lauantai 29. joulukuuta 2012

Lankaa ja muovia

Minä olen vanhanaikainen jäärä siinäkin, että kaipaan aikaa jolloin posti oli posti, puhelinyhtiö oli puhelinyhtiö ja pankki oli pankki. Ja jos pankissa oli etuliitteitä, ne olivat suomea ja kirjoitettiin yhteen pankin kanssa suomen kielen kielioppisääntöjen mukaan.

Mur.

Siksi olen iloinen siitä, että joitakin vanhoja kunnon firman nimiä on vielä olemassa. Yksi sellainen on Lanka ja muovi. Ei jääne kenellekään epäselväksi, että kyseinen yritys valmistaa tuotteita langasta ja muovista, ja lisäksi nuo tuotteet ovat vielä selkeitä, simppeleitä ja täyttävät muutenkin kaikki funktionalismin tunnusmerkit.

Sympaattista on myös se, että yritys on perustettu 50-luvulla ja sen ensimmäinen toimiala oli mikäpä muukaan kuin vispilänkauppa.

Minä törmäsin Lankaan ja muoviin kun etsin netistä taannoin jätevaunua meidän uuteen keittiön roskiskaappiin. Ja hyvän jätevaunun löysinkin. Tulee kiltisti ulos kaapista kun oven avaa, mekanismi on  yksinkertainen ja kahden tasakokoisen ämpärin - energiajae ja komposti - systeemi sopii meille hyvin. Jätevaunujen valikoima oli verkkokaupassa lisäksi niin laaja, että jopa tuollaisen itsetehdyn, ei-mitään-standardeja-noudattavan allaskaapin roskakärriksi oli useampia mahdollisia tarjokkaita.


Vierailin taannoin taas tuolla Lanka ja muovi -firman verkkokaupassa kun meidän äiti muutti uuteen kotiin. Äidin uuden kodin siivouskomeron täytti tolkuttoman iso keskuspölynimuripömpeli, eikä niille varsinaisille siivousvälineille ollut mitään paikkaa. Uuden kodin eteisessä oli joutava kaappi, josta sai tuon kaivatun siivouskomeron. Koska itsekin aion keittiöremontin yhteydessä muuttaa yhden keittiökomeron - entisille asukkaille tiedoksi että sen komeron, missä oli hyllyllä se ranskanleipä - siivouskomeroksi, ja tarvitsin sitä varten tykötarpeita, oli järkevää suorittaa yhteistilaus. Kliks vaan, ja jonkun ajan päästä posti (tai siis joku latinalaisella nimellä varustettu logistiikkayhtiö...) toi paketin kotiovelle.


Siinäpä ovat, siivouskomeron sisus ja lisäksi tuo valkoinen rättikori oveen kiinnitettäväksi. Sitä samaista keittiöremonttia silmälläpitäen tilasin myös noita kattilankansitelineitä. Kuvan ulkopuolelle jäi erittäin kätevä ja näppärä patterikuivauskori, joka roikkuu meillä eteisen patterin päällä ja johon on joutuisaa viskata pihahommissa kostuneet käsineet ja pipot kuivumaan.

Nuo kattilankansitelineet ja ovesta itsekseen ulos tuleva jätevaunu ovat, kuten aiemminkin olen mainostanut, mainioita apuvälineitä vanhojen keittiön kaappien ja komeroiden modaamiseen nykypäivän tarpeita vastaaviksi. Nykypäivän tarpeet ovat usein keinotekoisia markkinamiehen juonitteluja - jos jonkun henkinen tasapaino oikeasti vaatii äänettömästi sulkeutuvia kaapinovia niin suosittelen visiittiä johonkin missä voi tarpeen tullen paiskoa niitä ovia oikein kunnolla ja äänen kanssa. Erittäin terapeuttista. Erittäin.

Nykypäivän tarpeet ovat kuitenkin ainakin meidän huushollissamme sikäli entisajan tarpeista erottuvia, että meillä on Enso-kaappien valmistusajankohtaan nähden noin viisitoistakertainen määrä astioita sun muita keittiön hilavitkuttimia, joita sinne kaappeihin pitäisi hyvässä järjestyksessä sulloa. Silloin asiat kuten kattilakorit ja kattilankansitelineet ovat kullanarvoisia.

Ihanaa, että joku vielä valmistaa tällaisia kapineita. Ihanaa, että ne kapineet tehdään kotimaisin voimin, ja jos vaikka haluaa ostaa 2010-luvun Suomessa ämpärin, sen voi tehdä murehtimatta kiinalaisten hikipajojen surkeita työoloja.

Ja on erityisen ihanaa, että firman nimestä tietää, että näitä tämmöisiä patterikuivaustelineitä ja ämpäreitä siellä valmistetaan. 

