perjantai 27. heinäkuuta 2012

Tyyris uniprojekti

Sananen perheemme nukkumisjärjestelyistä.

Minä olen vannoutunut perhepedin kannattaja. Vannoutunut siksi, että olen myös vannoutunut täysimetyksen kannattaja, laiska ja mukavuudenhaluinen sellainen. Siksi vauvan vieressä nukkuminen on mielestäni ainoa järkevä tapa suoriutua siitä vajaan vuoden mittaisesta rupeamasta, kun vauva on vielä pieni ja ruokailee myös öisin. Havahtuminen vauvan nälkätuhinaan, tissi lapsen suuhun, takaisin uneen ennen kuin ruokailu on ehtinyt edes päättyä. Helppoa ja mukavaa. Suosittelen. 

Kun nuorimmainen syntyi, minä siirryin hänen kanssaan entisen romuhuoneen, nykyisen kirjaston täytteeksi hilattuun äidin ylijäämävarastosta saatuun runkopatjasänkyyn nukkumaan. Esikoinen jäi isänsä kanssa varsinaiseen makuuhuoneeseen. 

Tämä tuorein vauvatapaus on osoittautunut varsin hyväuniseksi mimmiksi - tosin vain öiseen aikaan, mutta parempi toki niin. Runkopatjasänky taas on huono nukkumisalusta kenelle tahansa. Näistä syistä ryhdyimme pari viikkoa sitten suunnittelemaan nukkumistoimintojen uudelleenjärjestelyä. 

Meidän huuto.netistä ostettuun parisänkyymme kiinnitettiin vingalla eli puristimella takaisin pinnasänkysivuvaunu, joka otettiin vuodenvaihteessa pois kun esikoinen alkoi käyttää sitä liiaksi pomppimis- ja kiipeilytelineenä. Vauva nukkuu sivuvaunussa ja hänen ja varsinaisessa sängyssä nukkuvan esikoisen väliin viritellään alkuillaksi tyynyeste. Tämä turvajärjestely siksi, että esikoinen potkii ja sätkii unissaan. Ennemmin tai myöhemmin minä ja puoliso hinaudumme myös yöpuulle, jolloin esikoinen siirretään potkimaan ja sätkimään sängyn keskelle. Puoliso nukkuu kuin tukki, minä heräilen toistuvasti kantapää ohimoon -tyyppisiin hellyydenosoituksiin. 

Vaan tämä tila ei onneksi ole pysyvä. Puolentoista viikon päästä seuraa jälleen uusia nukkumisjärjestelyjä, kun esikoinen saa oman isojen lasten sänkynsä toiselle puolelle parisänkyä. Ja tämä on nyt se otsikon lupaama tyyris projekti, ta-daa:


Jos joku ei kuvasta tunnista, niin tuossa on Niemen tehtaiden 60-70-luvuilla valmistama nuorisosänky. Sillä on myös samanlainen kaveri ja tikapuut, eli kyseessä on kerrossänky. Kokonaisuus on kallein ikinä hankkimani huonekalu, enkä edes kehtaa tunnustaa, paljonko siitä huuto.netissä maksoin. Törkeän paljon joka tapauksessa. Mutta se oli ehjä, siinä oli tikkaat ja se sijaitsi kätevässä paikassa. Sen halusi omakseen aika moni muukin kuin minä, mutta onneksi se sitkeinkin kilpahuutaja luovutti 11 euroa ennen oman kipurajani ylittymistä.  

Olin etsiskellyt sopivaa kerrossänkyä jo pidemmän aikaa - pikkukamari eli se kirjastohuone alias romuhuone on niin pieni, ettei sinne mahdu kunnolla kahta sänkyä edes lasten koossa. Ajatus kulkee siis jotakuinkin niin, että kunhan nuo lapset tuosta vähän kasvavat, siirtyvät he nukkumaan kahdestaan pikkuhuoneeseen. Kaikki kaupoissa vastaan tulleet kerrossängyt olivat rumia, massiivisia pökkelöitä ja jotenkin ihan väärän näköisiä tähän huusholliin. Sitten näin tuon sängyn ja tiesin, että tuossa se nyt on. Siro, kepeä, kaunis, toimiva, sopii siihen pikkukamariin mainiosti. Makso mitä makso.

