torstai 27. syyskuuta 2012

Avunhuuto

Minä en meinaa mitenkään tottua tähän nykyiseen arkeen, jossa olohuoneen lattialla on melko kookas kakka, vauva meinaa tukehtua syötyään puoli arkillista leivinpaperia ja esikoinen viskoo ympäri keittiötä ohrasuurimoita, jotka on kaivanut komerosta jonka ovi ei pysy kiinni...

Olemme kaikki kolme kunnon syysflunssassa, vaikka tämä yksi aikuinen ja kaksi alle kaksivuotiasta -elämä olisi kyllä terveenäkin ihan riittävän haasteellista. Nukuin tänään jopa tavoistani poiketen päiväunet, ja siksi täällä on nyt aivan infernaalinen sekasotku. Elämänhallinnan totaalista menettämistä alleviivaavat joka paikasta pölähtelevät banaanikärpäsparvet.

Auttakaa, hyvät lukijat: Nyt tarvitaan se luottovinkki ja täsmäansa, jolla nuo viheliäiset lentelijät saa nopeasti kuriin. Miten banaanikärpäsistä pääsee eroon?


20 kommenttia:

 1. Tehokas ansa: juomalasiin pari senttiä viinietikkaa ja tippa tiskiainetta. Jätetään pöydälle. Valkoinen viinietikka on parasta, koska siitä näkee ne hukkuneet kärpäset :-)
  Mulla on koko syksyn tällainen tiskipöydällä.
  t. Jaana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aah, tätä cocktailia muistelimmekin. Pitää heti kokeilla!

   Poista
 2. Sama kuin Jaanalla. Lasiin tiskialtaan viereen tilkka omenaviinietikkaa, fairya ja vettä. Imee kärpäsiä kuin sieni.

  VastaaPoista
 3. Luovuta. Ne lopettavat sitten, kun on sen aika. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedäthän sanonnan korresta, joka katkaisi kamelin selän...;)

   Poista
 4. Meillä on tälläkin hetkellä kolme omenaviinietikka+tiskiaine -ansaa keittiön tasoilla ja siltikin niitä pirulaisia pörrää joka paikassa. Toki niitä ansoihinkin hukkuu, mutta sais mennä kaikki. Kokeilin myös hdissäni ohjetta, jossa piti laittaa pala tomaattia pakastepussiin ja kun tomaatinviipale on mustanaan kärpäsiä pussin suu kiinni... tuohon ansaan lankesi viisi (5) yksilöä. Olen myös tsekannut, että kompostiastia on suhteellisen tiivis eikä siellä muhitela ruuantähteitä kovinkaan pitkään.

  Pitänee aloittaa kaikkien sisääntuotujen hedelmien fairipesut, jossei tämä tästä yhtään helpota. Ruokaroskiahan ei saisi olla missään, mutta yritä nyt siinä pikkumukuloiden kanssa olla siivoamassa jatkuvalla sykkeellä, muutakin pitää elämällään tehdä! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sano muuta! Meillä on siis ihan koko ajan jotain ruuantähdettä jossakin ja siitäkös ne pirulaiset vasta innostuvatkin. Hedelmiä taas ei ole muutamia jääkaapissa säilytettäviä banskuja lukuunottamatta, kun meillä syödään etupäässä marjoja. Mutta näyttää noille kelpaavan vaikka ihan tavallinen suolaton kaurapuurokin, jota sattuneesta syystä on aika runsaskätisesti tarjolla!

   Poista
 5. Meillä toimi alkuun ainakin tosi hyvin viinietikka ja pari tippaa tiskiainetta. Mutta ite laittaisin sitä etikkaa enemmän kuin pari senttiä.

  Nyt meille on ilmeisesti kehittynyt sellainen sukupolvi noita pörrääviä pirulaisia, että nepä ei ole niin tyhmiä, että menisivät niin sankoin joukoin hukkumaan.

  Kehtaavat vielä harrastaa lisääntymispuuhia siinä mukin reunalla..

  VastaaPoista
 6. Tästä ei ole mitään iloa, mutta meillepä ei ole tullut yhtäkään banaanikärpästä tänä syksynä! Minä rupesin pitämään hedelmät kannnellisessa astiassa jo hyvissä ajoin. Hämmästyin itsekin, että se todella toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, meillä on tosiaan kaikenlaista ruokaperäistä sotkua, tahraa ja roisketta ihan koko ajan joka paikassa. Ilmankos ovat innostuneet. No, tulevia vuosia ajatellen hyvä että tuokin konsti tepsii.

   Poista
 7. Mäkin oon tehnyt noita vesiansoja, mutta etikan ja tiskiaineen lisäksi laitan jotain makeaa sekaan myös, esim. mehua. On tehokas konsti, vaikka meillä on kyllä kanneton biojäteasia yms. houkuttimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kompostiämpäri se vasta kuhiseekin... semminkin kun sitä ei muka kerkiä missään välissä tyhjentämään.

   Poista
 8. Nyt sinulla on ihan väärä huolenaihe. :)
  Lattialla on iso kakka ja kyselet harmittomien banaanikärpästen hävityksestä...
  No täytyy myöntää, että itsekin mieluusti sivuutan isommat akuutit harmit ja yritän keskittyä johonkin muuhun.
  Tähän ei auta muu kuin seuraava toimintamalli: Laita ukko kotivahdiksi ja lähe kaljalle. Tulisin seuraksi, mutta kun on välimatkaa liika paljon.
  - Hower

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Tämä oli ehkä päivän paras ehdotus. Kakat lattialla on jotenkin arkipäiväistyneet, mutta nuo kärpäset silti jaksaa iljettää!

   Poista
 9. Etikka-ansoja en ole ikinä saanut toimimaan, vaikka olen testaillut eri etikoita ja suhteita. Vanhassa kodissa oli banaanikärpäsyhdyskunta, jonka yksilöt olivat niin hitaita (vai kylläisiä?) liikkeissään, että sain paineltua niitä talouspaperilla yksi kerrallaan kuoliaaksi. Uudessa kodissa on vikkelämpiä kavereita (tai minusta on tullut hitaampi), joten joku muu mekaaninen kikka piti keksiä.

  Tänä vuonna testasin uudet kikat: imurointi ja kiehuvan veden kaataminen viemäreihin. Toimi paremmin kuin mikään taistelu aiemmin. Yhdistettynä tietenkin tasojen siivoamiseen ja lasi-, metalli- ja panttijätteen viemiseen kierrätykseen, näissä pusseissa ne varsinaiset bileet olikin, eikä biojätelaarin luona. Kärpästen metsästäminen imurilla oli jopa ihan hauskaa...

  VastaaPoista
 10. Tämä keino toimii aina: Raid.

  VastaaPoista
 11. Toimii paremmin kuin muut pyydykset: http://yle.fi/uutiset/vanha_kylakauppiaan_kikka_nitisti_banaanikarpaset/5437301

  Banaaninpaloja ja tilkka appelsiinimehua saalisti yhden yön aikana valtaosan kärpäsistä.

  VastaaPoista
 12. Minäkin voisin antaa vinkkini. Itse olen käyttänyt imuria eli ihan yksinkertaisesti imuroinut valtaosan parvesta. Sen kun tekee parina kolmena päivänä peräkkäin, niin alkaa olla kärpäset poissa.

  VastaaPoista