15 kommenttia:

 1. Ihanaa!
  Jaan kanssasi tämän postauksen ajatuksen täysin. En todellakaan ymmärrä, miksi jokaisen pienen yrityksen ja vaikka käsityöläisen pitäisi ajatella kansainvälisesti ja valita nimekseen joku englanninkielinen nimihirviö... persoonallisempaa taatusti olla jotain aitosuomalaista :-)
  Terkuin Pauliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Ja nämä Sampo Pankit (sitä ei vissiin enää ole...) ja Itellat on silkkaa idiotismia. Ja vielä tarpeetonta sellaista, tuskin Nokiankaan menestys tai sen puute on nimeen kaatunut.

   Poista
 2. Täälläkin yksi vanhanaikainen joka jakaa ajatuksesi tuosta asiasta. Suomessa suomen kielellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen vielä hyvin kansainvälisesti orientoitunut niin työelämässä kuin muutenkin, ja silti olen ihan samaa mieltä.

   Poista
 3. Kiitos loistavasta linkistä. Tuolta lähtee tilaukseen tavaraa, juurikin vanhojen kaappien sisusten nykypäiväistämiseen.

  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä, ilomielin tämän tuttavuuden jaan muidenkin kanssa.

   Poista
 4. Kiitos vinkeistä, pistän kaupan nimen muistiin, sillä meilläkin on säilytystila tiukilla, niin tuvassa kuin muuallakin. Kun en suostu tintkimään noista vanhoista kalusteista.

  Muuten jos teillä tulee vanhanajan huuva lieden päälle, on reunus se perinteinen tapa säilyttää kattilankannet. Ja muuten tosella kätevä paikka vaikka ei ehkä niin sisustuksellinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo huuvasäilytys on kyllä totta! Meille tulee sähköhellan päälle se blogissakin esitelty Viktor Kärpän talon huuva, joka naamioi liesituulettimen, ja siihen ei tule sellaista reunusta missä kattilankansi pysyisi. Puuhellan huuvan suhteen ei olla vielä tehty päätöksiä - minä tykkään meidän keittiöstä siksi kun se on aika avara, ja nyt kun sinne on tulossa remontin myötä yhteen nurkkaan kaksi riviä kaappeja päällekäin ja se sähköhellan huuva niin mietittiin, että tehdään kokonaisuus ensin valmiiksi ja aletaan sitten mallaamaan, tuleeko ahdas vaikutelma jos huuvan lisäisi myös puuhellan päälle.

   Poista
 5. Kiitos vinkistä, uusi tuttavuus, mutta jo pelkkä nimi enteilee hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kestä! Minäkin löysin tämän tosiaan ekaa kertaa niitä jätevaunuja googlaamalla, en ollut aiemmin kuullutkaan koko laitoksesta.

   Poista
 6. Kiitos vinkistä. Olen hiukan eri mieltä noiden hiljaa sulkeutuvien keittiönkaappien ja -laatikoiden suhteen. Likipitäen päivittäinen haluni paiskoa ovia ja rauhaa rakastavat kanssa-asukit eivät sovi kovin hyvin yhteen, joten yleisen sovun vuoksi meille tulee ko. nykyajan viritelmä. Terveisin se Mikkelissä vieraileva karjalainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä asuva rauhaa rakastava savolainen on varmasti kanssasi samoilla linjoilla, mutta karjalainen sieluni vaatii annoksen ovienpaukuttelua silloin tällöin...;)

   Poista
 7. Kommentoin vielä tänne vanhaan postaukseen...

  Olen NIIIIN samaa mieltä kanssasi yritysten nykyisten nimien kamaluudesta. Säälin nuorisoa, joka ensi kertaa omaan kotiin muuttaessaan ei voi tehdä sähkösopimusta, osoitteenmuutosta ja jätehuoltosopimusta eikä hoitaa viranomais- ja vakuutusasioitaan firmojen kanssa, joiden nimet vihjaisivat edes jollain tavoin toimialaan. Ah niitä aikoja, jolloin etsit puhelinluettelosta jonkin "sähköyhtiön" ja soitit sinne.

  Nyt olisi oltava selvillä itelloista, elenioista, aveista ja elyistä, jotka vielä tuntuvat vaihtavan nimiään ja kokoonpanojaan kaksivuotiskausittain. - Anna -

  VastaaPoista
 8. No kyllä, nuo firmojen nimet ovat ihan omaa luokkaansa mutta valtio kyllä komppaa noilla elyillä ja aveillaan... Minä olen sentään töissä ollut tekemisissä molempien instanssien kanssa joten suunnilleen on selvillä myös nuo toimenkuvat, mutta mitä jollekin tavan tallaajalle sanoo "aluehallintovirasto", ei yhtään mitään. Vanha kunnon lääninhallitus oli sentään komea nimi...!

  VastaaPoista
 9. Kiitos tästä blogista, Laurakaisa! Pelastit päivän, vuosia olen etsinyt kattilankansitelinettä ja nyt tärppäsi. Nostalginen kakkukupukin löytyi, mahtava kauppa!

  T. Elina

  VastaaPoista