maanantai 28. maaliskuuta 2011

Päivän paras uutinen

On tässä, vaikka se ehkä avautuukin ulkopuoliselle hitusen hankalasti:Tämä on viemäri meidän maapohjakellarissa. Ylhäältä tuleva putki on talon asuinkerrosten ainoa, muurin vieressä kulkeva pääviemäri, joka sukeltaa kellarissa muovisena maan alle ja liittyy tontin rajalla kunnan viemäriin. Tämä oli tiedossa, pihalla kasvanut vaahtera oli vuosien saatossa ujuttanut juurensa vanhan viemärin läpi ja särkenyt sen, joten putki oli vaihdettu uuteen.

Se päivän paras uutinen on kuitenkin tuo muovinen putkenhaara, joka lähtee kuvassa kohti kellarin seinää. Sekin on viemäri, ja muovinen sellainen. Sen toinen pää on tässä:Tuo ylläoleva on siis saunan lattiakaivo. Se ei, kuten valistunut lukija helposti huomaa, ole alkuperäinen viiskytlukulainen. Kukaan ei tiennyt eikä edes perimätieto kertonut, mihin loppuu muoviviemäri ja alkuperäinen alkaa. Betonilattian paikkausjälkikin loppui saunan kynnykseen kuin, no, seinään.

Oli kaksi vaihtoehtoa: Joko uskottiin itseämme ja putkimies-Markoa, kollektiivisesti siis tulkitsimme että jos viemäriä kerran on ruvettu vaihtamaan, se on vaihdettu saman tien koko matkalta koska vanhan valurautaviemärin liittäminen uuteen muoviseen on kinkkinen operaatio. Tai rakennettiin hieno sauna ja huomattiin kuukausi sen valmistumisen jälkeen että perhanan viemäri poksahti, ei kun piikkaushommiin, hyvästi kaunis uusi panelointi.

Otettiin siis käyttöön se kolmas vaihtoehto:Kuvassa on tuikitärkeän punaisen jerrykannun lisäksi kottikärryllinen kellarin lattiaa. Puoliso kömpi tänään maan alle ja ryhtyi kaivamaan, siitä vesimyyrän valloittaman seinän vastapäätä. Urakka oli lyhyt ja ytimekäs, muoviviemäri tuli vastaan ilahduttavan pian.

Saunaan ei siis tarvitse vaihtaa viemäriä, se on jo tehty. Ei kun rappaushommiin.

1 kommentti: