torstai 10. tammikuuta 2013

Vessapohdinnoille jatkoa

Kiitos kaikille vessadilemmaan osallistuneille! Remontointi on mahtavaa, kun on näin hyvä tukiryhmä.

Ajattelin, että tuon vähemmän informatiivisen ja ikäkulun vessakuvan lisäksi räpsäisen vielä pari otosta vessan nykytilasta, että on sitten jotain mihin valmista lopputulosta verrata. Samalla kelailen tässä noita jo tulleita ehdotuksia listojen ja muiden värien valintaan.

Se meidän vessan nykytila on siis oikeasti tämä, eikä se vähän muuton jälkeen otettu kuva joka edellisessä vessapostauksessa näkyi.


Minä tykkään tuosta Ebba Masalinin Ruis-koulutaulusta tuon mustan pöntön kanssa. Musta pönttö olisi ehkä esteettisempi ilman tuota juuri itsenäistä vessa-asiointia opiskelevan esikoisen punaista apuvälinettä, mutta tältä se meidän vessa nyt oikeasti näyttää. Keltainen väri seinässä sopii Ruis-tauluun hyvin, mutta haluaisin ehkä itse kuitenkin lopputuloksesta jotain...viileämpää.

Ehkä se harmaaseen vivahtava valkoinen seinä olisi tässä kohtaa siis hyvä valinta.

Punainen naulakko, josta höpötin siinä edellisen vessakirjoituksen kommenteissa, on siis tällainen:


Koukut ovat sieltä samaiselta metsäkämpältä, mistä meidän keittiön kaapit, ja tuo koukkujen kiinnityslauta taitaa olla saunan seinästä purettua alkuperäispaneelia. Väri on Uulan sävy Puolukka.

Ja vähän kornia on, että sillä aikaa kun puoliso teki viime kesänä katon, minä sain aikaiseksi tuon naulakon. Mutta molemmat ovat tarpeellisia, punaisia ja hienoja, ehkä siinä riittävästi meriittejä molemmille.

Tällainen näkymä avautuu pöntöltä käsin:


Nuo oven karmilistat ovat siis ne, joiden väriä tässä olen aprikoinut. Olisihan se kommeeta, jos nekin olisivat punaiset. Semminkin kun sitä maalia on tosiaan vielä tähteellä melkein litran purkki, siitä ei ole maalattu kuin tuo naulakko ja keittiön kaappien vetimet. Tuo kauhea jälkikäteissähköviritelmä on tehty suihkupömpelin sähköistystä varten, ja lähtee vessaremontin myötä mäkeen. Pinkopahvireikien paikkausohjeita olen iltapuhteina opiskellut tuon arven piilottamiseksi...

Samaista listaa on tuossa naulakon alla lattialistana, ja itse asiassa melkein joka paikassa muuallakin meidän talossa missä nyt listaa on yleensä käytetty:


Tuo kaikki kuvassa näkyvä töhkähän ei siis ole suinkaan likaa, vaan patinaa. Se on kuulkaa arvokas asia vanhassa talossa. Joskus toivoisin, että meillä olisi sitä vähemmän, varsinkin kun talossa on erittäin hyvin patinoitunut vauva joka luuhaa päivät pitkät ympäri nurkkia.

Siitä ovilistojen maalaamisesta puolukanpunaiseksi innostuin, samoin siitä, että viemäriputki olisi myös punainen. Jäin kuitenkin miettimään noita lattialistoja lähinnä siksi, että toisella puolella vessaa ei ole lattialistaa vaan tämmöinen kotelo:


Emme tiedä vielä, mitä kotelon sisällä on, mutta luultavasti jotain sellaista joka pitää myös putkirempan jälkeen koteloida piiloon tuolla samalla tavalla. En ole aivan varma, onko tuollainen kotelointi korostamisen arvoinen, eli sikäli olisi ehkä järkevämpi maalata kotelo ja nuo kaksi muuta lattialistaa jollain lattiamattoon sulautuvalla värillä. Olkoonkin, että se tarkoittaisi harmaan maalin ostamista vaikka sitä punaista olisikin jäljellä... ehkä budjetti moisen tuhlailun sallii.

Vessan punaista huomioväriä puoltaa myös se, että meillä on tuommoinen punainen vessan roskiskin. Se on ostettu Moskovan Ikeasta Moskovan kodin vessaan. Siihen ei voi toistaiseksi laittaa roskia, koska se on kumollaan noin sata kertaa päivässä, koska se patinoituneissa nurkissa luuhaava tyyppi on rakastunut palavasti roskikseen ja haluaa leikkiä sillä aina kun vessan ovi vähänkin unohtuu auki.

Että tämmöisessä toiletissa meillä asioidaan.

