tiistai 9. huhtikuuta 2013

Maalisuoralla

"Maalisuora" sopii kyllä tähän vessaremonttiin paremmin kuin hyvin, koska minusta tuntuu että yhtä maalaamista ja erityisesti maalin kuivumisen odottelua tämä koko savotta on ennen muuta ollut.

Mutta jos ei ihan ihmeitä tapahdu - vai pitäisikö sanoa toisinpäin, jos ihme tapahtuu - niin meillä on huomenna alakerrassa taas toimiva vessa.


Oodi jälleenrakennuskauden korvausilmaräppänälle:


Katselin äsken tätä kuvaa ja totesin, että viemäriputkea ja muovimattoa lukuunottamatta tässä ei ole näkyvillä yhtään uutena kaupasta ostettua rakennusosaa. Näin käy kun köyhä ja itara remontoivat vessan.Vessan, jossa on listat paikoillaan. Kannattaa remontoida vain sellaisia huoneita, joissa ei mahdu asentamaan listoja mikäli tilaan tuodaan mitään akkuporakonetta isompaa. Tulee kerralla valmista.


Tässä listahässäkässä näemme nyt nerokkaan keksintöni, joka toisaalta jatkaa talossa muuallakin nähtyä lasituslistojen ennakkoluulotonta käyttöä. Kuten olen maininnut, tuo vessan lattia tipahti remontin myötä reilun sentin verran alaspäin kun lattiasta tuli ohuempi ja samalla saatiin kynnystä vasten nostettua muovimatto kaukaloksi pieniä vesivahinkoja vastaanottamaan.

Listat olivat siis ennen sen reilun sentin verran ylempänä, ja lukuisista maalauskerroista johtuen seinien pahvitapeteissa oli selvät rannut siinä kohtaa, missä listan yläreuna ennen kulki. Pahvia oli myös käytetty sen verran naftisti, että pahvin reuna jäi juuri listan yläreunan taakse ja naularivi kulki siinä reunan kohdalla ja olisi jäänyt pelkällä vanhalla lattialistalla näkyviin. Kun ne vanhat vessan listat oli lisäksi tehty erittäin vajaasärmäisestä tavarasta, jossa oli taustapuolella kaarnaa enemmän kuin puuta, ja kaarna rapisi iloisesti irti listoja käsitellessä, tuli joistakin listoista melko kummallisen muotoisia. Kerron tästä lisää kun kirjoitan sen vessan listoille omistetun oman postauksensa.

No mutta, dilemma oli käsillä ja ratkaisumalleja pohdittiin.

Ja lopulta se ratkaisu löytyi siitä ihan lähituntumasta. Meidän talon kaikki sisäkynnykset on toteutettu tällä tavalla:


Sen varsinaisen kynnyksen eteen on siis lyöty aina pätkä lasituslistaa, eli tuo kuvassa näkyvä kapea, irrallinen soiro. Luultavasti peittämään linomaton leikattua reunaa. Ja kuten tuosta vessan listakuvasta näkyy, samalla tavalla ratkaistiin tämä käsillä ollut dilemmakin - malasin sopivat pätkät aikoinaan Sotkamosta pelastettua aitoa ja alkuperäistä 50-luvun lasituslistaa punaiseksi ja lasituslistat kiinnitettiin varsinaisten lattialistojen päälle. Muuttuihan se listan profiili siitä jonkun verran, mutta lopputulos on silti mielestäni ihan onnistunut, semminkin kun tuota lasituslistakikkailua on tosiaan talossa muuallakin.

Ihan maalisuoralla perinneremontoija kyllästyi Uulan ovi- ja ikkunamaalin kuivumisen odotteluun ja oikaisi sen verran, että lavuaarin rautaiset kannakkeet ja pieni metallinen naulakko, joka kannattelee lankakoria, saivat lopulta punaisen maalin pintaansa Honkkarista vitosella ostetusta spray-automaalipullosta.Jokseenkin hämmentävä yhdennäköisyys noissa värisävyissä ja kiiltoasteessa, myös livenä.

