sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Hullun puutarhurin helmikuu

Meillä on meneillään massiivisin remontti sisätiloissa ikinä. Ja vaikka se ulkoistettu onkin, riittäisi siellä kyllä puuhaa itse kullekin: listojen hiontaa, siivousta ja raivausta, komeron rakentelua, seinien reikien paikkailua. Aktiivisen remonttitekemisen lisäksi voisi olla myös asiallista tehdä ajatus- ja suunnittelutyötä: sähkömies odottaa kuvia keittiöstä pistorasioiden paikoilla varustettuna, työmaan aikataulutukselle omien maalaus- ynnä muiden ambitioiden osalta olisi myös tarpeen uhrata pari ajatusta. Ja ylipäänsä olisi ihmisen sielulle ihan hyväksi keskittyä tähän hetkeen ja olemassa olevaan projektiin. 

 
Vaan mitä tekee hullu puutarhuri? On helmikuu, tienoita peittää metrinen hanki, remontti on valloillaan ykköskerroksessa - ja puutarhuri on jo kääntänyt katseen kokonaan kevääseen. Hän suunnittelee ei suinkaan remontti- vaan pihatyöjärjestyksiä, piirtää kuvia istutuslaatikoiden sijainnista, haaveilee munakoisojen kasvatuksesta, pohtii takapihan ruusujen siirtoa etupihalle ja etsii kuumeisesti netistä pihakalusteiden kuvia. 

Hullu puutarhuri on toivoton tapaus. Mutta sanokaa mitä sanotte, omakotitaloissa ei ole läheskään niin kiva asua talvella kuin kesällä. Talvella on kaikenlaista työläyttä ja harmia, loppumattomia lumitöitä ja polttopuiden raahaamista ja vetoisia nurkkia ja falskaavia parvekkeenovia. Kesäisin asuminen laajenee omalle pihalle, joka tarjoaa noin puolet vuodesta hullulle puutarhurille ehtymättömän, päättymättömän ja ennen muuta mieluisen puuhamaan. 


Meillä on ensi keväänä aikomus viimeistellä viime kesänä kesken jäänyt ikkunanpuiteprojekti. Osasta talon ikkunoita nimittäin puuttuu tällä hetkellä kokonaan vuorilaudat ja samaiset ikkunankarmit ovat myös maalausta vaille. Olemme myös suunnitelleet autotallin ovien ja oven lahojen karmien kunnostusta sekä koko autotallin siivousta ja uudelleenjärjestelyä - se on niin toivoton rytöläjä, etten juuri viitsi edes ajatella koko autotallia. Leikkimökistä puuttuu vielä kattopaneelit ja lattiamaali, samalla vaivalla ja maalilla voisi sutia myös verannan lattian. 

Mutta muun osan kesästä haluan omistaa pihahommille. Sokkeli pitäisi hiekkapuhaltaa, paikata ja maalata, verannan oven rappu paikata ja vuokralaisen oven rappu luultavasti purkaa ja valaa kokonaan uudestaan, vaan se projekti saa luvan odottaa kesää 2016. Kesällä 2015 haluan viettää hulluna puutarhurina, ja niitä suunnitelmia täynnänsä on pää tällä hetkellä. 


Mieluisen työleirin ja ilmaisen kuntosaliharrastuksen lisäksi toivoisin, että piha tarjoaisi ensi kesänä myös vähemmän työläitä hetkiä. Haluan ehtiä maalaamaan viime keväänä ostamani Westan-puusepänverstaan lepotuolit ja myös välillä ehtiä istumaan niissä. Haluan ehtiä leikkimään leikkimökissä lasten kanssa. Ja ennen muuta haluan uudet piharuokailukalusteet. Sille viime kesänä valmistuneelle liuskekivipatiolle, jonka päällä on tällä hetkellä puolentoista metrin korkuinen lumikasa.  