Sänky oli ostettaessa tämän värinen


ja vähän huonossa maalissa. Minä halusin siitä sellaisen Miranolinkiiltävän ja väriltään jotain kermanvalkoisen ja beessinruskean väliltä, koska pikkukamarissa on yhdellä seinällä vaaleanruskea kukkatapetti ja muut seinät ovat keltaisia. Puoliso sai tänään inspiraation ja syöksyi sängyn kimppuun, ja tuossa ylemmässä kuvassa sänky on jo kertaalleen maalattu. Sävy näyttää oikealta, samoin kiiltoaste - olen tyytyväinen. 

Oma lukunsa on tietysti se, että tuo sänky ei ole kooltaan nykyisten patjastandardien mukainen - se on melkein 160 cm pitkä, mutta vain noin 60 cm leveä. Patja piti siis ostaa jostain, missä myydään superlonia määrämittaisena, ja sellaisen paikan löytyminen Mikkelistä oli yllättävän vaikeaa. Kun superlonia myyvä verhoomo lopulta löytyi, ilmoitti verhoomonpitäjä jäävänsä kahden tunnin kuluttua kahden viikon kesälomalle. Tämän vuoksi siis ohjelmassa on potkintaa ja sätkintää vielä sen puolentoista viikon ajan, kunnes verhoilija on palannut lomaltaan, leikannut superlonista sopivan kokoiset patjat ja ommellut niihin lakanakankaasta pussit päälle. 

Ja nyt, tämän kaiken kerrottuani, menen nukkumaan. 

16 kommenttia:

 1. Minä ja siskoni nukuimme koko lapsuutemme tuollaisessa kerrossängyssä. Välillä päällekkäin ja välillä vierekkäin. Nyt minä ihmettelen, miten se ylin sänky ollenkaan pysyi paikoillaan noiden pikku nuppien varassa, kerrossänky kun tosiaan on mitä parhain kiipeilyteline.

  VastaaPoista
 2. meillä on siellä kesäpaikassa tuollaiset :) oih se narina kun vähänkään kääntää kylkeä. parhaat unet ikinä on noissa nukuttu. paitsi meidän omassa ei olu tikkaita :/

  t: toinenki laiskamutsi, eli täysimetyksen ja perhepedin kannattaja.

  VastaaPoista
 3. Juu, tässä nyt sellainen henkilö joka ei satu tunnistamaan Niemen Tehtaiden sänkyiksi, kun Niemen Tehtaiden sänkyjen päädyt on levystä ja noissa Sinun sänkyissä on pinnapuut. Niemen Tehtaat ei ole koskaan valmistanut tuollaisia. Ja tämä on totuus ja luu kurkkuun jos jotain muuta yrität vänkätä.

  VastaaPoista
 4. Korjaan käsitystäsi että EI OLE NIEMEN TEHTAIDEN SÄNKY. Alatko uskoa jo?

  VastaaPoista
 5. Minä olen kirjoittanut tästä asiasta jo postauksen blogiin. Se sisältää nöyrimmän anteeksipyynnön siitä, että erehdyin sänkyä Niemen tehtaiden valmistamaksi luulemaan, mutta käsittelee ennen muuta sitä, miten tervettä on tulla tuntemattomien ihmisten blogeihin riehumaan jostain sängyistä. Mitä helkkarin väliä sillä on, onko tämä sänky Niemen tehtaiden vai ei? Jos googlaat termit "sänky" ja "Niemen tehtaat" yhdessä niin huomannet, että aika moni ihminen on kanssani siinä samassa harhaluulossa, että nuo kaikki 60-luvun pinnakerrossängyt ovat Niemen tehtaitten. Meidän ei siis mitä ilmeisemmin ole, mutta mitä minun nyt pitäisi asian vuoksi tehdä? Polttaa sänky saunan pesässä? Aivan yksi lysti, onko sängyn valmistanut Niemen tehtaat vai Joku Paikallinen Puuseppä, se on hyvä sänky ja esikoinen tykkää nukkua siinä. Jos tämä riittää minulle, sen pitäisi riittää myös asiaan mitenkään liittymättömille bloginlukijoille.

