maanantai 12. heinäkuuta 2010

Mielenrauhaa ostopalveluna

Siteerasin eräässä varhaisemmassa blogikirjoituksessa rakennusarkkitehtia, joka teki kuntotarkastuksen talossamme toukokuussa. Arkkitehti löytyi samanlaisena onnenkantamoisena kuin itse talokin, perikunnan edustaja oli tiedustellut kaupungin rakennusvalvonnasta hyvää kuntotarkastajaa kun tarkastusta heille ehdotimme ja tämä yksilö oli saanut varauksettomat suositukset.

Eikä syyttä. Olen nähnyt kuntotarkastusraportteja, jollaisia kykenisin itsekin näin humanistipohjalta laatimaan, ja joiden anti on ollut tyylilajia "räystäät on puhdistettava lehdistä ja roskista ja talosta puuttuvat palovaroittimet", ja kaikki olennaiset kohdat talosta on kuitattu "kohdetta ei päästy tarkistamaan" -lausumalla. Meidän talomme kuntotarkastettiin perusteellisesti ja perinpohjaisesti, raporttia varten arkkitehti kävi penkomassa Mikkelin rakennusvalvonnan arkistot ympäri ja itse raportti sisälsi täsmällisten tietojen lisäksi myös filosofisia kannanottoja tyyliin "Uudenveroista talosta ei saa, eikä pidä tehdä. Jos haluaa uuden talon, on ostettava tai rakennettava tai teetettävä uusi talo."

Sielujen sympatia oli sillä saavutettu.

Oli siis melko luonnollista, että pyysimme tätä helmeä rakennusarkkitehtien joukossa laatimaan kuntotarkastuksen pohjalta taloomme korjaussuunnitelmaa. Päädyimme siihen, että jos sijoitamme prosentin verran asunto- ja remppalainasummasta ammattilaiseen, jolla on näkemystä ja kokemusta, kontakteja saman kunnostusfilosofian jakaviin urakoitsijoihin, putkareihin, sähkäreihin ja puuseppiin sekä palava kiinnostus projektiamme kohtaan, tulemme melkolailla pikkurahalla ostaneeksi itsellemme aimo annoksen mielenrauhaa ja saamme lisäksi loistavaa keskusteluseuraa ja tahon, jota vastaan peilata omia ajatuksia ja ideoita talon suhteen.

Jo ensimmäisen neuvonpidon perusteella sijoitus kannatti. Vietimme kuuman illansuun viileässä kellarissa visioiden saunatilojen remontoimista, joka on siis ensimmäinen talossa tänä vuonna toteutettava remppa-askel. Tällä viikolla sähköpostiimme on luvattu kolauttaa tuon brainstormauksen tuloksia piirrosmuodossa, ja tuskin maltamme odottaa. Saunan puolelta ideat nimittäin levisivät saunan ja autotallin välissä olevaan maapohjaliiteriin, jossa nykyisellään on yksi toimiva ja yksi toistaiseksi mystinen pakastin, öljysäiliöt sekä pihan puolella erillinen tila öljykattilalle. Tarkoituksenamme on joka tapauksessa siirtyä lähitulevaisuudessa öljystä vähän enemmän tulevaisuuteen katsovaan lämmitysmuotoon, ja ainakin toistaiseksi maalämpö johtaa skabaa. Öljysäiliöistä ollaan siis pääsemässä eroon, ja arkkitehdin ykkösvisiossa sauna pidettäisiin kokonaan saunana (mikä sopii himosaunojaperheelle mainiosti) ja kodinhoitotila värkättäisiinkin muualle kellariin. Jännittävää.

Saunasta luvassa ennen remppaa -kuvia ja tarkempia suunnitelmia pikimmiten. Kellarissa on nyt täydellinen kuvausilmasto kun ulkona riehuu kolmenkymmenen asteen helle.

3 kommenttia:

 1. Vinkkaisitko tästä tarkastajasta lisää, etsin itsekin hyvää ja luotettavaa... Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Moi! Kovasti kiinnostaa teidän saunaprojekti! Muutenkin mukava blogi :-). Meillä on v -39 talossa kellarissa sauna, jossa kiuas ja muuripata antavat ihanan lämmön.Sauna ja pesutila on yhtä tilaa, panelit ja lauteet uusittu mutta alkuperäinen tila. Parasta on pitkät lauteet ja hämyisä tunnelma. Kiinnostaisi teidän saunan koko ja mahdollisen suihkukaapin paikka ja mahtuminen.
  t inari

  VastaaPoista
 3. Pitää ottaa käyttöön joku ilmoitus näistä kommenteista, en muista näköjään itse käydä näitä tarpeeksi lukemassa! Pahoittelut siis siitä.

  Tarkastaja on rakennusarkkitehti Pekka Leppänen, yhteystiedot löytyvät googlaamalla jos laittaa vielä "mikkeli" perään!

  Saunaprojektista on tarkoitus tehdä laajempaa blogijuttua, meillä on myös tosiaan tarkoitus se, että sauna tulee olemaan yhtä tilaa mutta tällä hetkellä projekti on jäissä rakennuslupabyrokratian takia (haluttiin luvat tuolle hankkia kun itsellä on niin karvaita kokemuksia taloista, joita käytiin katsomassa ja joihin oli tehty ties mitä ilman lupia... Siis varman päälle pelaamista, jos joskus tuleekin vastaan tilanne että talo on myytävä) ja koska pähkäillään nyt patteriverkoston runkoputkien uusimista samalla kuin saunaa uusitaan. Mutta yritän laittaa saunajuttua tulemaan asap!

  VastaaPoista