maanantai 9. tammikuuta 2012

Alkuperäisvalaistusta

Tässä yksi pieni esimerkki siitä, millä tavalla minä soisin koko talon tulevan remontoiduksi.

Kävimme taannoin Tampereella ja itseoikeutetusti myös Rakennustorilla. Sieltä tarttui mukaan vanha uusi lampun kupu kellarin pyykkitupaan. Vanhassa maapohjakellarissa oli alkuperäiseen kantaan ruuvattu kyllä oikeaoppisesti pallon muotoinen, mutta muovinen lampun kuuppa ja sen tilalle tuli tämä:



Lasinen kupu on melkein samanlainen kuin muualla kellarissa eli saunassa, pukuhuoneessa ja käytävässä olevat. Meidän kellarissa olevissa on pyöreä pää, tuossa on tuollainen terävä. Se on ehjä ja oikeasti vanha, samaa aikakautta kuin talokin. Ja ruuvautui nätisti pyykkituvan katon lampun kantaan. Hintaa sillä oli aika paljon, 15 euroa, mutta lopputulokseen olen varsin tyytyväinen.

Tämä on syy, miksi minä mielelläni kutsun remontointiamme museoinniksi. Meillä on niin paljon alkuperäistä, joka on ollut talossa aina, että haluaisin palauttaa ne vähät muutetutkin yksityiskohdat alkuperäiseen asuunsa, samaan jamaan muun olemassa olevan kanssa.

4 kommenttia:

  1. Ouje! Meillä on tommosia lamppuja 2 kpl talon jäljiltä suihkussa ja pukuhuoneessa, niissä vain on sellainen pyöreämpi kupumalli.
    Toisesta tulee ruokakomeron lamppu, toinen etsii vielä paikkaansa, koska siinä on sellainen vinon mallinen kanta.

    Minusta hurjan hienot! :)

    VastaaPoista
  2. Alkuperäisyyden suosiminen on aina hieno juttu! :-)

    Uudenaikaisia muovipalloja ei tosiaan tarvitse sietää kellarissa, vajoissa tai edes pihavaloissa, sillä näitä vanhoja posliinikantaisia valaisimia ja niiden tavallisimpia lasikupuja on saatavilla jokapuolelta Suomea vanhoja rakennustarvikkeita myyvissä liikkeissä ja kierrätyskeskuksissa.

    t. A13

    VastaaPoista
  3. I am So Sory!
    Aiheutin Teille kupuongelman.
    Rintamamiestalon tyttärellä ja minulla, talon vävyllä oli ennen kesäpaikkana v. 1914 rakennettu mummonmökki. Siellä tarvittiin tuollainen ajan henkeen sopiva kupu. Siispä ostin Tikkurilan Biltemasta muovikuvun ja tein vaihtokaupan.
    Harmillinen juttu!

    Muuten! Paikallisesta, uudesta ja hienosta kierrätyskeskuksesta saattaisi löytyä tuollaista tavaraa.

    VastaaPoista
  4. Se valaisinkupu!
    Se saattaa olla jopa 1930-luvulta. Silloin tehtiin tuota terväkärkistä mallia mm. Viialan lasitehtaassa (Onko lasissa kohokirjaimin Viiala?). Märkiä oloja varten kärki usein hiottiin puhki, jolloin saatiin tippareikä.
    Sittemmin valmistettiin pyöreäkärkistä kupua ja 1900-luvun loppupuolella tasakärkistä.

    VastaaPoista