torstai 10. maaliskuuta 2011

Simply asbest

Asbestialtistuneiden liiton sivuilla kerrotaan, että vuosina 1918-1988 asbestia kului yli 300 miljoonaa tonnia muun muassa eristeisiin ja rakennusmateriaaleihin. Ei liene ihme, että osa tuosta määrästä on päätynyt meidänkin talon kellariin.

Vaan huomenna kaikki on toisin. Kellaristamme tulee tänään likipitäen asbestivapaa vyöhyke, kun Otavan Maalaustyön reippaat miekkoset kuorivat kaikki näkyvissä olevat, patteriverkoston runkoputkia eristäneet asbestit huus hemmettiin. Rakenteisiin asbestieristeitä vielä jää, mutta eivät ne siellä kenellekään mitään pahaa tee - ja niiden totaalinen poistaminen edellyttäisi sellaista sulaa hulluutta kuin koko talon purkamista.

Ensin ajatuksena oli poistaa kaikki asbestiputket eristeineen ja vetää uutta putkea tilalle, asbestipurku kun on joutuisampaa ja siten halvempaa niin. Järjen ääni saapui kuitenkin paikalle putkimies-Markon muodossa ja totesi, että vanhojen ja uusien putkien liittämisessä on niin iso homma, että sillä rahalla purkaa jo aika ison läjän asbestia ja tekee vähän muutakin remppaa. Patteriverkoston putkien pitäisi perimätiedon mukaan olla varsin hyvässä kunnossa, joten annamme niiden jäädä paikoilleen ja toivomme, että puheet sadan vuoden teknisestä käyttöiästä pitävät paikkansa.

Putkien päälle laitetaan nykyaikaiset lämpöeristeet muualla paitsi saunassa. Saunassa putket jätetään näkyviin sellaisinaan ja maalataan, sillä tavalla niistä on vähiten esteettistä haittaa. Ne sopivat paikalleen saunan kattoon ongelmitta nyt, kun saunaan ei ole änkeytymässä mitään suihkukaappeja tai muita korkeuksiin kurottelevia objekteja.



Tämän päivän teemalaulu on siis tietenkin alla oleva taideteos. Huumorintajuni huonoudesta kertoo se, että minusta tuo oli oikeasti hauska oivallus kun sen ensimmäistä kertaa kuulin...

Raportoimme asbestittoman elämän autuudesta pikimmiten.

6 kommenttia:

  1. Harjakainen rules!! Tuon biisin ensikuuleminen oli aivan valtaisi oivallus ja huumoripläjäys! Eli lienen omaamme yhtä huonon huumorintajun! ;D
    Mutta oikeastihan tuo oli hieno!
    Niinku pari muutakin Harjakaisen oivallusta..

    Simply asbest! Terveisin Kerttu-sieluinen ;)

    VastaaPoista
  2. Ihan yhtä huono huumorintaju täälläkin ;D

    VastaaPoista
  3. Hauska! Meilläkin on koettu asbestiremontin riemut. Asbestia oli keittiön vanhan lieden kyljessä ja välitilassa laattojen alla ja kellarissa lämmitysputkien ympärillä. Kuntotarkastaja sanoi tuosta lämmitysputkien ympärillä olevasta silloin aikoinaan kysyttäessä, ettei siinä mitään asbestia ole, vaikka tyhmempikin näki ja tajusi, että sitähän se varmaan on. Kun valitettiin välittäjälle, meille sanottiin, että on otettu jo huomioon hinnassa ja että vanhassa talossa nyt on kaikenlaista...

    VastaaPoista
  4. Asbesti on kyllä sellainen aine, ettei parane leikkiä. Jos asbestitöitä tulee vastaan, niin aina ammattilainen paikalle!

    VastaaPoista
  5. Asbestimies, jos osaat vastata joihinkin Simply asbest, osa kaksi -kirjoituksen kysymyksiin niin lupaan olla kanssasi samaa mieltä...

    VastaaPoista
  6. Hyvä, että kellari on asbestivapaa. Me aloimme tekemään remonttia vanhaan taloomme, ja saimme selville että asbestipurku on tarpeellinen. Ikävää, mutta hyvä juttu, että se huomattiin. Budjetti menee uusiksi, mutta siihen oltiin jonkin verran toki jo varauduttu, että niin saattaa käydä.

    VastaaPoista