keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Väripuusilmä huhuilee jälleen

Meillä oli tosiaan äskettäin puhelinpalaveri putkimies-Markon kanssa helmikuussa alkavasta putkirempasta ja tänään kävi sähkäri sopimassa saman projektin aikana tehtävästä keskuksen vaihdosta ja vessan sähkörempasta. Annamme sähkömiehelle pienen viipymisen anteeksi koska hän sanoi, että jätetään vanha sähköpääkeskus mykistettynä paikoilleen ulkonäkösyistä ja laitetaan uusi viereen ja yritetään naamioida se maalaamalla. Se siis niin Tajuu Meitä. 

Että kohta taas mennään, pitäkää kiinni hatuistanne. Minä olen tässä pikkuhiljaa tehnyt vessaremonttisuunnitelmaa ja päässyt suunnitelmassa jopa ihan konkreettiselle tasolle. Lähtökohtana on tämä:


Paitsi että pytty on jo vaihdettu.

Kattohalltexit maalataan maalarinvalkoisiksi ja tuohon vihreän tilalle tulee mustavalkoraidallista Enso-levyä. Ja tuosta kaapista tulee valkoinen. Peili, lankakorihylly ja lavuaari jäävät, jälkimmäistä nostetaan vaan tuolta polvenkorkeudelta reilusti ylöspäin.

Myös lattiamateriaali on valittu. Lattiaan tulee muovimatto, joka on aika paljon saman oloinen kuin Rintamamiestalofoorumilta tutun projekti Kongon vessan matto:


Meillä on jo tuo matto. Se valittiin jälleenrakennuskauden henkeen "man tar vad man har" -periaatteella: Valitsimme kuvastosta maton ja tilasin sitä tarvitun pätkän. Mikkelin Värisilmästä soitettiin, että haluamaani mattoa ei ole Suomessa vaan se pitää tilata tehtaalta Hollannista, jolloin sitä ei saa kuin kolmen metrin pätkän, jossa olisi ollut metri liikaa. Kuvastossa viereistä, vaaleamman harmaan sävyistä mattoa olisi saatavilla Lahdessa. Lienee tarpeetonta sanoakaan, että se matto on nyt sitä vaaleampaa sävyä...

Matto tuli aikanaan kotiin kotiinkuljetuksella, ja se on nyt rullalla tuolla vintissä mutta en jaksa ruveta sitä nyt rullalta aukomaan kuvaamista varten, siksi varastan luvatta Kongon kuvan selitysmateriaaliksi.

Meidän vessaan ei tule remontin jälkeenkään lattiakaivoa. Sen sijaan tuo lattiamatto nostetaan jokusen sentin seinälle ja hitsataan kulmistaan niin, että saadaan aikaan jos ei nyt ihan vesitiivis niin ainakin riittävä suojaus sitä vastaan, jos joku vaikka joskus pissii pöntön ohi. Kaukalomaisen vaikutelman minimoimiseksi vanhat vessan jalkalistat on tarkoitus laittaa paikoilleen, siis toki niin, että se maton taitos jää listan alle. Samoin vessaan jäävät vanhat ovilistat.

Ja nyt seuraa se kysymys: Jos vessan katto on valkoinen, vessassa on mustavalkoraidallinen levy lavuaarin takana ja harmaa lattia, niin minkä värisiksi maalataan seinät, lattia- ja ovilistat?

Nämä ovat nyt taas näitä first world problemseja: Vessa on tosiaan kooltaan pienempi kuin meidän nykuisen keittiön pöydän pinta-ala. Se, onko sen seinässä täydellinen värisävy vai ei, on noin lähtökohtaisesti melko merkityksetön asia. Mutta minuapa nyt ihan itseni kehittämismielessä kiinnostavat nämä väriasiat, ja siksi niitä pohdiskelen. Seinät ovat nyt keltaiset, mutta ajattelin että ne voisi maalata valkoisiksi. Olisiko se katon maalarinvalkoinen hyvä vai johonkin suuntaan taitettu valkoinen? Nuo listat ovatkin sitten kysymysmerkki. Miten oven listat oikein on tarkoitus maalata? Seinien värisiksi? Harmaiksi, maton sävyisiksi? Entä lattialistat, onko niihin jotain nyrkkisääntöä?

Nämä samat lista-asiat tulevat eteen myös olohuoneessa ja keittiössä, siksi niitä voisi nyt vessassa harjoitella. Kommentit ja kokemukset ovat taas tervetulleita! 