Olen googlannut raivokkaasti jo useampana vuotena isohkoa pihapöytää ja tuoleja, jotka eivät näyttäisi ihan niin paljon olevan mallia "kaasugrillimaa" kuin melkein kaikki tarjolla olevat, ulos tarkoitetut ruokailuryhmät. (Kaasugrillimaa on ystävän nimitys uudehkolle, saviselle pellolle perustetulle omakotitaloalueelle jossa Älvsby-arkkitehtuurin lisäksi vallitsee muutenkin yhteinäiskulttuuri ja jossa jokaisessa pihassa töröttää samanlainen kaasugrilli.) Enpä ole löytänyt. Huonekaluliikkeiden - jotka myyvät pelkästään sitä kaasugrillimaata - lisäksi paikalliseen tarjontaan kuuluu vankilan kauppa, jossa on jonkunlainen valikoima pihakalusteita. Vankilan kauppa olisi eettisesti ihan tolkullinen paikka tehdä ostoksia, mutta olemme ajautuneet puolison kanssa pattitilanteeseen siitä, kumman mielestä parhaat kalusteet meille hankittaisiin. Minä kannatan tätä klassista mallia, jonka pöytä on tosin Vankilatuotteen mallistossa sitä ihan perinteistä pöytää paljon rumempi:Puoliso taas on jostain minulle käsittämättömästä syystä päättänyt, että vankilan kaupasta hankitaan nämä kiikkerät ja ennen muuta minun mielestäni susirumat hökötykset:


Pattitilanne meni viime kesänä jo sen verran pahaksi, että meille ei hankittu minkäänlaisia puutarhakalusteita vaan ulkona syömisen virkaa teki ruokailu verannalla, jonne virittelin pienen pöydän hitusen epäkätevästi puusohvan eteen. Kyllä sekin asiansa ajoi, varsinkin aamiaishuoneena. Ja on meillä edelleen äidiltä saadut, vanhat ja aika ravistuneet pihakalusteet hätävarana. 

Mutta nyt, oi nyt, olen löytänyt etsimäni. 
Ja kerettiläisesti vielä Ikean mallistosta! Kyseessä on Ikean Sunderö-mallisto. Täytyisi nähdä nuo vielä livenä, mutta ainakin valokuvissa ne näyttävät siltä että istuisivat ihan mainiosti meidän pihaan. Pöytäkin on ihan tolkullisen kokoinen, ja taittokalusteisiin mieltyneen puolison onneksi sen saa jopa kasaan. 
Keittiön ja eteisen seiniin ja puolen alakerran kattoihin pitäisi ostaa maalia, putkimiehen lasku vaanii postilaatikkoa päivänä minä hyvänsä ja remonttireiskakin on palkkansa ansainnut. Ja silti olen Ikean nettikaupassa sormi liipasimella tilaamaisillani tuon yllä olevan paketin meille ihan just nyt heti.

Ehkä se kesäkin tulisi nopeammin jos olisi pihakalusteet jo valmiina odottamassa? 

(Kolme ekaa kuvaa omia valokuvia Viherpiha-lehden sivuista, kaksi seuraavaa Vankilatuotteen nettisivuilta, kaksi viimeistä Ikean nettisivuilta.)

12 kommenttia:

 1. Sehän on päivänselvää, että nyt on aika suunnitella jo kesää. Teilläkin on se remontti jo melkein valmis, kun kerran siihen on jo tekijäkin. Suunnittele vaan tässä vaiheessa, kun vielä ehtii. Kesä tulee lopulta niin nopeasti, ettei silloin enää ehdi. Onko puolisolla mietinnässä näiden kalusteiden talvisäilytystila, kun pitää olla kokoontaittuvia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin tänään Kouvolassa työmatkalla. Tulin sieltä kotiin ja menin kurkistamaan alakertaan, missä remonttimies oli parin vapaapäivänsä jälkeen taas tänään tehnyt hommia. On ihan uskomatonta, millä VAUHDILLA tämä homma etenee - aamulla lähtiessä iiiisossa olohuoneessa oli raakalautakatto, illalla palatessa koko olohuoneessa oli maalausta vaille valmis Halltex-katto. Käsittämätöntä.

