maanantai 5. maaliskuuta 2012

Keittiön pikaremontti, osa yksi

Jossain alkuperäisissä remonttisuunnitelmissa luki, että keittiö on ensimmäinen asia, joka kellarin jälkeen pistetään kuntoon. Jossain vaiheessa ymmärrys lisääntyi sen verran, että keittiön edelle kiilasivat vessat - viemärien ja käyttövesiputkien vaihto edellyttää nimenomaan vessaremontteja, koska vessojen kautta kulkevat vedet myös keittiöihin. Niinpä keittiöremontti on siirtynyt hamaan tulevaisuuteen ("kevväämmälle", sanoi savolainen puoliso tänään) ja silmissä vilistävät vain mustavalkoiset vessahaaveilut...

No, ei sentään. Minulla on ollut selkä perin juurin kipeä tämän toisen lapsen odotuksen aikana. Meillä menee myös hyvin paljon aikaa tiskaamiseen, jota kumpikaan meistä ei suuresti rakasta. Liian matala tiskipöytä ei ainakaan edesauta selän tilannetta, ja tiskikoneettomuus on alkanut muiden nykyajan mukavuuksien hiivittyä huusholliin haittamaan enemmän ja enemmän. Tänään siis suoritettiin keittiön pikarempan osa yksi ennen sitä varsinaista keittiöremonttia, pikaremontoinnin kakkososa nähdään huomenna kun putkimies-Marko saapuu.

Meillä on siis tarkoituksena tehdä keittiöön sellainen ihan oikeakin remontti. Maalata seinien likaiset pinkopahvit ja katon nuhjuiset Halltex-levyt, lisätä kaappitilaa, rakentaa ikkunan eteen työtaso, kunnostaa peltikuorinen puuhella ja ennen muuta repiä ruma muovimatto lattiasta ja ottaa esiin alkuperäinen lakattu puulattia, tosin visioissani ruskeaksi maalattuna. Isoin tekninen juttu on liesituulettimen laittaminen keittiöön - kaiken alleen peittävä rasvainen pöly öllöttää. Ja sitten vielä sähköjen uusiminen, lisääminen ja valaistus.

Mutta tässä vaiheessa tyydyimme vain tuon tiskinurkkauksen fiksaamiseen. Lähtökohta oli tämä blogissa jo useita kertoja vilahtanut kuva:Ensin lähti yläkaappi yläkertaan. Maalausta ja pientä laittoa, ja alkuperäiset varsin, hmm, kotitekoisen oloiset keittiön kaapit jatkavat elämäänsä yläkerran keittiössä. 40 vuoden päästä, kun toivottavasti vielä asun talossani, ne ovat satavuotiaat. Satavuotiaita kaappeja ei voi kuin arvostaa, kotitekoisuudesta viis.Sitten heilahti vinttiin rosterinen tiskipöytä ja alakaappi. Osasimme odottaa jonkinlaisia ajallisia kerrostumia kaapin alta paljastuviksi...Muovimaton, ohuen vanerin, pahvin ja pölykerroksen alta paljastui lopulta kuiva, ehjä lautalattia. Viemärin ympärys oli eristetty yhtä mielikuvituksellisesti kuin yläkerrassakin - siellä purujen sekaan oli sullottu superlonpatjan palasia, alakerran kyökissä taas viemärin ympärys oli vuorattu jollain, joka muistutti erehdyttävästi vanhaa täkkiä. Täkistä en ehtinyt saada kuvaa, sen verran rivakasti se poistui roskikseen.Pääsin vihdoin kurkistamaan myös keittiön muovimaton alle. Ainakin tuosta tiskipöydän kohdalta se oli liimattu varsin topakasti lattialautoihin - täytynee siis varautua joko hirveään urakkaan tai siihen, että liimaa ei saa irti laudoista. Ans kattoo nyt - sitten kevväämmällä.