Lopputulos miellyttää ainakin omaa silmää. Vessasta tuli kyllä ehkä hitusen syntisen näköinen punaisen ja mustan yhdistelmineen...? Mallailin äsken seinälle sitä Ebba Masalinin Ruis-koulutaulua, joka oli myös ennen vessan seinällä, ja kyllä se ihan kauniisti tuohon uuteenkin värimaailmaan istui.


Näyttääpä jotenkin tunkkaiselta tuo vanha vessa nyt kun sitä kuvasta katselee. Uusi on jotenkin raikkaampi ja särmikkäämmän oloinen. Mielenkiinnolla odotan, miltä ihan valmis lopputulos pönttöineen ja lavuaareineen näyttää. 

15 kommenttia:

 1. Sano nyt vielä mikä toi mustaraidallinen materiaali on? Mulla on ollut sitä lapsuudenkodissa!

  a

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enso-levy eli mani-levy eli insuliitti eli... Monta nimeä sillä on, mutta se on siis tuollaista polttoemalimaalattua kovalevyä. On ollut myynnissä raitaa ja ruutua ja värisävyjäkin useita, puna-valkoraidallinen on tällä hetkellä kuumaa kamaa rintamamiestalollisten perinnehippien keittiöissä :)

   Poista
 2. Ihan täydestä menee kyllä jatkettu lista! En edes tajunnut, kun kuva tuli ennen selitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se omaan silmään vähän ottaa kun on niin eri näköinen kuin se joka paikassa muualla oleva lista, mutta kun tuota lasituslistaa on kerran muutenkin luovasti käytetty niin kyllä se tuohon paikkaan minusta ihan perustellusti istui - seinäpahveista kun ei saanut niitä vanhoja jälkiä oikein mitenkään piiloon pahveja vahingoittamatta.

   Poista
 3. Syntinen vessa on just hyvä! Kelpais meidänkin torppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurin Jeesuksen soturi on kyllä käynyt virallisesti tarkastamassa vessan ja todennut sen ei-syntiseksi, että mene tiedä sitten mikä nykyään on syntistä ja mikä ei...

   Poista
  2. Ehkä Jeesuksen soturit eivät enää itsekään ole varmoja :D

   Poista
 4. Syntisen taivaallinen vessa! Listahuijaus on sangen onnistunut, hämäsi minuakin ja vasta selityksestäsi ymmärsin mitä on tehty. Meillä on laitettu ihan tässä remontissa kynnyksiin samankaltaisia kapeita listoja peittämään sitä, että lattialankkujen reunat ei ole aina niin tasaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, kapeat listat kunniaan! Kuten todettua, omaan silmään tuo listaprofiili on kyllä tosi erilainen kuin se normilista, jota täällä talossa on joka puolella, mutta jos sen unohtaa niin ihan tyytyväinen olen tuohon keksintöön.

   Poista
 5. Kyllä hätä keinot keksii...vessassakin:)

  VastaaPoista
 6. Vastaukset
  1. Tuli, minustakin! Kun vielä kerkeäisi loputkin valmiit vessa-asiat esittelemään täällä blogissa... Valo tosin saapuu vessaan vasta ensi keskiviikkona kun meni sähkömiehen hälyttäminen paikalle vähän viime tinkaan. Ehkä sitten blogijuttu kun ihan kaikki on valmista.

   Poista
 7. kaipaamme valmiin vessan esittelyä - onhan se jo valmis?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se valmis - tai melkein... Parit paikkamaalaukset on tehtävä ja yksi 20 senttiä maksanut kirpputorilöytö ripustettava seinälle. Mutta muuten on valmis, ja ihana, ja toimii! Pitää laittaa kuvia kehiin, nyt tuntuu kaikki aika menevän pihalla.

   Poista