keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Olohuone uusiksi

Tuosta vasemmalta, Olohuone-tunnistetta klikkaamalla, löytyy aiempia suunnitelmiani aiheesta mitä tälle olkkarille pitäisi tehdä ja miltä siellä nyt näyttää. Vaan nytpä on niin, että suunnitelmat menivät uusiksi. 

Lapsuudenkodissani on käynnissä sukupolvenvaihdos, vaikka kyse ei mistään maatilasta olekaan. Pikkuveli perheineen siirtyy 80-luvun käkikellotaloon, äiti muuttaa viettämään ansaittua lepolomaa kerrostalokolmioon. Tämän johdosta vinttiin on jo siirtynyt aimo kasa pahvilaatikoita, joihin on säilötty vanhoja lelujani ynnä muita aarteita, ja sunnuntaina meille huristelivat peräkärryn kyydissä myös äidin hylkäämät pormestari-kalusteet. 

Kumman vähän löytyy netistä tietoa tuosta kalustosta, joten jos jollain sellaista on, niin mieluusti otan linkkejä vastaan. Alkuperäiset kangas- ja värivaihtoehdot sekä muotoilija ja muut kaluston syntyvaiheet kiinnostavat.

Tässä kuva pormestarin nojatuolista ja tyttärestä mummolassa viime jouluaattona: 


Kalustoon kuuluu kaksi tuollaista kuvassa olevaa nojatuolia, vuodesohva ja pyöreä tupakkapöytä. Nuo ovat niitä vanhoja, alkuperäisiä pormestareita, niitähän tehdään uusiotuotantonakin. Eivät ole suvun perintökalleuksia - meidän ukilla ja mummolla on ollut tuollaiset, mutta pyrkimys modernismiin sai isovanhemmat hurahtamaan ja vaihtamaan nuo kalusteet kauheisiin, nyt jo kaatopaikalle kiikutettuihin 60-70-luvun lastulevyhirvityksiin. O tempora o mores. 

Äiti on ostanut nuo jostain uudelleen verhoiltuna, ja tuo kangas on aina jotenkin näyttänyt omaan silmään väärältä. Jostain entisöintikeskustelusta sain sen käsityksen, että noissa kuuluisi olla yksivärinen kangas, mikä tekee jo vaikutelman ihan erilaiseksi. Ja ne ukin ja mummon pormestarit olivat kuulemma tumman viininpunaista plyysiä - tuo nykyinen kangas on sävyltään jotenkin liian heleä. Mutta verhoilu on ihan hyvässä kunnossa, mitä nyt meidän Vuokko viime viikolla pulautti keskelle sohvaa, ja verhoillaan ne sitten uudestaan kunhan tahmatassuvaihe perheessämme on ohi. 

Tai no. Kalusto kannettiin tänään vintille, koska ei se mahdu nykyiseen olohuoneeseen nykyisellä kalustuksella. Odottakoon siellä aikoja parempia ja sitä, että remontti joskus etenee olkkariin asti. 

Ja sitten se otsikon aihepiiri: Minulla oli siis ajatuksissa sellainen hyvin 50-lukulainen olohuone 50-lukulaisine, keveine huonekaluineen. Tapetiksi olin ajatellut tätä Tapettitalon Yki Nummen suunnittelemaa Mimosaa:


Mutta ilmais-pormestarit muuttivat nyt suunnitelmat ihan uuteen uskoon. Pormestari-kalustohan on jostain 30-40-luvulta, ja vaikka se istuu minusta ihan hyvin rintamamiestalon olohuoneeseen - rintamamiestalo ukilla ja mummollakin oli -  niin jotenkin se koko olohuonesysteemi tapetteineen kaikkineen pitää nyt ajatella uusiksi. 

Olohuoneessa on vaalea piano, ja sinne voisi tuoda nyt keittiössä olevan mummon vanhan koivupiirongin, joka sopisi pormestarien tyyliin. Kiikkutuoli on oltava myös, ja televisiokaappi. Makuuhuoneen vastaiselle seinälle voisi rakentaa koko seinän peittävän kirjahyllyn. Mutta se tapetti. Ei tuo Mimosa sovi tähän 40-lukulaiseen olohuoneajatukseeni enää ollenkaan. Ihan kuin se nyt olisi jotenkin tässä hetkessä päätettävä, mutta kallistuin jo hetkeksi tähän Tapettitalon Morsiuskukkaan, joka muistuttaa vähän sitä muraalitapettia joka tuolla kaikkien tapettikerrostumien alimmaisena on. En tiedä, tykkäänkö tuosta kauheasti, en ainakaan niin paljon kuin mimosasta, mutta tyyliin se sopisi paremmin. Sitä paitsi meillä on muuallakin keltaiset seinät, ehkä keltainen olohuonekin olisi ihan asiallinen jos siellä majailisivat sopivasti tummanpunaiset pormestarit... 




On ehdottoman asiallista pohdiskella tällaisia tapettimurheita kello yhdeltä yöllä, kun puoli taloa on pressun alla kattoremontin kurimuksessa. Ehkä parempi keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan ja jättää tapettiasia hautumaan. Kommentteja ja tapettiehdotuksia toki saa julki lausua!

7 kommenttia:

  1. Tapettivalinnat on tosiaan aika vaikeita, mutta toisaalta mukava vaihe remonttiprojektissa :) Josta tulikin mieleen, että itse olen joskus ottanut teidän lähellä olevasta värisilmästä tapettitalon mallikirjat yölainaan ja sitten mallaillut kuoseja kotosalla. Tosin valinnanvaikeuden myötä on tehtaanmyymäläänkin ajettu kerran jos toisenkin…

    VastaaPoista
  2. Hei,tuohan oli hyvä vinkki! Pitää käydä kysymässä Värisilmästä, minä käyn siellä muutenkin harva se päivä kyselemässä jotain... Panu Kaila vielä haukkui ne Tapettitalon muovipintaiset tapetit lyttyyn uusimmassa Tuumassa niin pitää vissiin vielä kaventaa valikoimaa niihin ihan oikeasti paperipintaisiin tapetteihin. Minä en niistä muoveista niin ole innostunut itsekään.

    VastaaPoista
  3. Käsittääkseni Pormestari-yleisnimi kyseisen mallisille/tyylisille kalustoille on alkujaan Askon mallinimi. Sitä en tiedä, kuka alunpitäen on mallin suunnitellut ja onko joku muu valmistanut ennen Askoa.

    Saman tyylinen kangas ja nyöri, jolla meidän pormestarit verhoiltiin n.15 vuotta sitten. Meillä ne tehtiin murretulla vihreällä, joka saattaa olla melko lähelle vastaväri tolle punaiselle. Jouset, vyöt, täytteet tulivat myös uusia. Hyvin ne on kestäneet tahmatassujakin. Jossain vaiheessa täytyy kankaat uusia.

    http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/historiallinen-museo/kokoelmat/askon-museon-kokoelma/#ask_tietopalvelu

    Mikko

    VastaaPoista
  4. Tässä on ainakin linkki (huuto.net), jossa varsin hyvä kuva alkuperäiseksi mainostetusta Pormestari -kaluston verhoilusta:

    http://www.huuto.net/kohteet/pormestari-kalusto-1940-luvulta-verhoilijalle-oulu/221034367

    VastaaPoista
  5. Olettekos miettinyt sellaista vaihtoehtoa, että pitäisitte 50-lukuiset olohuonesuunnitelmat ja käyttäisitte pormestarikaluston jossain muussa huoneessa? Meille on tulossa kirjasto-salonki-tyylinen huone, ja voisin ihan hyvin kuvitella pormestarikaluston tupakkapöytineen tällaiseen salonkiin, vaikkei siellä päivällisen päälle sikareita tupruteltaisikaan :-)

    t. A13

    VastaaPoista
  6. Kiitokset kommenteista! Askon tuo alkuperäinen malli taitaa tosiaan olla.

    A13, muuten idea olisi tosi hyvä ja kiva, mutta meillä ei taida olla kamereita riittävästi moiseen... Meillä on tosiaan tuo yläkerta ihan erillisenä asuntona, monen oven ja rappusten takana, eikä sitä aiota mihinkään muuttaakaan, eli elellään vielä monta vuotta tässä keskimmäisessä kerroksessa kun lapset on vielä niin pieniä. Yläkertaan muutetaan varmaan nukkumaan sitten joskus kun tytöt alkavat kaipaamaan omaa isompaa huonetta kuin tuo pikkukamari, ja sitten tuo nurkkakamari eli meidän nykyinen makkari vapautuisi salonkikäyttöön... mutta siitä sitten taas muutama vuosi niin epäilen että tyttäret haluavat omat huoneet, jolloin meidän on taas siirryttävä yläkerran keittiöstä takaisin nykyiseen makkariin. Rintamamiestalosta on moneksi elämäntilanteesta riippuen...:)

    VastaaPoista
  7. Asko Avoniuksen vanhoja kuvastoja voit selata netissä Kansalliskirjaston digitoiduissa aineistoissa, löytyy kohdasta pienpainatteet - julkaisijaselailu.(www.digi.lib.helsinki.fi)

    Pormestarin kaluston löysin Avoniuksen luettelojen alimmasta Asko-kuvastosta sivulta 9. Muistelen, että Pormestarin kaluston on suunnitellut sisustusarkkitehti Harald Honkanen. Askon huonekalutehtaiden historiasta voit lukea lisää Riitta Miestamon kirjasta: Suomalaisen huonekalun muoto ja sisältö, 1981. Lahti: Esan kirjapaino Oy.

    Henna

    VastaaPoista