maanantai 24. syyskuuta 2012

Säilytystä

Kun päätimme taannoin olla remontoimaton perhe, kuului päässä 'klik', ja ryhdyin tarkastelemaan asuinympäristöämme uusin silmin. Kaikki ne asiat, jotka olivat rempallaan mutta eivät liittyneet remontointiin, alkoivat pistää silmään. Edellä kuvattu nukkumajärjestely, olohuoneen vallanneet lasten lelut, keittiön kaappien sekamelska ynnä muut pienet ja suuret epäkohdat.

No, sen verran tarkennusta kuitenkin, että emme ole vielä se remontoimaton perhe. Meillä on tosiaan se ikkunaremontti meneillään, ja vaikka pääosa remontista tapahtuu ulkoistetusti puuseppä-Jarin verstaalla Rantasalmella, on tässä remontissa kestämistä ihan riittämiin. Yhden vuorokauden olimme kokonaan ilman ikkunoita kun sisäpokat olivat vielä kunnostettavina ja ulkopokat irrotettuina kuljetusta varten. Nyt meillä on sisäpokat - kauniit, siistit, puhtaanvalkoiset - paikoillaan ja talon esteettistä vaikutelmaa lisäävät edelleen ikkunoissa lepattavat muovit. Hiiohoi. Lisäksi keli alkaa viiletä sen verran, että tiivistämättömät, yksikerroksiset ikkunat alkavat saada aikaan melko brittiläistä tunnelmaa. Viimeisten ikkunanpokien pitäisi valmistua tällä viikolla ja sitten ne on vielä roudattava kotiin ja saatava jotenkin hiissattua paikoilleen. Odotan melko paljon sitä, että sisältä näkee taas ulos menemättä verannalle...

Kattoremontin peruja meillä oli myös yksi vintillinen tavaraa levällään pitkin yläkertaa, ja minä olen viime päivät urakoinut tavaravuoria takaisin paikoilleen jotenkin tolkulliseen järjestykseen. Vinttipostaus luvassa pikimmiten, noista ikkunahommistakin pitäisi saada jotain kuvamateriaalia tänne tallennettua.

Vintin lisäksi kaikki lasten tavarat, lelut ja vaatteet ja muut tykötarpeet, kaipasivat uudelleenjärjestelyä. Esikoisen vaatteita oli hänen syntymästään asti säilytetty makuuhuoneessa meidän mummon vanhan piirongin laatikoissa. Kuopuksen vaatteet eivät sinne mahtuneet, niitä varten makuuhuoneeseen roudattiin tätini ensimmäisillä palkkarahoillaan ostama pieni lipasto, joka on sinänsä varsin sympaattinen kapistus ja kulkenut minunkin mukanani kaikissa kodeissa ensimmäisestä opiskelijasolusta lähtien. Se ei kuitenkaan sovi makuuhuoneeseen tyylinsä eikä värinsä puolesta ja oli muutenkin selvästi väliaikaisratkaisu.

Ajatuksena oli, että pikkukamarista (joka ensin oli romuhuone, sitten ruokailuhuone ja sen jälkeen kirjasto) tulisi lastenhuone. Siitä lisää seuraavassa blogijutussa. Pikkukamarin komero oli palvellut siivouskomerona, koska tulevaisuudessa siivouskomero on tarkoitus sijoittaa keittiön komeroon, mutta sitä tarvitaan vielä tällä hetkellä keittiösäilytykseen kunhan remontti tuo mukanaan lisää kaappitilaa kyökkiin. Komero on siis tällainen perusmalli, siinä on ylhäällä vielä pikkukaappi jossa on perheemme vessapaperivarasto.


Tuo hauska pöllösoittorasia soittelee Somewhere over the rainbow -biisiä ja on Viljan kummitädin ostama miniMaatti-verkkokaupasta

Ostimme kaksi Elfa-korihyllystöä. Toinen kasattiin entisen suihkupömpelin nurkkaan ja sinne ladottiin kaikki siivouskomerokama taaperoturvalliselle korkeudelle. Sitten purin pikkukmarin komeron alkuperäiset sisusteet pois. Komerossa oli vaatetanko ja tuollaiset sivuhyllyt, jotka oli tehty kaikesta mahdollisesta jämälaudasta. En heittänyt niitä pois. Toinen Elfa-hyllystö kasattiin sitten komeroon. Nuo hyllyt koreineen ovat sitä mini-mallia, koska ainakin meidän talon standardikomeroihin ne normaalin syvyiset ovat liian isoja, tuo pienempi korimalli taas juuri passeli. Ja katso, kahden lapsen vaatteet majoittuivat komeroon täysin ongelmitta.


Noita kiinteitä vanhoja komeroita haukutaan aina epäkäytännöllisiksi mutta en minä paljon tuon käytännöllisempää JA kauniimpaa sekä alkuperäiskuntoisen talon henkeen sopivampaa vaatesäilytystilaa keksi. Tuonne komeroon jää sellainen  15 sentin hyödyntämätön kaistale, joka ei ainakaan minua haittaa, mutta voisihan sinne viritellä vaikka koukkuja harvemmin käytössä oleville juhlavaatteille tai sen semmoisille, ja laittaa tuohon hyllystöön pyörät niin sen voisi nykäistä kätevästi ulos kaapista jos on tarvis. Toistaiseksi ei ole ollut.

Komerosta paljastuu muuten yksi talomme alkuperäinen yksityiskohta. Täällä on ollut ensin lakattu lattia ja myös lattia- ja ilmeisesti ovilistatkin ovat olleet lakatut. Komeroiden lattioista sen näkee:


Nythän meillä on korkeakiiltoiset Miranol-listat. Ajallinen kerrostuma sekin. Komeroihin saa kyllä jäädä tuo alkuperäistilanne näytille, ties vaikka joskus innostutaan palauttamaan tuota pintakäsittelyä johonkin. 

3 kommenttia:

  1. Kiinteät komerot ja kaapit on ihan parhaita! Yleensä nissä on vielä hyödynnetty koko huonekorkeus ja kaikki mahdollinen tila ilman turhia sokkeleita. Hyvä kun säästitte.

    VastaaPoista
  2. Minustakin nuo kunnolliset kiinteät komerot ovat parasta, mitä voi olla. Niitä saisi meilläkin olla vaan enemmän.

    VastaaPoista
  3. Eikä elfa:tkaan huonoja ole ;)

    VastaaPoista