24 kommenttia:

 1. Mun mielestä lattialistat pitää olla lattian väriset. Ainakin se on yleisempi tapa. Sitten jossain vanhemmissa herraskartanoissa on enemmän leikitty noilla listojen väreillä. Ja siitä voisi toki napata sen värin muihinkin listoihin, niin jatkuisi nätisti.

  Ja mä taas kuulun ryhmään, että valkoinen on aina valkoinen on valkoinen :D Maalit kuitenkin kellastuu ajan kuluessa vähän, etenkin jos käyttää perinnemaaleja, jos sitä haluaa välttää, niin varmaan joku harmaaseen taittuva voisi olla ok. Mutta muuten se on mun mielestä ihan sama millä valkoisella sen maalaa. Ja mustan ja valkoisen kanssa käy mikä tahansa. Itse laittaisin jotain värikästä niiden kaveriksi. Meidän vessassahan se "värikäs" on mintunvihreä, mut se nyt on remontoitu modernisti. Minttua siellä vessassa oli joskus muinoin ollut seinillä, kävi sopivasti tapettivalinnan kanssa :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minä en myöskään näe oikein niitä valkoisen "eri valkoisia". Valkoinen on valkoinen. Meillä on tuolla hyyskässä sellainen puinen pyyhenaulakko, jonka askartelin viime kesänä vanhoista savottakämpän metallinaulakoista ja laudanpätkästä ja se on Uulan Puolukan värinen, kun sitä maalia sattui olemaan. Ajattelin, että noissa vanhoissa puisissa kaapeissa voisi olla sitä punaista vaikka pikkuisen jossain reunuksessa ja oven nupeissa (vessaan tulee toinenkin tuollainen kaappi) ja vaikka saman punainen matto. Ei olisi ihan niin mustaa ja valkoista.

   Poista
 2. Niin tuttua - siis ainakin tuo lattiamattoasia. Meidän piti tehdä viime pääsiäisenä vähän samanlainen vessaremontti. Vessan koko lienee sama kuin teilläkin. Turkoosi Ensolevy siellä on jo valmiina, pytty pitää vaihtaa ja tehdä tosiaan seinän yläosan ja katon maalaus. Tavallaan tekis mieli laittaa vanerilevyjä seinään, mutta... Remontti jäi (tai siirtyi), koska emme löytäneet mistään edes tuota runsaan neliön kokoista palaa kunnollista muovimattoa. Tuollainen kyllä kelpais ehkä mullekin. Pitää tutkia siis... Mielenkiinnolla odottelen remonttinne etenemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä löysin tuon vessan muovimattokuosin yhdestä turkulaisen alkuperäiskuntoisen, retrosisustetun rintamamiestalon myynti-ilmoituksen vessakuvasta :) Sitten kävi ilmi, että siinä mainitsemassani projekti Kongossa (joka on, rintsikkafoorumia tuntemattomille, siis hirsikehikon siirtoprojekti) on melkein samanlainen vessan muovimatto, ja sitten sitä löytyikin ihan rautakaupasta. En kyllä tiedä, onko se kunnollista laadultaan mutta ainakin ulkonäkö on minusta ihan jees. Ja on se muovimatto ehkä parempi vessan lattiamatsku kuin nykyinen maalattu kovalevy kumminkin...

   Poista
 3. Ehdottomasti laittaisin jotain sähäkkää väriä, esim punainen tai kirkkaankeltainen. Pikkuvessassa saa olla väriä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totesin tuohon Rouva Vatun kommenttiin tosiaan että vähän punaista sinne on tulossa, mutta en tiijä olisiko punaiset listat liian räväkät...? Hmm. Taas sillä pula-aikamentaliteetilla ajatellen meillä kyllä on melkein täysi purkki Uulan puolukanpunaista ovi- ja ikkunamaalia kun ei sitä ole käytetty kuin keittiön kaapinovien vedinten maalaamiseen... Jee, kiitos ideasta, laitetaan mietintämyssyyn!

   Poista
  2. Ai herranen aika tätä remonttireiskaa. Käännyin äsken hänen puoleensa ja sanoin: "Mitä jos maalaisikin ne listat punaisiksi?!"

   "Ai saunasta", oli kysyvä vastaus.

   Saunassahan meillä on siis kuusipaneelia ja vihreä ovi eikä todellakaan mitään tarvetta tahi tarkoitusta maalata punaiseksi yhtään mitään. Ehkä parempi, että kysellään tosiaan neuvoja näihin väriasioihin muilta kun oma osaaminen on tätä luokkaa...

