torstai 25. huhtikuuta 2013

Puukuuri

Pahoittelut pitkästä hiljaisuudesta, meillä oli reilun kahden viikon ajan ilonamme sveitsiläis-pietarilainen ystäväperhe kaksine lapsineen, ja tämän Kiljusen herrasväkeen verrattavissa olevan konklaavin kanssa ei juuri bloggaamaan ehtinyt. Alakerran vessaremontti on sentään melkein valmistunut viimeisiä paikkamaalauksia ja paria koukkua ja yhtä naulakkoa lukuunottamatta, siitä pitäisi täräyttää kuvia eetteriin. Mutta jos nyt vielä vähän piha-asiaa sitä ennen.

Yritin tässä iltani iloksi etsiä seuraavaksi inspiroivaa kuvaa puuvajasta. Eli puuliiteristä. Minä olen Imatralta kotoisin, ja jostain syystä meillä päin tuota polttopuiden säilyttämiseen tarkoitettua ulkorakennusta on tavattu kutsua nimellä puukuuri. Googlauksen perusteella taitaa olla laina eestin kielestä tuo. Kuuri pitäisi pikimmiten puille saada, koska saunapuiden kaivelu lumikinoksesta pressun alta on melko ankeaa puuhaa ja sitä on nyt tullut ihan riittävän monta talvea harrastettua.

Kävi ilmi, että puuvajoja on aika paljon tarjolla valmiina. Niistä löytyi muutama oikeinkin nätti, kuten vaikka tämä Verkkomikon Suvi-malli:

Mutta joku noissa harjakattoisissa minua häiritsee. Liian moderni, tai sitten liian kesämökkimäinen kaupunkitalon pihaan. Haluaisin sellaisen, joka näyttäisi nimenomaan puukuurilta, ei puuvajalta. Semanttista hienosäätöä siis kehiin. 

Kokeilin seuraavaksi puuliiteriä. Sillä sattui jo osuma melko lähelle, esimerkkinä vaikkapa tämä Karkkilan pienen puupajan Pieni puuliiteri


Mutta ei aivan. Tuossakin on vähän kesämökkitunnelma, ja se näyttää lisäksi siltä, että se on rakennettu 2000-luvulla. Minä haluaisin sellaisen, joka näyttäisi siltä, että se on nököttänyt pihalla naapurin Paulin aidan edustalla niin kauan kuin talokin. Sitä paitsi puuvaraston seinärakenne saisi olla umpinaisen sijaan harvempi polttopuiden kuivumisen takia. 

Jatkoin hienosäätöä ja etsin seuraavaksi puukuurilla. Haku vei ensin eteläisen naapurin puolelle, josta löytyi AiaEhitised-niminen yritys ja sen iloisenvärinen puukuur:


On ilmava, on toivotunlainen katto, mutta jotain silti puuttuu siitä oikeasta puukuuritunnelmasta. Jatkoin vielä hakua, ja kas: Imatran Työkeskuksen sivuilta löytyi vihdoin kuva täydellisen oikeasta puukuurista, ja otan nyt vapauden sen teille esitellä: 


(Samalla voi toki mieluusti käydä tutustumassa myös työkeskuksen toimintaan. Hyvä että on olemassa tuollaisia työkeskuksia. Minäkin olen joskus ollut seuraamassa kertakäyttölusikoiden pakkaajia töissään ja siinä hommassa oli kyllä työn iloa enemmän kuin monella akateemisella toimistonyhrääjällä ikinä!)

Mutta siis the puukuuri. Juuri tuollainen se minun mielessäni on ollut. Meidän kuuristamme voisi tehdä vähän leveämmän ja laittaa oven molemmille puolille kapeat, kaksiosaiset ikkunat, jotka löysin verannan alapohjasta. (Veranta on meidän talon ainoa osa, jossa on rossipohja.) Katto tulisi huovasta, tottakai, ja laudoitus olisi juuri noin pystyssä niin se näyttäisi vanhalta eikä 2000-lukulaiselta. Saranoiden kuuluisi olla juuri tuollaiset eikä oveen tulisi mitään kahvoja tai muita vaan tuollainen munalukkosysteemi. Ja kuuri pitäisi kyllä oikeaoppisesti minusta rakentaa niin, että sen nurkkien alle laitettaisiin luonnonkivet joiden päälle se rakennettaisiin. Voi olla, että insinööri ei ihan näin perinnehengessä suostu perustuksia tekemään. 

