torstai 31. heinäkuuta 2014

Kirje viherrakentajalle

Minä tilasin tammikuussa meidän alapihan luiskaan kiviset portaat.

Ihan ammattilaiselta viherrakentajalta tilasin, helkkarin kalliit kiviset portaat. Ajattelin, että ulkoistetaan nyt se mikä pystytään, maksoi mitä maksoi. Ja ammattilaisen rakentamat kiviportaat nyt olisivat suunnilleen ikuiset, tai kestäisivät ainakin meidän ajan.

Huhtikuussa viherrakentaja kävi tiluksilla, tarkisti paikan, sovimme yksityiskohdista, sain sähköpostiin tarjouksen ja lupauksen siitä, että portaat ilmiintyvät kesäkuun aikana.

Arvaako joku? Kesäkuun lopussa lähetin varovaisen kyselyn, jossa tiedustelin, mitenhän porrasasian kanssa maailma makaa. Sain vastauksen, että kiirettä on ollut ja huonot säätkin mutta heinäkuun aikana portaat valmistuvat.

Huomenna on elokuu. Meillä ei ole portaita.


Minä purin turhautumiseni tähän koko rakennus- ja remontointiyrittäjien toimintaan kirjoittamalla kirjeen viherrakentajalle. Se kuului näin:

Hei,
kalenteri kertoo, että portaat eivät valmistuneet heinäkuunkaan aikana. Kuten sanoin, meillä ei ole niiden kanssa niin kiire mutta minua ärsyttää niin paljon tämä perään kysely, että voidaan tällä päivämäärällä todeta että unohdetaan koko porrasprojekti.
Taustaksi sen verran, että tämä on nyt varmaan noin viidestoista kerta, kun yritän hankkia jonkinlaisia rakennus- tai remontointipalveluja täältä Mikkelistä. Tämä on myös noin kolmastoista kerta, kun tämä sama kaava toistuu - luvataan joku aikataulu, sitten tekijästä ei kuulu mitään, kysyn perään, luvataan toinen aikataulu, sekään ei pidä paikkansa mutta ei ole myöskään puhettakaan siitä, että aikataulun muuttumisesta ilmoitettaisiin tänne suuntaan. Olemme jostain kumman syystä onnistuneet löytämään putkimiehen ja sähkömiehen, jotka osaavat käyttää sekä kelloa että kalenteria, joten todistettavasti se ainakin joltain yrittäjältä onnistuu, mutta kaikissa muissa tapauksissa kuvio on aina tämä sama. Savolaissyntyinen puolisoni on ehkä paremmin sisällä tässä mikkeliläisessä mielenmaisemassa, koska hän totesi jo keväällä tämän porrasprojektin tarjousta esitellessäni melko lakonisesti, että "ei se tule kuitenkaan". Kun esittelin tuota edellistä viestinvaihtoani, hän totesi entistä lakonisemmin, että "Mitäs mä sanoin. Ei se tule."
Minulla on kaksi pientä lasta, työläs remonttiprojekti ja vaativa päivätyö. Olisin enemmän kuin iloinen, jos voisin maksua vastaan ulkoistaa tästä paketista edes joitakin osia. Nyt niiden saamarin portaiden kanssa käy samalla tavalla kuin kaikkien muidenkin meidän remonttiviritysten - minä ja puoliso tehdään itse, öiseen aikaan lasten mentyä nukkumaan tai kauhealla kiireellä ja stressillä muksujen pyöriessä jaloissa. Se hyvä puoli tässä toki on, että meistä on muutamassa vuodessa kehkeytynyt melko osaavia korjausrakentajia, mutta on tämä jotenkin ihan käsittämättömän surkuhupaisaa.
Ja tästä on ihan turha vetää mitään "sinähän sanoit että teillä ei ollut kiire" -johtopäätöksiä. Minä tilasin portaat sinulta, sinä lupasit ne toimittaa ensin kesäkuussa ja sitten heinäkuussa. Huomenna on elokuu, meillä ei ole edelleenkään portaita eikä myöskään sinun taholtasi minkäänlaista oma-aloitteista ilmoitusta siitä, että portaita ei muuten tulekaan, ei kesä- eikä heinäkuussa. Ehkä tulevana vuonna tuohikuussa, mutta siihen mennessä me ollaan jo tehty ne itse.
Kovin turhautunein terveisin, 
Laurakaisa

 Minä olen ihan suunnattoman turhautunut tähän kuvioon. Miten tämä voi olla aina tällaista? Miksi likipitäen kaikki yrittäjät, joiden kanssa olen asioinut, toistavat tätä samaa kaavaa? Ja ennen muuta - millä ihmeen ajalla ja energialla me nyt kyhäämme jotkut portaat tuonne alapihalle? Argh.

