sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Talven ihmemaa

Olin pari päivää työmatkalla, ja sillä aikaa talvi oli salakavalasti saapunut Savoon. En ehtinyt eilen ikuistamaan maisemaa talvisimmillaan, mutta lunta riitti vielä tällekin päivälle.Eniten lumentulosta kärsi etupihan viirukirjokanukka, joka ei ole vielä pudottanut lehtiään - se parka oli laonnut pitkin pituuttaan pihalle lumen painosta. No, tänään lumi on sulanut, ja kanukka taas entisellään.

Samaa ei voi sanoa vuokralaisen portaalla tähän asti reippaana nököttäneestä pallokrysanteemista.Tuosta ei voi oikein muuta todeta, kuin että krysanteemit alkavat olla so last season.

Minun oli tarkoitus hyödyntää tämä luminen aika puutarhanhoidollisesti siten, että olin ilmoittautunut Marttojen pihasuunnittelukurssille. Martat eivät tajunneet mainostaa kurssiaan missään, joten osallistujia ilmaantui niin vähän, että koko kurssi peruttiin. Tästä suuresti suivaantuneena marssin virtuaaliseen kirjakauppaan ja tilasin Saila Roution uuden teoksen nimeltä Oman pihan suunnittelu. Kaikki pitää nykyisin tehdä itse.

Saila Routiolla muuten on hauska blogikin, ja hänen teoksensa sekä jo monta vuotta sitten kirjahyllyyn haalittu maanmainio Puutarhanhoitoa poropeukaloille -opas tukiryhmänäni aion suunnitella meille tämän jo olevan tai sitten vasta tulevan talven aikana pihan. Meiltä puuttuu pyykinkuivausfasiliteetti, keinu ja liuskekivilaatoitettu piharuokailualusta. Kukkapenkkimme on joukko pihan nurkkaan joutomaalta pelastettuja ja valeistutettuja perennoja. Hyötytarhan muodostaa ikivanha omenapuu ja kaksi ränsistynyttä mustaviinimarjapensasta, ja orapihlaja-aitakin jäi tältä kesältä leikkaamatta. Hommaa siis piisaa.

Syreeniaita meillä jo on, ja jos siihen on uskominen, ei talvi ole vielä lopullisesti täällä. Pysyvä lumi kun kuulemma sataa maahan vasta sitten, kun pihasyreeni on pudottanut lehtensä, ja ainakin toistaiseksi ne ovat vielä visusti kiinni.

3 kommenttia:

 1. Testailen kommenttiboksia, tai lähinnä sen asetuksia. T: Laurakaisa

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti kerroit Martoille, että kursseille osallistujia tulisi enemmän, jos joku tietäisi sellaisia järjestettävän. Varmaan heitäkin harmittaa järjestää tapahtumia, jotka loppujen lopuksi joudutaan sitten perumaan.

  A13

  VastaaPoista
 3. No kyllä... Olivat raukat ilmoittaneet vaan omassa lehdessään ja kaikki asiasta kiinnostuneet eivät sitä valitettavasti lue. Hölmö juttu, nyt pitää vaan yrittää opiskella ja suunnitella ite koska teetetty pihasuunnitelma maksaa Martoillakin 650 euroa ja siihen ei nyt ole ihan varaa...

  VastaaPoista