No niin, nyt on täydellinen puukuuri löydetty, ei kun rakentamaan! 

Ehe ehe. 

20 kommenttia:

 1. Tuo kuuri-sana on huvittanut minua ihan kauheasti, mutta ilmeisesti kuudessa vuodessa on jo siihenkin tottunut, kun Sulo sitä aina käyttää.

  Vähän sama juttu mietinnässä meilläkin. Oikeastaan kuuri kyllä on olemassa, mutta tarvitsisimme sellaisen pysyvän katoksen, johon ne tuoreimmat klapit pinottaisiin.

  Tuo viimeinen on kyllä niin täsmälleen oikeanlainen rintamamiestalon pihaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuri on kaiketi peräisin Kannakselta, koska meidän Jääskestä ja Ensosta kotoisin olevien isovanhempien talon pihalla Imatralla sellainen oli, kun taas pohjoisempaa nykyisen Venäjän puolelta, Ilomantsin Melaselästä kotoisin olleen ukin ja alun perin lappeenrantalaislähtöisen mummon pihassa oli liiteri.

   Sano muuta, viimeinen on kyllä ihan naulan kantaan!

   Poista
 2. Tuo ihannekuuri on siitä hyvä, että kun ovi on keskellä, siinä saa uudet klapit pinottua eri puolelle kuin vanhat. Vuorovuosin voi sitten poltella eri puolelta kaksivuotisia puita.

  Koska itse olen hamsteri talvivarastojen suhteen, suosittelen rakentamaan reilunkokoisen puukuurin, ettei sitten jää pieneksi jos sattuisi saamaan jostain enemmänkin puita.

  Mulla oli tuollainen kakkoskuvan malli ennen, kun asuin vuokramökissä, ja kaikki luulivat sitä puuseeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, näin ajattelin että vuorojärjestelmä on helppo tehdä kaksipuoliseen kuuriin.

   Meillä on ainakin toistaiseksi polttopuuvarannot tuossa Hirvensalmella eli mitään hirmuisen suuria varastoja ei tarvitse onneksi kotipihassa pitää. Tilanne voi toki joskus muuttua...

   Heh, kieltämättä huussimeininkiä vähän tuossa mallissa!

   Poista
 3. Samoissa puuhissa, etsimässä puuliiteriä. Mutta voi, nykyisen asuinpaikkani rakennusvalvonta vaatii rakennusluvan kaikille yli 2 neliömetriä suuremille rakennelmille. Joten puuliiterille tulee äkkiä hintaa hiukan liikaa. Terveisin Mikkelissä toisinaan vieraileva karjalainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on onneksi kahdeksaan neliömetriin asti mahdollista rakentaa piharakennuksia ilman rakennusvalvonnan puuttumista asiaan. Aiomme oman kuurimme tuon mittaluokan sisään sovitella, koska olemme vakaasti päättäneet, että rakennusvalvonnan kanssa ei tässä huushollissa enää tulla asioimaan, sen verran epätoivoista touhua se on tähän mennessä ollut...

   Poista
 4. Kiitos tästä postauksesta! Sama liiteri hakusessa täälläkin, ja kaikki valmismallit on ällöjä. Mulla on kyllä sellainen moderni toive, että laittaisin liiteriin viherkaton. Mutta toisaalta meidän ulkorakennuskin on 70-luvulta (ja just sen näköinen, kun tulee aikakaudesta ekana mieleen), joten ei tässä pihassa enää puhtaaseen 40-luvun tunnelmaan päästä mitenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viherkatto olisi hieno! Meillä tosin tuo puuvaraston paikka on sellainen, että omalta pihalta käsin sitä ei pääsisi yhtään ihailemaan... Ja autotallissa on vielä jämähuopia kattoremontista, joten mennään varmaan niillä.

   Poista
 5. Mäkin oon suunnitellut jotain tuollaista pulpettikattoista, rimalaudoituksella vielä. Tarvittaisiin vaan isompi. Oikeastaan tarvitaan aitta. Saisi puutarhakalusteet, pyörät ym. talveksi suojaan ja toisella sivulle suht iso liiteri.

  Ja eikun rakentamaan vaan :D Pitäisi varmaan tehdä talkoilla kaikille liiterit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei mut, miksi ei? Onhan sitä ennenkin rakennettu talkoilla kokonaisia taloja.

