidänkin esi-isä, talossa koskaan asumaton ja, löytyi ilmeisen sattumalta täytteiden lehtiartikkeleista.

  Tarpola

  VastaaPoista
 5. Hurmaava! Meilläkin on säästössä kaikenlaista talosta löytynyttä tavaraaa. Yksi löytötavaratyyppi ovat tyhjät viinapullot vanhoine etiketteineen. Jotain olisi kyllä kiva laittaa esille.

  VastaaPoista