maanantai 31. tammikuuta 2011

Saunaremontti etenee

...tai itse asiassa remontti ei etene, mutta toiveet joskus lähitulevaisuudessa saunaan pääsystä ovat korkealla.

Niin korkealla, että ihania kuvia sisältävän Vihreä talo -blogin innoittamana tilasin juuri Varustelekasta kaksikymmentä kappaletta DDR:n armeijan ylijäämäpyyhkeitä.

Tajusin nimittäin viime viikolla mummolavierailun aikana, että meillä ei ole aikaisemmasta saunattomasta elämästä johtuen laudeliinoja. Vaan kohta on. Ja koska DDR:stä nyt ei lähtökohtaisesti ole koskaan koitunut mitään hyvää kenellekään ja koko valtio oli aikalailla kaikin puolin pe****stä, on sentään positiivista että kaksikymmentä kappaletta sen armeijan pyyhkeitä päätyy vuosikymmenten päästä niinkin lempeään käyttöön kuin meidän tulevan saunan pyllynalusiksi.

Niin, nyt puuttuu enää se sauna. Ja idea siitä, millainen löylykauha sopii yhteen sinkkiämpärin kanssa.

(Noin muuten meille kuuluu pulauttelua, kiljahtelua, hampaattomia hymyjä, tuhinaa ja yleistä söpöilyä. Ja välillä Hirmuista Karjuntaa, mutta vain silloin kun on nälkä.)

8 kommenttia:

 1. Kauheen ruma, mutta käytännöllisen kokoinen on pieni muovikuuppa. Semmosella pitkävartisella metallisella löyöykauhalla ei tee meidän saunassa yhtään mitään, ehtii se tilkka vettä jo haihtua matkalla kiukaalle. Kuupalla saa just sopivan määrän :)))
  Mukavaa vauva-arkea!

  VastaaPoista
 2. Sinkkiämpärin reunat ja sanka kyllä kuumenevat aika paljon alalauteellakin... polttaa jos vaikka pohje osuu ohi kömpiessä. Mun veli löysi hauskat, vähän sinkkiämpärin näköiset muoviset ämpärit mökillensä.
  Ja muovinen kuupa eli vesikauha on paras löylynheittoväline:)
  Niin ja onnea vaan perheenlisäyksestä! Ja ihanan talon olette kans löytäneet - onnea kodillekin!
  Tallukka

  VastaaPoista
 3. Ihan hyvin toimivat:

  lyhyelle heittomatkalle:
  http://www.orthex.fi/showPage.php?page_id=13&pro_id=440&cat=17

  Pitemmälle matkalle Arto löylykauhan mallinen. Vastaavia tekeet muutkin, joten saattaa löytyä läheltäkin:
  http://www.sauna-aitta.fi/index_tiedostot/page0004.htm

  http://www.wanhasatama.com/Resource.phx/ibc/promo/naytteilleInfo.htx?yritys=yritys.126&letter=M&eid=

  Tosta sinkkiämpäristä samaa mieltä Tallukan kanssa. Meillä oli joskus löylykiulu, jossa oli rautalanka ripa. Sekin poltti ikävästi, jos jalka osui. Sille sinkkiämpärille kannattais ehkä olla paikka, jossa se ei ole kulkureitillä. Naru/puu-sanka saattaa olla asiaa, jos sitä joutuu saunomisen aikana täyttämään.
  Mikko

  VastaaPoista
 4. Osaakai teillä isäntä tehdä perinteisen puukiulun ja takoa/vuolla siihen soveltuvan kuupan varsineen? Tai mandoliinostahan saa mukavan ja sopivan löylykauhan...hyviä ideoita riittää koetta valvoessa...

  Pitänee noita DDR-laudeliinoja tilata meillekin, Viipurin torin puuvilla-ihmeet ovat tosin toimineet jo 15 vuotta. Voihan noita aina viedä mökkituliaisinakin...aina muodissa...harmi ettei raita ole ruskea...

  VastaaPoista
 5. Möööö, se sinkkiämpäri olisi esteettisesti kyllä kaunein. Pitänee yrittää sopeutua johonkin muuhun vaihtoehtoon, palovammat ei houkuttele! Ehkä toi perinteinen puukiulu on sitten se seuraava vaihtoehto...

  Arto-löylykauha on kyllä hyvin eksoottista dizainia, enpä ole ikuna vielä tuollaista laitetta käytössä kokeillut :)

  Matikankokeitten ihmeelliseen maailmaan pakko kommentoida, että Viipurin matkaa täälläkin suunniteltiin ihan vaan laudeliinojen hakutarkoituksissa, mutta Varusteleka vei voiton. Ylläripylläri, meidän äiti oli myös keksinyt jostain tuon pyyhemallin joten nyt sillä on 6548 kirpputorilta ostetun pyyhkeen lisäksi myös kymmenen kappaletta käteviä DDR-pyyhkeitä. Jos haluatte noita, pyytäkää se kylään ja vinkatkaa tuliaistoiveista :D

  VastaaPoista
 6. Se Arto, tai muu putkenmutka löylykauha toimii vähän erilailla, kun tavallinen kauha. Tavallisella paremmin heitetään, mutta mutkamallilla kaadetaan. Eli sillä saa menemään ne vedet kiukaalle asti, eikä roiski ja räpöttele matkalle. Pitkävartiset on hankalampi täyttää ämpäri-, tai kiulumallisesta. Laakeampi astia vois olla niille kätevämpi. Mutkaputki täyttyy kapeammastakin vähän paremmin, kun tavallinen pitkävartinen. Nää on tasapainoilua ulkonäön, käytännöllisyyden ja muun fiilistelyn suhteen. Aika helppoa semmosta.
  Mikko

  VastaaPoista
 7. Hmm, meillä on Puumalan mainiosta en-muista-nimeä-mutta-sieltä-saa-ihan-mitä-vaan -kaupasta ostettu neljä kappaletta emalivateja saunaa silmälläpitäen jo viime kesänä, ehkä sellaista voisi käyttää Arton kanssa vesiastiana...No, sais nyt ensin sen saunan niin näitä voi fiilailla sitten.

  VastaaPoista
 8. Saunaremontti etenee ja kohta pääsette ottamaan löylyjä. Tsemppiä!

  VastaaPoista