Rempparyhmän nuorempi hanslankari oli onnellinen, koska remontti oli vihdoin siirtynyt täysin hänen ulottuvilleen eikä edellyttänyt enää harvoin tarjolla olevaa pääsyä kellaritiloihin.Tiskipöytä tulee siis muodostumaan integroitavasta, puulaatikoksi naamioidusta astianpesukoneesta sekä sen viereen puolison itse liimapuulevystä tekemästä roskiskaapista, jonne mahtuvat juuri sopivasti energiajakeen ja kompostin sangot. Näiden päälle tuli koivuinen taso, johon suhtaudun skeptisesti (tiskipöydällämme on nähty retkottavan muun muassa päätön rasvasilli) mutta se on Osmottuna ja hiottuna ja kiillotettuna niin kaunis, että hyväksyn sen toistaiseksi varauksetta. Katsotaan, miten se kestää käytössä.Puoliso osti aika pian taloon muutettuamme sellaisen laserlaitteen, jolla voi katsoa seinien suoruutta ynnä muita kiinnostavia yksityiskohtia. Keittiön seinät todettiin sillä suoriksi jo yli vuosi takaperin - mutta eipä tullut silloin tai myöhemminkään tarkastettua tilannetta tuon tiskinurkkauksen osalta. Lopputulos on tämä:Ei ihan 90 astetta. Melkein. Kun kysyin timpureilta, mitä aikovat tehdä, oli vastaus että katsotaan sitäkin sitten kevväämmällä. Näin teemme.

Lavuaariksi laitettiin Kainuun metsäkämpältä pelastettu, emaloitu valurauta-allas. Se on kyllä nätti. Tarkkaavainen lukija huomaa seuraavasta kuvasta, että hana roikkuu omituisen alhaalla ja paikoilleen kiinnitetyn uuden tiskikaapin reunan ja Enso-levyn väliin jää outo pinkopahvisaareke. Tämäkin on kevväämmällä-osastoa - kun keittiön vesiputket vaihdetaan vasta vessojen remontin yhteydessä, nostetaan hana vasta sitten oikealle korkeudelleen ja hiissataan samalla Enso-levy kiinni tiskikaappiin. Näin vältytään siltä, että levyyn pitäisi tehdä ylimääräisiä reikiä.Keittiössä asennetaan parastaikaa kuumeisesti ovia. Mikä ei ole ihan helppoa, kun saranat pitäisi saada niin kohdalleen että ovet sulkeutuisivat jouhevasti mutta eivät jäisi leuhottamaan avonaisina. Puoliso ja pihdit työskentelevät pieteetillä.

Yksi "ei menny niinku Strömsössä" -havaintokin tuli tehtyä - tiskikaapin yläpuolelle tulee vielä toinen kaksiosainen kaappi, jonne olen ajatellut sulloa niitä pakasterasioita ja lasipurkkeja, jotka nyt majailevat yläkomerossa, jonne sijoitetaan tulevaisuudessa nyt pikkukamarin yläkomerossa asusteleva vessa- ja talouspaperivarasto. (Huomatkaa, kaikki suunnitelmat on tehty tarkasti ja harkiten.) Ei tullut sitten mieleen, että tuo edellisessä kuvassa valokehänä loistava pallolamppu on sellaisessa kohdassa, että oikeanpuoleisen yläkaapin ovea ei saa kunnolla auki. Aukeaa se kuitenkin jonkun verran, ja kaappiin voi laittaa narusta stopparin ettei ovi lävähdä joskus vahingossa lamppua vasten ja riko kuuppaa. Tai sitten keksitään jotain muuta, sitten kevväämmällä.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin. Huomenna jatketaan sekä kellarissa että keittiössä.

6 kommenttia:

 1. Meillä on vahattu tammilevy keittiössä enkä voi muuta kuin kehua! Mikään ei imeydy läpi, yhtä helppo pitää puhtaana kuin laminaattitaso.

  VastaaPoista
 2. Meillä taas en-muista-mitä-puuta liimapuulevy, joka on vedetty kuusi-seitsemän vuotta sitten Osmon top-oililla. Tänä iltana uusinta öljyäminen. Joku kolo ja naarmu toki vuosien mittaan tullut, mutta muuten kuin uusi.

