tiistai 30. heinäkuuta 2013

Älä osta mitään (ainakaan kaupasta)

Olemme vähän vahingossa onnistuneet luomaan kellariin lapsiperhe-elämän kannalta varsin onnistuneet olosuhteet. Kellarin pyykkitupaan on nimittäin käynti myös autotallin kautta, ja autotallista taas on ovi pihalle.Kun sataa vettä tai on muuten vaan kuraista, voi päälakea myöten rapaiset tenavat siis ohjata tätä vaihtoehtoista reittiä pyykkitupaan. Varsinainen pääsisäänkäynti säästyy pahemmilta hiekoilta ja mudilta, ja kuravaatteilla ja kumppareilla on pyykkituvassa tilaa kuivua kenenkään niistä häiriintymättä.


(Matto puuttuu koska oli pesulassa. Tulikin sieltä, muttei ole vielä ennättänyt takaisin paikoilleen. Kuivumassa lasten kuravaatteiden sijasta allekirjoittaneen kurahousut, kaksi pyyhettä, kirpputorilta ostetut pitsiverhot tulevaan kellarinikkunakäyttöön ja esikoisen kelluttava uimapuku. Kaaapin ovi ei pysy kiinni, jonkun pitäisi säätää saranoita. Kukaan ei muista tai ennätä tai jaksa. Oi voi.)

Tässä vahingossa luodussa kellarin kuraeteinen -toiminnossa on ollut yksi ikävä puoli. Tämä on se ovi, josta mennään autotalliin, ja sen edessä on tuollainen älyttömän hyvä, tiheänukkainen kuramatto jonka merkkiä en nyt muista mutta jollaisia myydään ainakin täällä K-raudassa, eri kokoja ja värejä:


(Ovi on edelleen shabby chic -kuosissaan. Se tuossa vanhassa postauksessa esitelty ovi on tuolla tummanruskean oven takana autotallin puolella koska lämmitetyn pyykkituvan ja melkein lämmittämättömän autotallin välissä on tuplaovet. Tummanruskeakin pitäisi skrabata puhtaaksi ja maalata uudestaan. Karmilistatkin puuttuvat. Oi voi.)

Ja tuo ylempi "valikoituja tekstiilejä roikkuu Oskarin oksassa" -kuva on siis otettu kuvajaan seisoessa tuon oven edustalla. Vaikka kuramatto olisi miten tehokas, on huoneen toisessa ääripäässä oleva kuravaatteiden kuivatusnaulakko väkisin johtanut tilanteisiin, joissa puolet vaatteissa olevasta kurasta on riisuuntumisoperaation jälkeen levittynyt pitkin pyykkitupaa.

Jossa käydään suihkussa, ja jossa ei ole siksi kivaa lompsia jos lattialla on tuuman kerros soraa ja singeliä.

No, olimme tässä eräänä iltana koko perheen voimin paikallisessa automarketissa suorittamassa tieteellistä koetta eli testaamassa ihmishermojen äärimmäiseen kiristymiseen johtavia parametreja. Nappasin sieltä mukaan hyväksi havaitun Oskarin oksan ja totesin puolisolle, että tämän voi ripustaa siihen pyykkituvan nurkkaan, mihin piti tehdä jakotukin päälle jonkinmoinen komero mutta mihin tuskin ainakaan lasten kurahousuvuosina minkäänlaista komeroa tullaan rakentamaan. Nurkka on siis tuon autotalliin menevän oven vastapäätä, joten kuramatolta käsin voisi nostella vermeet oksalle kuivumaan.

Vähän häviäjän ratkaisu esteettisesti, mutta Oskarin oksat ovat kaikin puolin ihan toimivia kapineita. Ja kotimaisia.


Vaan kuinkas sitten kävikään.

Notkuin taas eräänä iltana huuto.netissä selaamassa kaikenlaista "vanha" -alkuista, kun törmäsin kohteeseen nimeltä "hauska vanha naulakko". Se olikin tottavie niin hauska, että huusin sen oitis itselleni ja se saapui viime viikolla supernopean Matkahuoltokyydin toimesta ja on nyt jo paikallaan. Ta-daa:


(Näkymään jäänyt jakotukkikin on kyllä kiistatta esteettinen häviäjän ratkaisu. Lisäksi seinässä oleva reikä pitäisi paikata ja pyykkituvan lattia maalata uudestaan. Ja pestä pannuhuoneen palo-ovesta muinaiset kalkkimaaliroiskeet. Oi voi.)

Mutta naulakko! Se on kirjaimellisesti hauska ja sopii meidän pyykkitupaan kuin nenä päähän.


Naulakon olisi voinut kiinnittää joko kattoon tai lattiaan. Lattiaan kiinnitettynä se on lapsille sopivalla korkeudella


Ja nyt siihen voi syksyn tullen ripustella vaikka miten ison määrän haalareita, tumppuja, pipoja ja kumppareita kuivumaan. Hirmu kätevää ja käytännöllistä. Ja myös siivoustiimi kiittää, kun kurat pysyvät paremmin uloskäynnin ympäristössä.

Mitä tästä opimme. Ei kannata ostaa ikinä mitään uutta kaupasta, kun jostain muualta löytyy kuitenkin paljon sopivampi, vanha kapine. Yritämme muistaa tämän jatkossakin, tarpeeton Oskarin oksa on jo välitetty eteenpäin pikkuveljen modernimpaa kodinhoitohuonetta kalustamaan. 

