keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Hey Blue, here is a song for you

Joskus oli aika, jolloin harrastin blogeissani paljon biisilainausotsakkeita. Joskus oli myös aika, jolloin blogissani oli joka postauksen jälkeen päivän biisi. (Myöhemmin kävi ilmi, että nykyinen aviomies, silloinen toveri elämän myllerryksissä oli kerännyt ne kaikki biisit ämpeekolmosina tietokoneelleen kansioksi. Kaunis teko.)

Mutta mennään nyt tänään Joni Mitchellillä, kun sattui niin sopiva tekstinpätkä mieleen.

Minulla on nyt vähän sellainen olo, että luovutan näiden väriasioiden kanssa. Vessan seinään tosiaan melko pikaisesti valitsin noin seitsemästä maalikaupasta ottamani näytelapun joukosta yhden, joka oli olevinaan se paras. Ei beessi, ei sininen, ei valkoinen, vaan harmaa.

No, se harmaa ei kylläkään ole harmaa. Se näytti ensin hammastahnan väriseltä, mutta onkin ihan vaaleansininen. Siis noin niin kuin luonnossa. Tässä kuvassa se näyttää kai valkoiselta. Tuossa kohtaa on vasta yksi kerros maalia keltaisen päällä (ja hormin ritilä on keltainen, koska siitä tulee punainen) mutta ei se ainakaan yhtään paremmaksi muuttunut toisellakaan maalauskerralla. Sinisemmäksi.


Minä yritin positiivisesti ajatella, että onhan se harmaa. Ja se onkin, jos asettaa remonttivalaisimena edelleen toimivan Mats Golvlampan posottamaan suoraan seinälle hehkulampun keltaista valoa. Se, mikä jää Matsin selän taakse ja katveeseen, on vaaleansinistä. Erittäin vaaleansinistä.

En tiedä, mitä nyt tekisin. Melkein tekisi mieli luovuttaa saman tien ja tehdä, kuten Kylä-Laurilassa - vaihtaa siis surutta väriä. Jos palaisin juurilleni, myöntäisin että kaikki muu paitsi valkoinen valkoinen menee yli käsityskykyni, ja sutisin seinään viimeisen kerroksen ihan vaan sitä perus-maalarinvalkoista, mitä katossakin, niin ainakaan ei tulisi mitään sävy-yllätyksiä. Sitä paitsi katto on minusta kivan värinen. En halua maalata tuota enää kuin sen yhden kerran, koska mitä paksumpi maalikerros, sen näkymättömämmäksi tuo Enso-levyn hento raitakuviointi käy. Maalin pitäisi siis osua nyt kerralla maaliin. Onko kenelläkään ehdotuksia siihen, miten tätä dilemmaa olisi paras lähestyä?

Muistutuksena kerrattakoon, että vessa on puolentoista neliömetrin suuruinen koppi, jonne on tulossa isolle alalle seinästä melko hallitsevaa mustavalkoraidallista Enso-levyä. Lisäksi sinne tulee voimakkaan Uulan Puolukanpunaisia yksityiskohtia, kuten tuo viemäriputki, hormin ritilä, lattia- ja ovilistat sekä tämänhetkisen ymmärrykseni mukaan myös ainakin yksi ellei kaksi puista pientä kaappia. Tuo entistä vähän tunkkaista keltaista selvästi vaaleampi vaaleansininen osoitti ainakin sen, että pikkuvessa on avaramman oloinen kun sen katto ja seinät ovat vaaleat. Ehkä siksi haluaisin pitäytyä siinä vaaleassa värimaailmassa enkä esimerkiksi maalata seiniä mustiksi tai punaisiksi, koska pelkään että koppi kutistuisi entisestään. Ja sinne tulee valaisimeksi se sama pyöreä maitolasikuuppa, joka siellä olikin, ja lampuksi ihan tavallinen hehkulamppu. (Tämä on periaatekysymys.)

Onko häviäjän ratkaisu ostaa kolmen litran pönttö maalarinvalkoista ja vetää sillä koko vessa. Vai menenkö vielä kikkailemaan maalikauppaan. Kas siinä pulma. 