   Puoliso sanoi tänään meidän äidille, joka oli sairasta mukulaa hoitamassa, että tämä remonttimiehen palkkaus oli kyllä viisainta mitä ollaan tehty koska meillä rupesi olemaan selvä turnausväsymys remontin osalta. En olisi sitä ehkä itse osannut diagnosoida, mutta se meillä kyllä tosiaankin oli.

   Joo, säilytystähän tuo sinänsä ihan järkevästi miettii. Meillä on kuitenkin iso autotalli, kellarin rapunaluskomero ja iso leikkimökki joten en ole ihan valmis tinkimään ulkonäöstä kokoontaitettavuuden takia...

   Poista
 2. Tietysti kesä tulee nopeammin, kun on kalusteet valmiina! Ja tänä vuonna on povattu lämmintä kevättä. Kalusteet kannattaa tilata heti ja säilyttää ulkoruokintakauden alkuun asti näppärästi jossain portaiden mutkassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai vitsi. Haluaisin nähdä avioliisen miehen naaman kun roudaisin kotiin peräkärryllisen pihakalustetta tämän kaiken muun remonttirojun keskelle :D

   Poista
 3. Joo, noi kokoontaitettavat on sysirumat: nitä voisi ostaa korkeintaan pari varalle. Isä teki aikoinaan sellaist 50-lukua henkivät kalusteet mökille ihan itse. OP
  PS ja kesä tulee nopeammin, jos suunnittelee puhaa...lumet sulaa, niin että kuulee sen, tai no.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa on kyllä jotenkin mennyt muotoilu ihan pieleen - en ole ikinä nähnyt noin rumaa ja mittasuihteiltaan ihan hassua tuolia. Meillä on ne Westanin kauniit 50-lukulaiset, mitkä pitäisi maalata kun viime kesänä ei ehtinyt. (Eipä tosin ehtinyt tuolissa istuskellakaan, ei silti.)

   Nyt on kyllä jotenkin ihan hullun kevät jo!

   Poista
 4. Hyvä Ikea! Äänestän sitä.

  Me kuvittelemme viettävämme töydon remonttivapaan kesän. Ei siksi, etteikö tekemistä olidi, vaan siksi, että sitä on liikaa. Olisi hyvä vaan kerrankin nauttia kesästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikea on kyllä ainakin valokuvissa tässä(kin) kohtaa onnistunut. On niillä minusta jotain hyvin kivaakin tavaraa, ja ihan nerokkaita säilytysratkaisuja ja muita varsinkin pienen kodin tilansäästökeksintöjä. Ja meillä on yläkerran vessaan ostettu just vasta Ikeasta sellainen tarjoiluvaunu kaiken maailman tukkaföönien ja hiusrenkuloiden sun muiden säilytyspaikaksi.

   Minusta tuo remontoimaton kesä on hyvä. Teilläkin on kumminkin tosi työntäyteisiä kesiä takana jo monta. Ja talossa on katto ja kuisti ja ikkunat, joten mitään sellaista tuskin on, mikä ei nyt kesään 2016 odottaisi...?