19 kommenttia:

 1. Mahtavaupeahieno naulakko!! :-) Tuollaisen löytäminen on ihan oikeasti hyvää onnea, luultavasti kymmeneen vuoteen en löytäisi samankaltaistakaan.

  t. A13

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oli kyllä niin hyvä sattumalöytö että oksat (kirjaimellisesti) pois :D Tästä rohkaistuneena olen yrittänyt nyt ihan vaan kauttarantain muina naisina haeskella sellaista jauholokerikkoa keittiöön (nimimerkillä remonttia odotellessa) kun kerran naulakkokin löytyi onnenkantamoisena!

   Poista
  2. Piti vielä todeta, että kun meillä ei ole tuollaista kurasisäänkäyntiä, niin hiekkalaatikolla olleet lapset kuoritaan vaatteista ulkoportailla ja marssitetaan sieltä suoraan kylppäriin :-) Mutta käytetyt ulkovaatteet ovat sitten milloin missäkin roikkumassa ja kuivumassa: kuivalla ilmalla ulkona, märemmällä säällä ja talvella kylppärissä.

   Poista
  3. Meillä kun ei ole sitä kylpyhuonetta (sanopa tämä jollekin uudessa talossa asuvalle...;)) niin on pitänyt keksiä muita ratkaisuja. Neliömetrin kokoinen vessa kun ei oikein sovellu pesemis- tai vaatteensäilytyshommiin :D Meidän eteinenkin on niin onneton että sinne ei saakaan minkäänlaista kunnon naulakkosysteemiä kun se on vain kapea käytävä, jossa on vaatimattomat seitsemän oviaukkoa! Mutta onneksi tuli vahingossa pykättyä tuo pyykkitupa tuolla tavalla.

   Poista
 2. Ihan mahtava! VOITTAJAN naulakko!

  VastaaPoista
 3. Onpa hieno naulakko ja takuulla kestävämpi kuin oskarin oksa (vaikka kestää sekin lähes mitä vaan). Päiväkoti-ihmisen vinkki on laittaa naulakon alle vanha pyyhe silloin kun siinä kuivuu kurarompetta, kerää märän kuran ja hiekan ja on helppo ravistella ulkona ja nakata tarvittaessa pyykkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Ajattelin jo että jos siihen jonkun matonpätkän laittaisi alle mutta pyyhe on tosiaan kätevämpi putsauksen kannalta. Ja tuohon saa jotenkin paremmin levälleen ison määrän vaatetta kuin isoonkaan Oskariin.

   Poista
 4. Ihana ihana naulakko! Pikkasen kateellisena täällä ihailen - niin täydellisen värinenkin! Auts.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värikin on kyllä sopiva, ja kivaa oli myös se, että naulakko oli myös maalipinnaltaan niin hyvässä kunnossa ettei sille tarvinnut tehdä muuta kuin iskuporakoneella täräyttää ruuveilla seinään ja lattiaan kiinni.

   No, vähän piti kyllä vakoilla vanhoja valokuvia kellariremontista kun ei muistettu että missä kohtaa kellarin lattiaa vesiputket kulkevat...

   Poista
 5. Älyttömän hieno!

  Yksi keskeneräisen asuntoni ratkaisemattomista kohdista on ulkovaatteiden säilytys. Tuollainen naulakko olisi aivan täydellinen! Yritän kovasti olla kadehtimatta. Kadehtiminen on kuolemansynti, tietääkseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno on, minustakin!

   Se näissä vanhojen tavaroiden löydöksissä on tietysti aina hankalaa, ettei niitä voi vaan marssia ostamaan kaupasta vaikka löytäisi jostain valokuvan miten täydellisestä kapineesta. Mutta ehkä tuollaisia naulakoita jossain pyörii, ei muuta kun metsästämään!

   Poista
 6. Mahtaakohan toi olla jostain teatterista tai sitten koulusta, toi teidän niiiin upea kääntönaulakko? Kertoiko kapineen myyjä sulle mitään taustatietoja? Yritän välttää kuolemansynnin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En saanut naulakon mukana mitään taustatietoja, harmi kyllä. Mutta varmasti on jostain julkisesta tilasta, seurojentalon narikasta tai vastaavasta... Se olisi täyskorkean huoneen kattoon kiinnitettynä ihan aikuisten naulakon korkeudella, eli ei välttämättä ole ollut lapsien käytössä. Mutta kätevä peli, kun kääntyileekin tosiaan.

   Poista
 7. No kappas!Sattumoisin ostin viime kesänä huutokaupasta 2 tismalleen samanmoista naulakkoa,4 meni toiselle huutajalle.Kyseessä oliLoimaan kaupungin huutokauppa,ko.naulakot ovat olleet Loimaan keskuskoululla.Itse ajattelin laittaa ne meidän makkariin sängyn molemmin puolin,mutta Laurakaisan idea on myös hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau! Kiitos kun kerroit naulakon alkuperän! Minäkin ajattelin, että noin matalina ne varmaan ovat olleet jonkun alakoulun käytössä.

   Poista
 8. Aivan superhieno tuo naulakko!

  VastaaPoista
 9. Ja nyt vasta luin tuon yllä olevan kommentin - ilmankos naulakko näytti niin tutulta ja ihastuttavalta - olen itse entisiä Loimaan keskuskoulun oppilaita, ja voi kun olisin tuota huutokaupasta tiennyt... *huo-ka-us*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi voi! Mutta jos naulakoita on enemmänkin liikenteessä niin ehkä niistä joku vielä kohdalle osuu!

   Poista