  Jos sinulla on jotain salattuja aggressioita, joita haluat purkaa, ole hyvä ja tee se jossain muualla.

  VastaaPoista
 6. Korjaan käsitystänne, ettei olisi Niemen tehtaiden sänky. Isäni on ollut puuseppänä kyseisessä lafkassa, ja siellä on valmistettu noita mitoiltaan pienempiä pinnapäätyisiä, päällekkäin pinottavia lastensänkyjä ja niitä isompia (junirisänkymittaisia) umpipäätyisiä, niinikään päällekkäin pinottavia sänkyjä kumpiakin. Ja useissa eri väreissä. Meiltä löytyy tuollaiset pinnapäätyiset, joissa on vaneripohjassa Niemen tehtaiden tarra tai liisteröity paperi mikä onkaan. Vanhempieni luota löytyvät ne junioriversiot samanmoinen paperi pohjassaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä asiallisesta oikaisusta :) Minua kiistatta vähän ihmetytti, miten Niemen tehtaiden ja kerrossängyn yhdistämällä Google-hakuun tulee niin lukuisia vääriä tuloksia, mutta tämä raivokas Punaisen tuvan edustaja olikin siis mitä ilmeisemmin itse väärässä. No, lieneekö tuolla niin suurta väliä, mutta kiva kun lähetit tämän kommentin joka tapauksessa! :)

   Poista
  2. Haha, eksyin tänne blogiin ihan vahingossa google-haun kautta, ja yllätys oli suuri kun huomasin että tuo Punainen tupa on käynyt siis muissakin blogeissa raivoamassa, ei vain minun. :D

   Hienot sängyt olet löytänyt. :)

   Poista
  3. Voi ei! Toisaalta hyvä tietää että kohtalotovereita on muitakin...

   Poista
  4. Ei ole Niemen Tehtaiden sänky vaikka kuka tahansa olisi ollut sänkyjä valmistamassa. Ei kannata valheita viljellä blogissa ja uskoa kaikkien omiin mielipiteisiin. Olen tasan tarkkaan tietoinen, että ei ole Niemen tehtaiden sänky. Ja kun tuossa aiemmin kyselit että mitä väliä jos ei ole Niemen niin oikaisen, että itseppä hehkutit lippua liehuttaen, että on Niemen.

   Poista
  5. Hyvä raivopäinen Niemen Tehtaat -agentti alias nimimerkki Punainen Tupa, voitko ystävällisesti kertoa, mihin tämä sinun absoluuttinen totuutesi tästä asiasta perustuu? Ei kannata tulla viljelemään aggressiivisia väittämiä muiden ihmisten blogeihin jos ei kerro niille väitteille muuta perustelua kuin ETTÄ MINÄ OLEN TÄTÄ MIELTÄ.

   Poista
 7. me kunnostamme ihan samanlaista tytöillemme maksoin siitä 10e mahtoi olla aikamoinen löytö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wow! Oli todellakin - näin vasta tuollaisen sängyn osto- ja myyntiliikkeessä 250 eurolla :)

   Poista
 8. Meillä on ne umpipuiset versiot. Onko nuo sängyt mitoiltaan millaiset? Meidän tokaluokkalaiselle alkaa olla ahdas nukkua joten luopumisen tuskaa pukkaa...

  VastaaPoista
 9. Meillä on just tollainen ihan samaa sävyä oleva vaaleansininen, ja pinnat päädyissä. Vanerista löysin leiman "Muurame", oliskohan sitten Muuramen versio se meidän =)

  VastaaPoista
 10. Hei! Joutaisiko sänky meille? Eli olisin halukas ostamaan kyseisen kokonaisuuden. Yst.terv. Tarja Kilpiö tarja.kilpio@gmail.com

  VastaaPoista