   Poista
 5. Oijoi, luin sun päivitystä ja alussa olin niin iloisena puutarhajutuista ja sitten muistui mieleen omat kymmenet ensi kesänä valmiiksi-projektit, jotka on odotelleet jo toissa kesästä asti valmistumista, plääh suorastaan. Heti pakko on kommentoida, etten ikinä suosittele mitään heppoisenkiikkeriä taittokalusteita lapsiperheisiin, ennemmin vaikka Ikeaa :-) Itsellä karmea muisto lapsuudesta, just tuollaisesta tuolista, kiipesin sille seisomaan jossain tilaisuudessa ja loukkasin selkäni pahan kerran, kun tuoli napsahtikin linkkuun. Sormet on jääneet myös monasti väliin yms. Nuo Ikean penkithän taas on jopa kivat :-)
  Nyt olen niin kauan jo suunnitellut, että koukkaan pihallesi rohkeasti morjestamaan. Ehkä tänä kesänä vihdoin onnistun, jos olet paljon phahommissa ja puutarha alkaa muotoutua. Teillä kun on minusta ihanan iso tontti, jonne aurinkokin taitaa osua paremmin kuin meille :-) Mukava on ollu taas lukea päivityksiäsi muutenkin. Tsemppiä remonttiin!
  T. Pauliina Selännekadulta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pauliina, otetaanko tavoitteeksi kyläily puolin ja toisin ensi kesänä? :D Sinähän olet myös Pala maata ja taivasta -Pauliina, eikö totta? Minun piti viime kesänä tulla tapahtumapäivänä käymään mutta olimme just silloin jossain toisaalla.

   Mutta joo, rumuuden lisäksi tuo lapsiaspekti on kyllä varteenotettava noiden vankilan parveketuolien torppaamisessa. Ja Ikeat on tosiaan ainakin kuvissa kivat, mene tiedä miten heppoiset sitten livenä - mutta ainakin ne maksavat ihan "oikeiden" pihakalusteiden verran joten voisi kuvitella että ovat kunnolliset. Ja tehty lisäksi männystä eikä mistään uhanalaisesta tropiikin puulajista...

   Ai että, ihana ajatella että kohta on taas kevät ja sitten kesä :)

   Poista
  2. Ilman muuta sovitaan kyläilyistä, saa taas uutta inspiraatioita itsekin, kun näkee muuta kuin oman pihan nurkkia :-) Juu, olen sama ihminen...hassun pihani kanssa rohkeasti lähdin mukaan tuohon juttuun, kun ystävä pyysi ja sain kaks uutta mukavaa ihmistä elämääni :-) Ei ole mulla mikään sellainen perinnepiha tai erikoisen hieno mutta hauskaa on homman parissa ollut. Kaikenlaisia kivoja ihmisiä tapaa, kun reippaasti uskaltautuu mukaan. Lämpimästi tervetuloa tapahtumaan ja meille lähes koska vaan muutenkin!

   Poista
 6. Heipä hei!

  Olen seurannut hymyssä suin tuota keskustelua puutarhakalusteista. On totta että kaupasta saatavat ovat aika kaameita joko ulkonäöltään, laadultaan tai sitten vaan niin TYLSIÄ ettei sanotuksi saa. Keskustelu näytti alkaneen ainakin 2013?

  Niitä kivoja 50-luvun kokoontaittuvia tuoleja ja pöytiä saa edelleen. Minä nimittäin valmistan niitä! Ihan saman mallin mukaan kuin isoisäni joka oli Turussa puuseppänä sodan jälkeen. Tarjolla perus lepotuoli lyhyellä selkänojalla, käsinojilla tai ilman. On myös kahden hengen taittuva pöytä kahvitteluun ja 4-6 hengen taittuva pöytä sekä pitempiselkäinen lepotuoli. Käsin tehty, kotimaisesta puusta, pikkuisella verstaalla kotona. Materiaalina kuusi tai mänty, puuvalmiina tai maalattuna. Muutakin perinteistä puutarhakalustetta sekä kukkatelinettä teen tilaustyönä.

  Pääelanto tulee kirvesmiehenä Turunmaan korjausrakentamisosuuskunnassa. Korjaamme vanhaa suomalaista rakennuskantaa perinteitä kunnioittaen. www.kotivaki.fi

  Kyselkää lisää jos tämä herätti mielenkiintoa. Täällä kotikylässä on näitä puutarhamööpeleitä saatavilla mutta voin laittaa pitemmänkin matkan päähän jos tarvii.

  Terveisin,

  tikkusormessa@gmail.com
  Karuna

  VastaaPoista