Valoa tähän risukasaan tuo kuitenkin se, että meillä on naapurissa yhden miehen korjaus/rakentamisyritys, jolla sattui yllättäen olemaankin neljä päivää vapaata aikaa tällä viikolla. Naapurin Antin ansiosta meillä ei ole enää lahoa seinää eikä lahoa parveketta, vaan ehjä seinä, purettu parveke, uusi verannan huopakatto ja tämän ja huomisen aikana epäilemättä myös valmistuva uusi parveke lahon tilalle.

Ja se tekee tästä ulkoistamisvaikeudesta oikeastaan vielä lohduttomampaa. Kun tietää, että muutaman päivän ostopalvelun maksamisella saa hommia kertalaakista valmiiksi, kun itse niitä samoja hommia joutuisi nyhertämään pala kerrallaan  varmaan vielä viiden vuoden päästäkin. Minä olen väsynyt keskeneräisyyteen ja tekemättöminä roikkuviin projekteihin, ja meillä on nostamatonta remonttilainaa ja molemmilla tällä hetkellä sellaiset tulot, että näitä keskeneräisyyksiä voisi palkata jonkun toisen tekemään. On turhauttavaa, ärsyttävää ja käsittämätöntä, että niiden tekijöiden kanssa sopimukseen pääseminen on näin tuskaisen hankalaa.

22 kommenttia:

 1. Jos se yhtään lohduttaa, voin kertoa, että tuo einole mikään savolainen spesiaali. Tuntuu olevan ihan maan tapa tietyissä piireissä. Ne tekijöt, jotka tulevat edes suunnilleen luvattuun aikan ovat tiukasti kirjoissa ja kansissa muistissa. Kaikkein pahimpia ovat firmat, jotka lupaavat, eivä tule ja perään soitettaessa "ovat jo matkala sinnepäin", lienevät eksyneet, kun osaa ei ole vuosienkaan jälkeen näkynyt. Eikä aina auta se itse tekeminenkään, jos on joku pieni juttu, jota yksinkertaisesti ei pysty tekemään itse ja sitten sattuu juuri tälläinen kalenterin ja puhelimen käytön suhteen vajavainen tyyppi kohdalle. Raivostuttavaa kerrassaan. Perinnerakentajapuolella, kumma kyllä, tuota tuntuu olevan liikenteessä paljon vähemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raivostuttava on nimenomaan se sana. Ja jo nyt on kumma jos ei tälle maanlaajuiselle ongelmalle kukaan mitään mahda... ilmeisesti pientalolliset ovat vain yksinkertaisesti liian hankalia/aikaavieviä/epäkiinnostavia asiakkaita että tällainen asiakassegmentin totaali-ignorointi on mahdollista aina vain.

   Poista
 2. Tätä lukiessa ihan niskakarvat nousevat pystyyn!! JA samalla nostan olematonta hattuani teille, miten voittekin olla noin kärsivällisiä....minä olisin jo kesäkuussa sanonut moisen yrittäjän kanssa sopimuksen irti...ja ISOIN kirjaimin sen, myös hänelle kertonut!!..:DD
  Mitähän säätä se rakentaja odotti...vesisadettako?? kyllä tänä kesänä olisi pitänyt sään puolesta päiviä portaiden rakentamiseen löytyä. No niin...ihan tässä hiillyin..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin vähän hiillyin, mutta lähinnä olen masentunut siitä että TAAS yksi remonttitaakanhelpotusyritys meni pieleen. Minä kun yritän aina näitä hommia keksiä ulkoistettavaksi nimenomaan niin, että tuon miesparan ei tarvitsisi ihan kaikkea tehdä itse, varsinkaan pihahommissa jotka nyt ovat luontaisen kiinnostuksen vuoksi langenneet enemmän minun reviirilleni. Ja sitten aina käy näin. Tulee vääränlainen aita joka pitää purkaa tai ei portaita ollenkaan.

   Poista
 3. Tuttu kuvio. Ja sopii hyvin savolaiseen menttaliteettiin, pitteis alkoo ruppeemaan. Sanoisin, että etelämmässä Suomessa ongelma ei ole yhtä paha, mutta sitä on. Ehkä tässä on yksi syy miksi meillä ei ole montaa hommaa ulkoistettu, tuntuu että hyvät tekijät jotka tekee ajallaan on kiven alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Savolainen projekti - aloittamista vaille valmis.