Joskus aina tuntuu, että voisi kai sitä kirjoittaa nettiin jostain oikeistakin asioista. Maailmantalouden tilasta, rotusyrjinnästä, kodittomista lapsista ja koirista. No, nyt kirjoitan vessoista. Ehkä joskus vielä jostain muusta. 

11 kommenttia:

 1. Ehdottomasti listat punaiseksi! Lattialista vois ehkä olla hyvä tumamn harmaana, tai muuna harmaana mikä sopii maton sävyyn.

  VastaaPoista
 2. Hei, en todellakaan tarkoittanut edellisessä kommentissani, että edes yksi kokonainen seinä, puhumattakaan kolmesta, pitäisi maalata punaiseksi.
  Viemäriputki, jess ja ovenkarmit samoin. Lattialistat ehkä. Sitäpaitsi, jollei noi punaset miellytä silmää, yks kerrallaan harmaaks tai valkoiseksi, sithän sen tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin ajattelinkin, siinä piti olla hymiö keventämässä tunnelmaa :)

   Tuo on kyllä maalaamisessa totta, että jos ei tulos miellytä niin aina voi maalata päälle!

   Poista
 3. Miusta nuo siun pohdinnat on nyt varsin harmonisen kuuloisia! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin. With a little help from my bloginlukijat, kyllä siitä vielä komea huussi tulee!

   Poista
 4. Punaiset tehosteet, kannatan.

  (Meillä ei ole muuten alkuperäisiä listoja missään muualla, kuin verannalla ja sieltäkin puuttuu pätkiä. Olen katkera entisille asukeille. Siis myös siitä :D Mistähän niitäkin kaivaisi..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on melkein joka paikassa, saunasta tosin niitä piti viskoa mäkeen kun sinne oli säästetty vain pieniä pätkiä. Mutta tuota meidän listaa sai ainakin täkäläiseltä Puukkarilta ihan suoraan nipusta, se profiili on muutaman millin leveämpi mutta ei minun silmä ainakaan sitä alkuperäisestä mitenkään erota. Toki säästetään kaikki listat mitä tässä nyt seuraavaksi tulee työn alle, sauna kun piti purkaa kokonaan kuitenkin niin siellä on oiottu ja tehty uusiksi noita uusilla listoilla.

   Poista
  2. Onkohan se sitten samaa, mitä ostettiin olohuoneeseen. Puukeskuksesta on nyt siis kyse varmaan? Jos tarkoitat nyt tuota toiseksi viimeisen kuvan lattialistaa?

   Verannalla on kyllä erilaista listaa, se on joku perinteisempi malli, keskellä kulma. Sille oli joku oma nimikin muistaakseni, mutta en kyllä taas saa kaiveltua muistista.

   Poista
  3. Joo, Puukeskuksesta se lista on ostettu. Tässä saunapostauksessa on pikalaskennan mukaan 9. kuva sellainen, missa uusi lista näkyy ikkunalistana saunassa. Siis se pystysuorassa oleva lista, tuo paksumpi osa on tosiaa ehkä 1,5 mm leveämpää kuin alkuperäisessä mutta muuten profiili on ihan sama:

   http://laurakaisatalo.blogspot.fi/2011/06/saunafiilistelya.html

   Meillä on toinen listamalli sellainen tuota kapeampi, missä on molemmissa reunoissa pienet "väkäset". Nyt ei taida olla lähikuvaa siitä blogissa ollenkaan...pitää napata joskus. Sitä on ihan muutamassa paikassa, pääosin on tosiaan tuota yhtä ja samaa listaa kaikki ovi-, lattia- ynnä muut listat.

   Poista
 5. On kotelo ehkä turhan massiivinen punaiselle. Varsinkin pienessä tilassa ja vaakatasossa saattais olla vähän liian tehokas. Muutenhan semmoinen kypsän puolukan punainen, matala kiiltoinen uppoaa hyvin useammankin eri värin kaveriksi. Hienon väriset noi vihreätkin ovenpielilistat on, mutta ei ehkä toimi harmaasävyjen kanssa.

  Valaistuksen värillä pystyy aika paljon virittämään värejä ja tunnelmaa. Kupulamppulla sitä on helppo säädellä, kun polttimo ei näy. Voi laittaa vaikka lediä sisään.

  Ne putket saattais saada menemään lattian läpi kellariinkin, jos vaan siellä osuu vetojen kannalta hyvään kohtaan. Saattais saada jätettyä sen kotelon kokonaan pois.

  Mikko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei ole vielä mitään käsitystä mitä tuolla kotelon sisällä on. Voi olla, että jotain sellaista, joka on sama vetää komposiittiputkella pintavetona lattian rajassa, jolloin tuollekin seinälle tulee tavallinen lattialista. Mutta tämän suhteen olemme varmaan viisaampia helmikuun alussa, kun noita vessoja ruvetaan purkamaan.

   Poista