lauantai 4. helmikuuta 2012

Hyytävää

Pukuhuoneen räppänä näytti tänään saunan jälkeen tältä:Vissiin vähän kylmä.

Totta puhuen viime yö oli 30 pakkasasteeseen laskeneine lämpötiloineen talven kylmin. Kylmää on ollut jo useamman viikon. Olen kuunnellut kellarissa säännöllisesti vierailevan puolison kilowattituntiseurantalukemia masentuneena - ajattelin ilmeisesti jotenkin toivorikkaasti, että maalämpö olisi ihan ilmaista. Ilmaista se ei ole, mutta lohduttavaa on se, että kun viime talvena tähän mennessä oli ostettu jo yli 2000 litraa öljyä, on sähköä mennyt tähän asti vain sen verran, että sillä olisi saanut 600 litraa tuota fossiilista niukkuushyödykettä. Ei siis ehkä syytä varsinaiseen murheeseen, vaikka toki viime talvi ja tämä talvi ovat olleet lämpötiloiltaan aika erilaisia.

Toisaalta, viime talvena lämmitettiin koko ajan puilla, tänä talvena on lämmitetty yläkertaa vasta keskiviikosta ja alakertaa ensimmäisen kerran tänään. Lämpötila nousi leivinuunin lämmityksen myötä aamulla 18 asteesta 22:een, mikä tuntui suorastaan ahdistavan kuumalta. Leivinuunin edusta piti blokata pikku tutkimusmatkailijalta tuolien avulla palovammojen ehkäisemiseksi:Noin yleisesti ottaen maalämpöön voi siis olla erittäin tyytyväinen. Ainoa tekninen pulma on tällä hetkellä se, että kerran viikossa, torstain ja perjantain välisenä yönä tapahtuva legionellantappokuumennus (toim. huom. tämä tarkoittaa siis sitä, että vesi on kerran viikossa kuumennettava yli 60 asteen, jotta vedessä mahdollisesti muhiva legionellabakteeri kuolee kun järjestelmässä ei normaalioloissa ole noin kuumaa vettä) aiheuttaa sellaisen ikävän sivuvaikutuksen, että pumppu ei kuumennusoperaation aikana anna lämmintä vettä patterikiertoon. Hatarassa purumökissä tuntikin aiheuttaa melko ikävän sivuvaikutuksen - torppa kylmenee. No, asiasta on reklamoitu ja korjaaja ilmeisesti tulossa jossain vaiheessa.

Onhan tässä kuitenkin kaikkea, mitä voisi vielä tehdä. Ikkunat jäivät syksyllä teippaamatta. Olohuoneen nurkasta tuulee. Yläkerran rappukäytävästä voisi nykiä levyt irti ja eristää rapun kunnolla. Yläpohjan lisäeristystä voisi harkita. Yläkerta pitäisi lisäeristää vinttien puolelta. Ulko-ovet pitäisi kunnostaa ja tiivistää. Ja niin edelleen.

Toistaiseksi ollaan menty siitä, mistä aita on matalin. Vedetty villasukat jalkaan ja puettu lapselle fleecehuppari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti