tiistai 27. marraskuuta 2012

Pro Nuijamiestenkadun puutalot

Mikkelissä uutisoitiin viime viikolla keskusta-alueen kolmen vanhan, kauniin ja kaupungin omistaman puutalon purkamisesta. Edelliseen postaukseeni viestin jättänyt Sari kirjoitti kauniin, asiallisen ja perustellun mielipidekirjoituksen aiheesta viime viikonlopun Länsi-Savoon. Minä komppasin omalla kiukustuneella pikakirjoitelmallani tänään.

Kuva: Länsi-Savo

Olen nyt jotenkin neuvoton. Mikkelin kaupunki on näyttävästi pohtinut omaa imagoaan ja tulevaisuuttaan viimeisen pari vuotta, jotka minä olen kaupungissa asunut. Luulin, että vanhojen puutalojen purkaminen on nykyään noloa, junttia ja seitkytlukulaista. Ilmeisesti näin ei kuitenkaan ole? Mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi tehdä? Kirjoitin kaupungin kaavoituspäällikölle, kehitysjohtajalle ja matkailupäällikölle ja kaikki he vastasivat. En usko, että noita taloja pelastaa enää mikään, mutta mikä pelastaisi Mikkelin siltä, että moinen luullakseni muidenkin kuin minun silmissä juntti ja nolo vanhojen rakennusten hävitysvimma saa jatkua vuodesta toiseen? 

Nuo kolme puutaloa ovat ihan ryhdikkäitä, niissä on ainakin päältäpäin ehjät katot ja kuten kuvasta näkyy, varsin korkeat kivijalat. Minun on vaikea uskoa, että ne todellakin ovat korjauskelvottomassa kunnossa. Minun on myös vaikea uskoa, että tulevat sukupolvet kiittävät siitä, että tuohon paikalle rakennetaan 2000-luvun pienkerrostalo. 

Olisiko meillä tässä kansanliikkeen paikka, mikkeliläiset bloginlukijat? 

9 kommenttia:

 1. Ehdottomasti! Laitan sulle sähköpostia kunhan pääsen rauhassa koneen ääreen! Mä en ole vielä Facebookissa mutta siellähän voisi myös aloitella jotain.

  Olen saanut kaupungilla ja eri kautta useita kiittäviä palautteita kirjoituksesta eli selvästi meitä puutalojen puolustajia löytyy -miten saadaan ihmiset aktivoitumaan ja nostettua asia esille niin ettei sen jälkeen purkupäätöksiä voida tehdä hiljaa hyssytellen kaupungin kabineteissa, se on toinen juttu. Pelkään niin kovasti Pulkkisenkulman puolesta, on pahat aavistukset mitä sen varalle on kaavailtu.. Lahotus- ja tuhouslinja jatkuu.
  Mutta toden totta, nyt saa riittää. Asialle pitää tehdä jotain.

  VastaaPoista
 2. Mä voin kompata teitä, vaikken Mikkelissä asukkaan.
  Törkeetä miten kaikki aina pitää tuhota.PAH!!

  VastaaPoista
 3. Hyvät kirjoitukset sekä Laurakaisalla että Sarilla! Olen vuosia ihmetellyt ja harmitellut tuota Pulkkisenkulman lahottamista, ja nyt sitten nämä Nuijamiehenkadun puutalot! Jos asian ympärille syntyy jonkinlainen kansanliike, niin ilmoittaudun etäkannattajaksi :-)

  Niin, minähän en ole koskaan Mikkelissä asunut, mutta sukuhistoriain vuoksi olen henkisesti puolimikkeliläinen :-)

  t. A13

  VastaaPoista
 4. Tää on niin valitettavaa ja valitettavaksi sen tekee se, että purkamisia tapahtuu vielä tänä päivänäkin. Niin typerää. Mikkeli ei ole tän asian kanssa todella yksin, muissakin kaupungeissa puretaan vanhoja taloja kannattavuuslaskelmien puitteissa, huis, tuosta vain. Usein niistä ei edes kerrota eteenpäin, vaan hiljakseen pistetään purkuporukka paikalle. Ettei vain syntyisi liikaa porua jonkun vanhan rötiskön puolesta, ehei! Tai sitt just annetaan talojen olla huonolla hoidolla niin että ne lahoaa "liian huonoon" kuntoon. Huokaus.

  Täältä kaukaisesti komppaan ja annan virtuaalitukea, kesämökki Puumalassa ja poikettu on Mikkelissäkin.

  VastaaPoista
 5. Kannatettava ajatus! Turun lähistöllä asuvana mämä asiat ovat valitettavan tuttuja. Videolla varsinainen vääryys: http://www.youtube.com/watch?v=AEL0QIdCLTk

  VastaaPoista
 6. Ihan loistavasti laaditut kirjoitukset Sarilta ja LauraKaisalta. Pidetään peukkuja, että järki voittaa...

  VastaaPoista
 7. Tätä tapahtuu muuallakin kuin Mikkelissä. Oulussa ei edes pureta vaan poltetaan. OP

  VastaaPoista
 8. ei pelkästään mikkelissä vaan koko maassa! täällä pietarsaaressa purettiin 80-luvulla nk. fontellin talo melko hämärissä olosuhteissa joka paransi vanhojen talojen arvostusta täällä, mutta vielä olis tehtävää.

  VastaaPoista
 9. Sama linja "lahotetaan niin eivät voi vaatia korjausta" -linja vallitsee Joensuussakin... Eikä valitettavasti kyse ole mistään yksittäisestä talosta vaan vanhasta puutalokorttelista! Taitokortteliin on yksi osa saatu pelastettua, niin miksei ne loputkin...
  Itse olen haaveillut, että joku fiksu sijoittaisi ja tekisi niistä asuntoja! Eikä tietenkään mitään uusia ja moderneja (mikä vaara tietysti olemassa) vaan mennyttä aikaa henkiviä puulämmitteisiä asuntoja!
  Jotain nykyaikaistahan siihen tulee... Kun edes ne upeat vanhan talon julkisivut (kuoret) säilyisivät!
  Mari

  VastaaPoista