   Poista
 4. Lattialistat lattian sävyyn minustakin. Minä maalaisin seinät ihan vaalealla ruskealla. Jotain tuollaista kuin blogisi tausta... tai hieman vaaleampi.
  Omaan vessaankin on tulossa (apina kun olen) mustaa ja valkeaa, tosin luultavasti ruskehtavalla lattialla ja seiniin ajattelin juurikin vaalean ruskeaa. Se tuo kuitenkin vähän lämpöä kylmään mustaan ja valkoiseen.
  Mutta tää on toisen puusilmän neuvo;)
  -Rosanna-

  VastaaPoista
 5. Aijoo, meillä on tarkoitus jättää vanha pieni sähkötaulumme myös "koristeeksi" seinälle. Siihen tosin pitää löytää jostain vanha sähkömittari vielä.
  -Rosanna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat sähkötaulut on kauniita - ja varsinkin jos vertaa niihin uusiin missä on ne painikesulakkeet. (Elämä vanhan sähkötaulun kanssa sen sijaan on ärsyttävää, mutta se on eri asia kuin estetiikka...) Minä olen ajatellut toisaalta myös tuota kellertävääkin seinäväriä, mikä siellä hyyskässä on nyt, koska se sopisi yhteen ainakin vessan nykyisen ja remontin jälkeen sinne myös jäävän seinätaulun kanssa. Vessassa on nimittäin Ebba Masalinin koulutaulu, joka esittää ruista, ja siinä on mustaa, vihreää ja keltaista. Ehkä se lämpimämpi väri tosiaan...pitää miettiä.

   (Niin, asiaa sivuten meillä on ruis vessan seinällä, koska kysyin kerran puolisolta ärsyynnyksissäni että kerro nyt mikä sinun mielestäsi EI OLE turhuutta. Hänen mielestään nimittäin hyvin moni asia on. Puoliso mietti pitkään ja hartaasti, ja vastasi lopulta: "Ruisleipä." Tästä muistuttaa Ebban piirustama rukiin kuva vessan seinässä. Elämän tarkoitus läsnä joka päivä.)

   Poista
 6. Oikein pieni wc, joka on musta-valkoinen-harmaa, varmaan sais vähän särmää siitä puolukanpunaisesta. Jos sillä maalais kokonaisen seinän, ei jono oven takana muodostuis kovin pitkäksi; wc:stä nimittäin pitäis poistua aika äkkiä, heh. (meillä oli aikoinaan hesalaisessa Jugendtalon miniwc:ssä kaikki 3,2 m korkeat seinät joulunpunaiset, edelliset valinneet värin). Se wc oli niin pieni, ettei siellä ollu kuin pönttö, ei edes allasta.
  Pyyheliinoilla saa väriä joten väriä on helppo vaihtaa. Jotenkin tää taustaväri tai vaalean ruskea sais mut epäilemään puhtautta, siis sen puutetta.Tämmösiä kokemuksia ja aatoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uhhuh, koko seinä punaiseksi on kyllä vähän turhan tömäkkä ratkaisu tuohon koppiin :)

   Meillä koko huushollin suhteen on kyllä ihan terveellistä epäillä puhtautta, siis sen puutetta...;) Mutta varsinkin tuon punaisen tehostevärin kanssa ehkä se valkoinen seinä on kumminkin paras.

   Poista
 7. Miten olis luunvalkoinen/ hieman harmaaseen murrettu valkoinen seiniin ja se puolukka nurkan viemäriputkeen tehosteeksi? Jos se putki on esissä, niin voihan sitä käyttää efektinä. Valonväriksi viileähkö halogen, teho riippuen valaisimen sijoittelusta, valon suoruudesta.

  Mikko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putki punaiseksi on ihan mahtava idea, ja tuota harmaaseen taittamista olen itsekin hajamielisesti pohtinut... voi tosin olla, kuten todettua, että en itse älyä sen harmaaseen taittavan valkoisen hienoutta kun valkoinen on minusta aina vaan valkoinen.

   Valaistusolosuhde on kyllä jo ennalta päätetty, vessassa jatkaa vanha pallolamppu. Sitä vaan nostetaan ylöspäin, koska tällä hetkellä se on minun naaman korkeudella...