19 kommenttia:

 1. Harmaan sävyissä on kyllä hankalinta just tuo, että sävy muuttuu varsin voimallisesti valon mukaan, puhumattakaan siitä, miten simultaanikontrasti nostelee siitä yllätyksiä esiin... Eli ihan ekaksi mä toimittaisin harmaan seuraan sitä punaista ja katsoisin, miten se vaikuttaa sävyyn. Mustaa myös. Jos vaaleansinisyys ei helpota, voisin harkita sellaista, että ostaisin valkoista maalia ja mustaa ja esim. poltettua umbraa pigmenttiä ja sekoittaisin värin itse. Siis silleen vähitellen, kokeilulappusia tehden. Uskallatko? Yksi kerros uutta harmaata varmasti peittäisi sen siniharmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla tavalla varmasti saisi sen oikean harmaan, mutta tuntuu kyllä tässä kohtaa vähän turhan työläältä. Jos kyse olisi vaikka keittiön seinästä niin varmaan jaksaisin nähdäkin vaivan... Punainen ja musta ei helpota tilannetta, sininen se vessa on niiden kanssakin :(

   Poista
 2. Viimeksi maalia ostaessani selasin kaupassa sellaista valtavaa viuhkaa, jossa oli aina väri ja sille eri tummuusasteita. Valkoisenkin sävy oli helppo valita, kun näki mihin se taittuu ja pystyi vertailemaan mm. keltaisempia ja vihreämpiä sävyjä rinta rinnan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla tavalla on meillekin valittu jotain huonekalumaalien sävyjä mutta nyt yritin mennä kiireesti siitä missä aita on matalin :(

   Poista
 3. Valkoista johon itse sekoittaa hitusen mustaa pigmenttiä, niin minä tekisin :))
  Ja todennäköisesti muutenkin tykkäisin tuossa tapauksessa valkoisesta, se antaa mustalle ja punaiselle juuri sen oikean korostuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totesin blogissakin joskus aiemmin että puusilmän olisi parempi pysytellä vaan siinä että valkoinen on valkoinen ja that's it :) Kokeilen varmaan valkoista maalia seuraavaksi kun sitä on kotonakin. Ja jos sitä ostaa lisää, sillä voi joka tapauksessa maalata keittiön ja olohuoneen katot.

   Poista
 4. Harmaat on hanurista. Ostin taannoin muka pellavanharmaat verhot keittiöön ja kun sain ne keittiöön asti, ne olivat mystisesti kynnyksen ylitettyään muuttuneet liloiksi.

  Mikäs tuo sävy tarkemmin on? Jotain Uulaa ihan vai Tikkurilaa?

  Mä yritin valita valkoisen eri sävyjen välillä rautakaupassa, kun oltiin hakemassa kattopaneeleihin maalia. Ei siitä tullut hullua hurskaammaksi. 15 minuutin "käydään nopeesti hakee" reissussa meni melkein tunti ja lopulta juoksin kirkuen hakemaan ihan perus valkoista pellavaöljymaalia. Sehän kellastuu vähän aikojen kuluessa, joten sovittiin, että se on tarkoituskin.

  Meillä on yhtä harmaata lattiamaaliakin varastossa, en tiedä uskallanko avata sen purkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiksin sisämaalikartan Lokki. Minulla oli niitä värilappuja iso liuta ja niistä tuo oli sellainen harmaa-harmaa, ei beessi eikä sininen... Uulan Intoa ei voi sävyttää Uulan omilla mömmöillä (kuten tuolla alla yksi kommentti toteaakin) kun se on vesiohenteinen maali, se sävytetään noilla isojen sisämaalisävyillä.

   Joo, minä tein tuon valinnan tosiaan varmaan viidessä minuutissa yöllä kun seuraavana aamuna piti lähteä putkiremonttievakkoon. Tulipa taas kerran hyvä opetus siitä että parempi olla tekemättä ollenkaan jos ei ole aikaa tehdä kunnolla.

   Poista
 5. Minulle kävi vähän samoin edellisessä huushollissa kun valitsemani hurmaava harmaa vaihtui seinään sutimisen jälkeen vastenmielisen vaaleansiniseksi. Uudelta maalipurkilta ei meillä vältytty, mutta positiivista tässä oli kuitenkin se, että seuraavana kesänä vastaavilta efekteiltä vältyttiin samaisen talon ulkomaalauksessa kun jätimme ei-siniseen-taittavan-vaaleanharmaan sävyvalinnan ammattilaisille.

