sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Ирония судьбы или с легким паром

Venättä taitamattomille kerrottakoon, että otsikko on neuvostoliittolainen elokuva harvinaisen hyvältä valmistumisvuodelta. Ensimmäinen osa tuota leffan nimeä tarkoittaa tosiaan kohtalon ivaa, toinen osa taas on venäläinen saunatoivotus, jolla toivotellaan kevyitä löylyjä.

Niitä odotellessa...(Mikkelin markkinoilta löytyi tuollainen kaunis emaliämpäri, joka sointuu virheettömästi DDR:n armeijan ylijäämäpyyhkeisiin. Puukauha ostettiin poikkeuksellisesti uutena rautakaupasta, kun vanhaa puukauhaa ei osunut mistään esiin. Puukauha siksi, ettei kolhiinnu hieno emalipinta.)

Itse asiassa olemme muuttaneet remonttia suunnittelevasta perheestä remonttia tekeväksi. Appivanhemmat olivat viikonloppuna kylässä ja silloin aina hommatkin etenevät. Nyt meillä on perfektionistisesti rapattu saunan muuri, joka saa jäädäkin harmaalle betonipinnalle - se on niin kaunis sellaisenaan. Tässä vielä keskeneräistä rappaustyötä ihastelee freelance-rapparin lapsenlapsi.Ja sitten meillä on puoliksi paneloitu saunan katto ja kokonaan paneloidut puolitoista saunan seinää. (Ja niitä koristavat patterin putket, koska patteri on vielä asentamatta lauteiden alle peräseinälle.) Paneeli ei ole ihan samanlaista kuin alkuperäinen - 100 mm:n leveyttä ei ollut mistään saatavilla ja erikoishöylättyä emme kuitenkaan lähteneet etsimään, joten 90 millillä mennään. Sauna tehdään muuten täysin samalla rakenteella kuin hyvänä säilynyt alkuperäismalli, mutta tervapaperi jätettiin suosiolla pois rivinteerauksen ja paneelin välistä - ilmasulkua tuossa kohtaa ei tarvita ja nykytietämyksen mukaan tervapaperista saattaa kaiketi kuumassa irrota jotain terveydelle haitallisia yhdisteitä.Jonkunlainen myönnytys sentään tehtiin 2010-luvulle. Paneelit on kiinnitetty seinään timpurinvasaran sijasta paineilmanaulaimella.

Se kohtalon iva sitten... No, siinä pikaistuksissani ostamassa kiukaassa on tietysti hormiliitoksen reikä vähän niin kuin väärässä paikassa, ja kiuas tullee näyttämään valmiissa saunassa jokseenkin allaolevalta.No, lauteet tulevat onneksi siten, että löylynheitto onnistuu muualtakin kuin suoraan kiukaan luukun edestä. Muistuttakoon tuo kiuastötterö minua siitä, että maltti on yleensä valttia.

3 kommenttia:

 1. Pienen ihmisen iloisesta ilmeestä päätellen rappaustyön laatu on hyväksytty ja saunaremontti on hyvällä mallilla :-)

  Kun olen taannoin lukenut kiukaan tarinaa aiemmasta blogipätkästä, niin eiköhän se samainen ammattikoulu, joka luukkutötterön nykyiseen asuunsa lyhensi, voisi myös siirtää luukun vastakkaiselle kyljelle ja hitsata tämän nykyisen luukun paikan umpeen? Tai siis niin minä sen tekisin. Pintapellit ovat hyvin todennäköisesti ilman muutoksia pyöräytettävissä vastoinpäin.

  t. A13

  VastaaPoista
 2. Jaksamista remontteihin!!! Valmista tulee aikanaan. Ihana ämpäri muuten, meilläkin liiteristä löytyi vaikka kuinka monta vanhaa ämpäriä. On punakeltaista, sinistä, valkoista ja sinkittyä.. :)

  VastaaPoista
 3. Joooo, kyllähän tuon kiukaan saisi kikkailtua varmasti ihan oikeinpäinkin, ja perfektionisti-freelance-rappari, joka on ennen hankkinut elantonsa hitsaamalla, keksi montakin tapaa jolla kiukaan voisi entrata. Mutta olkoon nyt noin, ruvetaan säätämään sitten jos osoittautuu käytössä kelvottomaksi. Tuo nykyinen häkäpönttölinjuri-tyyli kirvoitti yhdestä ystävästä niin makeat naurut että ainakin hyväntuuliset löylyt ovat saunassamme taatut :)

  VastaaPoista