   Poista
 8. Kyllä minäkin esittäisin jonkinlaista väriräväkkyyttä, 50-luku kun ei ollut mustavalkoista, vaikka vanhoista valokuvista siltä näyttäisikin :-)

  Meillä myöhempien kerettiläisyyksien alta paljastui alkuperäisvärityksessä käytetyn aika paljon hiukan punertavaa ruskeaa, joka ilmeisesti 60-luvulla on saanut päälleen tuota samaa raparperinvihreää mitä teilläkin on yläkerrassa. 60-luvun alussa värityksensä saanut mummolani oli vielä värikkäämpi tapaus, muunmuassa keittiön kaappien ovet olivat punaoransseja samoin kuin vuorilistat ynnä työpöydän ja tiskipöydän takana olleet raidalliset manilevyt, toisessa yläkerran huoneessa yksi seinä oli niinikään punaoranssi ,ja vessan seinistä kaksi oli vihreitä ja kaksi kirkkaanpunaisia :-)

  Lattialistat voivat muuten seurata myös vuorilistojen väritystä, jolloin ne tulevat paremmin esiin eivätkä huku lattiaan tai seinään.

  t. A13

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä miellän 50-luvun aina sellaiseksi hailakaksi...no, tämän blogin väriseksi. Mutta olihan niitä värejäkin, kyllä. Ja meidän vessa pysyy minusta ihan riittävän tukevasti hailakammalla 50-luvulla jo sillä Enso-levyllä ja muilla alkuperäiskapineilla kuten lavuaari ja kaappi, hyvin voi vähän ilotella väreilläkin!

   Poista
  2. Meillä kotikotona mummo ainakin sisusti jo 50-luvulla tosi räväkästi. Meillä on edelleen "salissa" myrkynvihreät kartanotapetit, sellaiset koukeroiset, jotka on silloin laitettu. Ja koko muu talokin oli riemunkirjava. Olisikohan tässä ollut jotain alueellisia eroja. Meidän torpassa on ollut keittiössä sähkönsiniseksi maalatut pinkopahvit ja samaa sähkönsinistä on ollut ulkovuorauksen vuorilaudat ym.

   Poista
  3. Varmaan jotain alueellisia eroja on, ja onhan valikoimaa ollut silloinkin. Meillä on se ihan alkuperäinen värimaailma kyllä ollut perin ruskean ja vaalean sävyinen, ainakin tapettien perusteella, lattia sitten lakattu tummahkon ruskea alkuperäinen. Minun kummien rintamamiestalossa oli ainakin hyvin vanhat, jos ei alkuperäiset, tapetit olohuoneessa ja ne olivat juuri tyyliä "myrkynvihreä kartano"!

   Poista
 9. Vaihtoehtoinen väri tuli mieleeni, eli jonkun sortin sininen sopii mustan kanssa erittäin hyvin yhteen.
  Esim. kuten linkissä, tosin ehkä vaaleampana. http://www.victorianplumbing.co.uk/Genevieve-Ceramic-WC-Pan-Dual-Flush-Cistern.aspx

  tai http://www.asuntomessut.fi/sites/default/files/imagecache/locationcarousel_carousel/kokkola2011-41-villaelpida-ylakerran-wc-2.jpg

  -Rosanna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuoden Tuuman vuosijulkaisussa, joka käsitteli tekniikkaa vanhassa talossa, oli tosi kaunis mustavalkoinen rintamamiestalon vessa, jossa tehosteväri oli nimenomaan turkoosinvihreä. Se oli tosi nätti. Minä olen nyt lämmennyt sille punaiselle...ehkä siksi, että on se punainen maalipurkki :D

   Poista
 10. Listoihinkin, jos ei ne ole julman leveitä, saattais passata se puolukka. Kehystäisi lattiaa, sekä seiniä ja luultavasti tehostaisi korkeusvaikutelmaa sen viemäriputken kanssa. Värinäkin se luultavasti sopii hyvin mustan ja harmaan kanssa.

  Mikko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se puolukka on sellainen, no, kypsän puolukan värinen ja sopii minusta hyvin harmaan ja mustan kanssa.

   Poista
 11. Mielestäni listat voisivat sointua lattian harmauteen, jotta tätä linjaa voitte tarvittaessa jatkaa myös muualla taloa. Seiniin valkkaisin todellakin harmaaseen kääntyvät vaalean, kylmän sävyn. En tiedä kyllä onko se niin viiskytlukulaista ;) Mutta se punainen putki olis ihana villi ja just jotain räväkkää, mitä minun mieleen tulee 50-luvun taloissa tai vessoissa :) Hieno siitä tulee joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, lattialistat ja harmaa kuulostaa hyvältä. Minulla oli tuo punainen tehostejuttu mielessä mutta lähinnä just tuossa naulakossa ja kaapin vetimissä jne, mutta kyllä sitä voi käyttää vallan mainiosti vähän enemmänkin. Punainen viemäriputki on kyllä oikeasti ihan paras idea pitkään aikaan!

   Poista