  Täällä asemalla on muuten on aikojen saatossa sudittu ensopahveihin tosi monta kerrosta maalia ja silti se raidoitus erottuu edelleen ihan selvästi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos huojentavasta kommentista ensopahvien kestokyvyn osalta! Pitänee luottaa siihen että vessan paffit sietävät vielä jonkun kerroksen lisää...:)

   Poista
 6. Juu huonoja kokemuksia on myös tässä huushollissa harmaasta. Harmaa lattia onkin sinertävä ja ulkoseiniin Uulan maaleista valittu kaunis lämmin harmaa onkin hennosti vaaleansininen riippuen valosta... Ja se ulkoseinien maali on jo harmaa vol 2, ensimmäinen näytti lopulta enemmän vaaleankeltaiselta kuin harmaalta. =( Joten vastauksena kysymykseen: itse varmaan tuossa tilanteessa valitsisin sen perusvalkoisen, joka varmaan noin pienessä tilassa toimisi kuitenkin ihan kivasti punaisen ja mustan rinnalla. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on omakin kanta. Ja kun Varpasen asemalta tuossa yllä noin lupaavasti kirjoitettiin niin jos se valkoinen ei toimi niin sitten pitää ruveta kikkailemaan harmaiden kanssa taas, tällä kertaa tosin vähän järkevämmin kuin edellisellä maalinvalintakerralla...

   Poista
 7. Elä ihmeessä mene kauppaan. Allekirjoittanut nuukana miehenä on enemmänkin sävytellyt vesi ohenteisia akryyliväreillä. Siis niillä, joilla maalataan tauluja.
  Noh, pieteetillä tehdystä sävytyksestä huolimatta olkkarissa yksi seinä oli sinertävä, kunnes vaimo hoksasi kaataa kahvia maalipurkkiin ja sekottaa.
  Täydellinen sävy ollu jo kaksi vuotta härskiintymättä!

  - Uupunut Peltola

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, tuo kahvin lurauttaminen joukkoon pitäisi ehkä testata :D Kyllä tuon sinisen maalin voi ihan hyvin käyttää pohjamaalina yläkerran vessassa, ei se hukkaan missään tapauksessa mene. Siellä on niin tömäkkä se vihreä väri että varmasti vaatii kolme kerrosta maalia että peittyy, ja kaksi alimmaista voi hyvin olla tuota väärää sävyä. Terveisin nimimerkki nuuka Laurakaisa...

   Poista
 8. Minä kallistuisin myös noiden tyttöjen neuvoihin, että dotke se harmaa itse mustasta ja valkeasta ja vetele päälle. Valkoinen ei tunnu oikein hyvältä tuolla perusteella, mitä kerroit vessan muista suunnitelmista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin tosiaan niin, että kokeilen tuolla jämäpurkilla maalarinvalkoista ensin. Jos se on ankea, kikkailen sitten harmaan kanssa... Olen menettänyt jo valmiiksi melko horjuvan itseluottamukseni värisävyjen suhteen täydellisesti :O

   Poista
 9. Jos maali on Uulaa, on se todennäköisesti sävytetty väärin. Me käytiin vääntöä rautakaupan kanssa maalin väristä, joka oli mitä sattuu kuivuttuaan. Kolmannella kerralla (kolmas myyjä) ilmoitti, että Uulan Intoa ei voi sävyttää Uulan oman värikartan mukaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tästä kyse, sekä meillä että meidän maalikaupalla (Mikkelin Värisilmä) on kyllä tiedossa miten Uulan Into sävytetään. Sävy on katsottu Tiksin sisämaalikartasta ja sävytetty sen mukaan. Mutta kuten siitä maalin sävyn valinnasta kertovasta postauksesta käy ilmi, vika oli tässä kohtaa täysin allekirjoittaneen leväperäisessä suhtautumisessa koko sävyasiaan...

   Poista
 10. Ehdottomasti maalikauppaan kikkailemaan! Kyllä sitä maalarinvalkoista maailmaan mahtuu ja sitä saa aina kaupasta mielin määrin mutta
  Sitäpaitsi tiedän tuon sinisävyisyyden -meidän rappukäytävän seinistä piti tulla harmaat - ja niistä tulikin siniharmaat. Myös Uulalla.
  Tänään seisoin maalikaupassa "kaiken maailman "kylmät sävyt/lämpimät sävyt yms. lappusten kanssa ja yritin tihrustella, että "mikäköhän näyttäisi sunnuntai aamulla kauniilta auringon noustessa" - kotiin tulin tosin ilman maalia :D

  VastaaPoista