  Heh, vähän nolo, etten puulajia muista, enkä tunnista. Puuseppä, mukamasten. :) Noh, joskus halavalla köyhä osti, eikä ole kotoisia puulajeja.

  Ja vielä: hyvin on öljy pitänyt, vaikka viisaammat ennustivat kurjaa loppua liimapuulevy/upotettu allas-yhdistelmälle. Lällällää. :D

  Hyvin teilläkin käy, vaikka koivu on kyllä aika arka kosteuselämisille. Kannattaa varmistaa tuon aukon reunat ja ennenkaikkea alapinnat, jotka jäävät allasta vasten - eli runsaasti öljyä tai vahaa sinne.

  -Pöö-

  VastaaPoista
 3. Kyllä Osmolla tulee kaunista ja kestävää -meidän vesipesut on kestänyt hyvin samanlainen tiskipöytä.

  Kiitos blogista! Löysin sen sattumalta, kun koti-ikävä iski ulkomaankomennuksella ollessamme. Täällä asun USA:ssa hienostoalueella leveästi aitojen keskellä. Suomessa odottaa pikkuinen hirsimökki; sata vuotias tai vanhempi. Kukaan ei tiedä. Sitä on remontoitu romantiikalla ja ilman useamman vuoden ajan.

  Kovin siis kuulostaa tutulta nuo "ei ollutkaan ihan 90 astetta" ja muut yllätykset. Meillä on siinä samalla kolme lastakin imetetty jossain lautakasojen päällä ja välillä tuumattu, että elämän voisi helpomminkin viettää. Usein väsyneenä tuhahtelin milloin mitäkin kulmaa kaivavalle miehelleni, että se keskiverto rivitaloperhe on koiran kanssa lekillä tai lasten kanssa uima-hallissa. Ei meillä..., mutta meidän lapset osaavat käyttää kuumailmapuhallinta ja kaavinta ja tietävät mitä on vernissa:) Just kun saatiin valmiiksi(?) suurinosa, pakattiin kontti ja täällä ihmetellään. Ja ihan tosi on, että luksutalosta kolmen vessan keskeltä voi kaivata vanhaan rakkaaseen "rötisköön", jossa mikää ei ole suoraa tai kolhutonta ja jossa on vain yksi toimiva vessa...

  Jatka kirjoittamista; seuraan sitä innolla! Ja voimia vauvamahan kanssa.

  Hanna P

  VastaaPoista
 4. Tosi hienoa, että jätätte nuo punaiset levyt seinään. Ne ovat aarre.

  VastaaPoista
 5. Hyvähyvä! Olettekos jo miettineet, millainen liesituuletinvärkki tulee?

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista - uskotaan siis, että lujasti öljytty puinen tiskipöytä kestää. Myös niitä rasvasillejä...

  Hanna P:lle erityiskiitos kommentista lähinnä siksi, että itsellekin on tuo ulkosuomalaisuuden onni ja autuus tuttua vuosien ajalta. Elämässä on minusta hienoa se, että siinä voi olla niin monenlaisia vaiheita - ja ne eri vaiheet opettavat näkemään myös muiden vaiheiden hyvät ja huonot puolet selvemmin. Terveisiä siis sinne valtameren taakse ja kokemusrikasta aikaa siellä!

  Evakkosiili: Kävin tänään keskustelun putkimiehen kanssa tuosta liesituulettimesta ja kun hän totesi, että sen katolle viedyn, huipparilla varustetun ihan oikeasti käryt ulos kuskaavan liesituulettimen asennus ei ole mikään maailman monimutkaisin tai kalleinkaan operaatio, niin eiköhä se päätös syntynyt siinä. Meidän pitää päättää tuosta luultavasti jo ennen kun ehditään varsinaiseen keittiöremonttiinkaan, kun meillä uusitaan katto ensi kesänä ja se läpivienti on helpointa toteuttaa siinä yhteydessä sitten.

  VastaaPoista