torstai 6. syyskuuta 2012

Sananen anonyymeille

Minusta on mukavaa pitää blogia. Tai siis se olisi mukavaa, jos siihen olisi aikaa. Tällä haavaa ei ole, mutta olen varma siitä, että sellainenkin aika vielä joskus tulee. Olen iloinen siitä, että blogillani on myös kommentoivia lukijoita - kommenteistanne tulee sellainen olo, ettei täällä nyt ihan tuuleen sentään huudeta.

Remonttiblogit ovat siitä kiitollinen blogimaailman saareke, että niissä harvoin riehuu anonyymejä kommenttiautomaatteja purkamassa pahaa mieltään. Muissa blogeissa tätä ilmaisen internetterapian soveltajia tuntuu olevan riesaksi saakka. Minun blogini on säästynyt melko pitkälle anonyymien huutelijoiden kommenteilta, jos ei oteta lukuun taannoista Shellin jullien keskustelua itsensä kanssa liittyen siihen, onko asiallista ja kohteliasta huudattaa auton moottoria lapsiperheen ikkunan alla nukkumaanmenoaikaan vai ei. Senkin keskustelun olisi voinut käydä varsin hyvin aidan yli kasvokkain, jos herrat anonyymit olisivat tähän keskusteluun uskaltaneet antautua.

Tänään olin saanut anonyymikommentin, jonka haluan nyt jakaa teille kaikille esimerkkinä siitä, millaista tämä "minulla on huono päivä joten yritänpä pilata jonkun toisenkin päivän" -blogikommentointi voi olla. Kommentti oli jätetty muinaiseen kellarin lattian rakentelua kuvaavaan tekstiin ja se kuuluu näin:

"Koska meinaat uusia kellarin laatan alla olevan vanhan viemäriputken.Tyypillistä pintaremppaa."

Kommentaattori on siis esittänyt kysymyksen - koska meinaan uusia viemäriputken - mutta lisännyt loppuun vielä toteamuksen, josta välittyy mielestäni jonkinmoinen ylenkatse ellei suorastaan halveeraus kellariponnistelujamme kohtaan. Saattaa toki olla, että tässä kohtaa kyseessä on vain väärä tulkinta, mutta tulkinta se on sekin. 

Kommentti on toki ihan ansiokas sinänsä, kyllähän kysyä aina saa. Vastaamisen kannalta kysymys on kuitenkin ongelmallinen, koska kysyjällä on kommenttinsa perusteella hallussaan sellaista tietoa, jota meillä talon asujilla ja remontoijilla ei ole. Kysyjä siis tietää, että kellarin laatan alla on vanha viemäriputki. Minä ja puolisoni emme kuitenkaan ole ennen anonyymin kommentaattorin ystävällistä väliintuloa olleet lainkaan tietoisia tällaisen laatan alla sijaitsevan viemäriputken olemassaolosta, emmekä täten ole osanneet ajatella myöskään mystisen haamuputken uusimista. 


Meidän talossahan siis oli, kuten tuosta kellariremonttitekstistäkin käy ilmi, ennen maapohjainen puuliiteri, jonka lattiassa talon viemärit kulkivat. Viemäriputket olivat muoviset, mutta ne vaihdettiin varmuuden vuoksi uusiin, kuten tässä tekstissä kerrotaan. Anonyymi ei siis voi tarkoittaa kysymyksensä laatta-sanalla tuota kellarin uutta lattialaattaa, koska sen alla olevat viemärit on vaihdettu uusiin AD 2011. Toinen tiedossamme oleva viemäri noiden pyykkituvan alla kulkevien putkien lisäksi on saunan viemäri, ja jokainen tarkkaavainen lukijahan muistaa vielä kuin eilisen, mikä oli taannoin Päivän paras uutinen. Kommentissa ei voida siis puhua myöskään saunan viemäristä, koska se ei teknisesti ottaen sijaitse laatan alla vaan laattaan tehdyn roilotuksen päälle valetun uuden betonin alla, eikä sitä myöskään voi ainakaan lisäselvityksittä kutsua vanhaksi viemäriputkeksi, koska se on vaihdettu uuteen. 


Jäljelle jää siis kiehtova kellarin haamuviemäri -vaihtoehto, ja jännittävä epätietoisuus siitä, missä tämä viemäri kulkee. Kekseliäisyyteni ei riitä arvaamaan, miksi tuntemattomalla anonyymillä on hallussaan salaista tietoa talomme viemäröintijärjestelmästä, mutta vanhoihin taloihin toki liittyy aina kaikenlaista mystiikkaa. Ehkäpä ystävällinen anonyymi palaa kommentoimaan vaikkapa tähän tekstiin ja paljastaa meillekin haltuunsa uskotun salaisuuden.

6 kommenttia:

 1. Eikös fiksuinta väkeä olekkin ne, jotka tietää toisten asiat ennen, kuin asianosaiset itse! :)

  VastaaPoista
 2. Mutta hemmetti. Ajattele, jos tuo anonyymi tietää vaikka mitä teidän talostanne. Eikös kys hlö voisi tulla selvänäkemään muitakin remonttikohteita talostanne. :D Sarjassamme kaikenmoisia ääliöitä.

  Mä olen itse ollut melkoisen hoomoileasena, kun yhdessä toisessa yhteydessä joku anonyymi tiesi kertoa, että meillä on hienoja antiikkiastioita ja tiesmitä aarteita asunnossamme. Heti menin etsimään, mutta pettymys oli suuri, kun ei löytynyt. Melkein pyysin kys. tyypin kertomaan niiden sijainnin. Kyllä minä mielelläni omistaisin antiikkiastioita ja arvokkaita pöytähopeita. ;)

  Yleensähän nuo anonyymien kommentit tuppaavat lopulta vievän sylttytehtaalle eli sinne, missä kateus vie kalatkin vedestä. Vastemielistä.

  VastaaPoista
 3. Anonyymit saa kieltämättä joskus aikaan pientä suupielten kohoamista kommenteillaan. Täytyy sanoa, että omakin blogi on aika pitkälle säästynyt niiltä. Joku joskus arvosteli laajennusosan rakentamista, joku jotain muuta. Mielipiteitähän saa olla, mutta että ihan tietoa viemäristä jota ei ole. Metkaa!

  Toivottavasti kyseinen anonyymi palaa, jos vaikka osaisi tarkemin kertoa haamuviemärin sijainnin.

  VastaaPoista
 4. Tunnustan: minä jätän joskus jotain moittivaakin kommenttia blogeihin, ettei aina vain hymisteltäisi.
  Esim. kun joku tuhoaa alkuperäistä ja hienoa korvatakseen ne modernilla kertakäyttökrääsällä.

  Tämä anonyymi olisi voinut lukea kyllä blogia tarkemmin;)

  -Rosanna-

  VastaaPoista
 5. Kyllä me vakituiset lukijat tiedämme vallan hyvin, että "tyypilliset pintaremontit" tehdään jossakin aivan muualla kuin Laurakaisan ja Panun talossa :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista :) Ehkä olen liian herkkänahkainen, mutta kyllä tuo "tyypillistä pintaremonttia" sai kulmakarvat kohoamaan...:D :D :D

  Mutta olen edelleen ihan ihmeissäni siitä, mitä laattaa tuossa kommentissa tarkoitetaan. Ei kai kukaan ole niin tyhmä, että jättäisi uuden lattian alle vanhat putket...???

  VastaaPoista