   Projektin järjestäjä järjestää majoitukset ja tarjoilun. Saisi samanhenkistä seuraa perinnepiipertäjistä ja kerrankin rakennusporukkaa, joka ei katso vanhan lattialaudan perään kaatopaikkalavalle ryntäävää kuin jotain mielenvikaista :D Kaikilla on hirveä kiire, mikään ei edisty ja kaikki valittaa samaa. Porukalla saisi nopeasti asioita eteenpäin.

   Poista
  2. Ennen oli kyläyhteisöjä, nyt on nettiyhteisöjä, eikö tämä nyt vähän jo vaadi yhteistyötä :P

   Poista
  3. Tämä on kyllä tosi hyvä idea!!! Löytyisiköhän tarpeeksi tolkullinen, ei liian iso eikä liian pieni porukka innokkaita talkoolaisia? Se on niin totta, että isommalla jengillä saisi tosi paljon aikaan.

   Meillä on vain se ongelma, että nuo mukulat pitäisi saada talkooviikonlopun ajaksi johonkin hoitopaikkaan, koska niiden kanssa menee kevyesti yhden ihmisen aika. Tai sitten pitäisi pitää talkoot niin, että muutaman talkoolaisen hommaa olisi lapsiparkin pyörittäminen!

   Poista
  4. Meidän pitäisi saada koira jemmattua johonkin, kissat kyllä porskuttaa menemään, kun joku käy vaan ruokkimassa. Muutille vaan voisi tulla suru puseroon.

   Mies torppasi koko ajatuksen sen perusteella, että kaikilla on kuitenkin lomat kesällä eri aikaan ja viikonloput täyttyy juhlista ja muista kesäriennoista. Mut pitää pyöritellä ajatusta. Nykyään kaikki järjestetään Facebookin välityksellä, toimisi varmaan tässäkin.

   Poista
 6. Mekin tarvitsismme pihalle jonkinmoisen puunkvatusrakennelma. Liiterihän on ihan kellarissa. Vaan kun on noi rakennusoikeudet käytetty jo vuosia sitten (-52) tappiin... Jotta mietitään. Mut toi viimeinen on kyllä just eikä melkein tyyylin mukainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on rakennusoikeutta vaikka miten paljon, onneksi... Autotalli oli tosiaan suunnitteilla mutta sitten tulimme järkiimme. Jos rakentaisi jonkun ihan kevytrakenteisen katoksen vaan, tuskin sitä virkaintoisinkaan rakennustarkastaja laskee rakennusoikeuteen kuuluvaksi...? Kauniimpi ja siistimpi kai sellainen olisi kuin pelkkä puupino, ainakin kun tuota meidän kamalaa pressuviritelmää nyt katselee...

   Poista
 7. Alan hiljalleen tottua siihen, että kärryt eivät ole kärryt vaan kärrit, mutta tuo puukuuri vasta kummallinen sana onkin :)

  Mekin rakensimme toissa vuonna pulpettikattoisen halko- ja polkupyörävajan itse aika samoilla ulkonäkökriteereillä. Emme halunneet maksaa valmiista, ja olisi tuntunut hullunkuriselta, että pihan suoraseinäisin rakennelma on vaja. Laitoimme nurkkiin vanhoja tiiliä, lattialle betonilaattoja ja kattoon huovan. Ajattelimme, että vaja saa harmaantua kauniisti ajan kanssa, mutta nytpä se onkin harmaantunut vain osittain eikä kovin kauniisti. Maalaamme sen varmaan saman väriseksi kuin talon, niin se ehkä istuu ympäristöön paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärrit, kärrit, mitkäs muutkaan :D

   Ah, pitää käydä vakoilemassa tuota vajaa, minun silmiini se ei osunut ja en ole siitä teidän talon ohi parilla Imatran pikavisiitillä nyt osunut ajelemaan.

   Poista
 8. Nyt tuli kyllä uusi sana! En ole ikinä kuullutkaan. Meillä on vain puoteja ja suuleja... Voitit muuten arvonnastani kirjan, käypäs kurkkaamassa! Onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuli on kyllä kummallinen sekin :D

   Laitoin jo sähköpostia, kiva kun vinkkasit täälläkin, olen ollut niin kiireinen että on blogit jääneet lukematta pitkältä aikaa.

   Poista