   Meillä oli aluksi paljon enemmänkin ajatuksena teettää ulkopuolisilla, mutta tähän todellisuuteen törmääminen on kyllä aika pitkälle sanellut sen, että itse on pitkälti tehty niitä putkaria ja sähkäriä lukuunottamatta, niidenkin hommissa puoliso on ollut vähintään hanslankarina kyllä. Nyt alkaa olla se tilanne, että ei jaksaisi enää näitä ikuisuusremontteja ja kun molemmat ollaan töissä, olisi rahaakin vähän sijoittaa ulkopuoliseen apuun. Ja sitten käy näin. Ankeaa.

   Poista
 4. Voi niin tuttu tunne! Ja samalla täytyy sanoa, että meillä on tämän kodin kohdalla onnistanut ja ollaan saatu osaavia ja aikataulun pitäviä remonttimiehiä (tosin piipunhattuja odotellaan, urakoitsija lupasi, että poikkeavat kesän aikana tekemässä välityönä...).

  Suvilalla aikanaan meille tuli yksi setä tekemään neljän viikon projektia. Siinä meni 10 kk ja projekti jäi kesken. Aina oli selkä kipeä, hommia toisella työmaalla, oikeudenkäyntiä entistä asiakasta vastaan jne. Valitsimme todella pahasti väärin. Se on ainoa kerta, jolloin meillä on ollut kirjallinen sopimus kaikkine sanktioineen. Persettä sellaisella sopimuksella saa pyyhkiä. Onneksi ei maksettu kaikkea ja tuli sentään pahimmat kohdat hoidettua. Ei olla sen jälkeen koskaan enää kirjoiteltu sopimuksia. Nyt otetaan vain sellaisia tekijöitä, joita joku johon luotamme, on suositellut.

  Sympatiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun ajattelen, niin meillä on itse asiassa edetty samalla tavalla eli nämä kolme - sähkäri, putkari ja naapurin Antti - ovat nimenomaan meille suositeltuja tekijöitä. Aiomme heistä kyllä pitää kiinni!

   Meillä on mökillä vuonna 2008 ostettu ja toimittajan puolesta muurattu kamiina, jossa oli vääränlainen kivinen kansi, siinä oli reikä hormia varten vaikka kamiina asentui hormiin ihan toisesta paikasta. Ohikulkumatkalla seuraavalla viikolla piti tulla sen oikeanlaisen kannen. Eipä tullut. Äiti laittoi siihen reikään vanhan kuparisen kahvipannun ja JOKA IKINEN kerta kun menen mökille, tulee mieleen tämäkin esimerkki siitä miten näiden remppaäijien sanaan ei ikinä voi luottaa...

   Poista
 5. Kyllä täällä etelässäkin on tuollaista! Jos nyt ensin saa jonkun lupaamaan jotain tekevänsä, kun sekin on niin ylettömän vaikeaa. Tarjouspyyntöihin ei viitsitä edes vastata ja perään soitellessa luvataan ehkä tulla paikan päälle katsomaan, mutta ei tulla kuitenkaan, tai sanotaan suoraan ettei nyt ehdi. Parempi tietysti niin. En vaan tiedä, millaisia palatsiurakoita pikkufirmat yhtenään saavat, kun rintamamiestalo on liian pieni noteerattavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin tuntuisi ehkä paremmalta, jos suoraan sanottaisin että ei kiinnosta tai ei ehdi. Minä olen kaikennäköisille lupailijoille tullut aukomaan ovia kesken työpäivän niin, että ketään ei koskaan ilmestynyt paikalle, ja se se vasta otti aivoon!

   Mutta tuo on kyllä totta - mitä ihmeen työmaita ne kaikki firmat oikein tekevät? Luulisi, että perusrintsikassa on kaikkine osaprojekteineen ja "näin ne rempat laajenee" -tilanteineen työnsarkaa yhdelle yrittäjälle ihan riittämiin... Meidän putkimiehen kanssa on juuri se tilanne, että kun hän on hyvä ja luotettava, soitamme sitten aina hänelle. Näennäisen pienestä tai ainakin kohtuupienestä maalämpöpumpun asennuksesta on poikinut nyt jo ties miten monta työtuntia ja tuhansien eurojen laskutusta. Ja ne laskut olen kyllä aina maksanut ihan mielihyvin.

   Poista
 6. Täällä Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen rajamailla on aivan sama tilanne. Olemme asuneet jo pitkälti toistakymmentä vuotta näissä maisemissa ja hidasälyisinä aloimme oivaltaa asian vasta muutama vuosi sitten. Väsyttää ja tympäisee.

  Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelma näyttää kyllä olevan aika universaali ainakin Suomen mittakaavassa...! Ja Amerikankin, jos lukee Kaukana Espoosta -blogia...

   Poista
 7. Tuliko vastausta? Kirjeesi on loistava! Hyvä, että kirjoitit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaus tuli kyllä. Siinä ihan fiksusti todettiin että ymmärtää kantani, mutta toisaalta tuli myös hieman kummallista valitusta siitä että työt aina niin kasaantuvat kesälle. Öö, sen ei pitäisi kai olla yllätys jos on näillä leveysasteilla VIHERrakentaja?

   Poista
  2. Meillä puutarhasetien piti tulla toukokuussa 2013, tulivat syys-lokakuun vaihteessa "kun työt kasautuvat".

   Poista
 8. Meille piti maalausfirman tulla paikkaamaan tekosiaan kesäkuussa, kuten oli toukokuussa sovittu. Eivät tulleet. Soitin uudestaan heinäkuussa. Lupasivat tulla alkuviikosta. Eivät tulleet. Soitin uudestaan taas parin viikon päästä. Lupasivat tulla seuraavalla viikolla. Eivät tulleet. Ajattelin reklamoida kuluttajavirkamiehille syksymmällä ja aloitin omat maalausprojektini terassilla. Ja silloin, simsalabim, he olivat yhtäkkiä siinä terassilla mitään etukäteen ilmoittamatta valmiina aloittamaan hommat. Hämmästyttävää!

  t. Elina

  VastaaPoista
 9. Sanon alkuun että perkele, vaikka et ehkä tykkää kiroilusta täällä blogissasi. Sit toiseksi sanon että Suomessa selvö markkinarako palvelulle, joka hoitaisi tuon asiakas-yrittäjäkommunikoinnin ja pitöisi ne rakennutrajat kurissa. Kunhan keksin miten tuo jälkimmäinen hoituu, jätän päivätyöni. t. Hetsku

  VastaaPoista
 10. Kadehdittavasti laadittu kirje ainakin...

  VastaaPoista
 11. meilläpäin sama homma. joka myrsky jännätään että kaatuko nuo puut talon päälle, jotka piti kaataa kahden viikon päästä toissa keväänä...

  VastaaPoista
 12. Meillä oli putkimiesten kanssa samaa. Sähkömies onneksi löytyy kaveripiiristä, joten se tulee kun lupaa. Muita ei oo onneksi vielä tarvinnut. Mutta putkareiden kanssa oli just sitä "Tullaan ensi tiistaina" ei näkynyt. "Tullaankin huomenna." ehei. Sit seuraavana päivänä "No mitäs siellä olisi pitänyt tehdä?" -_- Taitavat olla sellainen ammattiryhmä, että eivät taida juurikaan välittää asiakaspalvelun laadusta. Tietävät, että töitä riittää kuitenkin. Yksi tuttuni totesi osuvasti "Jos saat ne paikalle, niin älä päästä pois, ennen kuin kaikki on valmista.".

  VastaaPoista
 13. Yrittämisen vaikeutta tässä maassa valitetaan suureen ääneen, valittavat yritykset, valittavat poliitikot.
  Tästä luulisi että yrittäjä elää kuin pellossa. Kommentit osoittavat, että harvinaisesta yksittäissattumasta ei ole kyse.

  (En liene sama kuin aiempi Anna-Liisa? Tarkoitan että en kai ole unohtanut jo kommentoineeni? :-) )

  VastaaPoista
 14. Alkuun: kiitos tästä ihanasta blogista, rintamamiestalon hankinta harkinnassa ja oon ihan fiiliksissä lukenut blogin alusta loppuun. Ystävissä pari rintsikan omistajaa, mutta niillä on ollut vähän "erilaiset" projektit kuin mistä itse haaveilen (eli siis kaikki uusiksi, toisilla myös laajennus tulossa). Kiitos siis asiasisällöstä, josta on oppinut yhtä sun toista että myös henkisestä tuesta - ihan oikeasti remonttia voi tehdä pikkuhiljaa ja alkuperäisiä asioita säästäen!

  Mutta tästä remonttimiehien luotettavuudesta. Mun lapsuudenkodissa 30-luvun hirsitalossa on tehty useita remontteja viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana (enimmäkseen kyllä korjattu 70-luvun vahinkoja). Siellä tottui siihen, että itse tekemällä yleensä saa valmista silloin kuin haluaa ja suunnilleen myös sen näköistä kuin haluaa. Ainoat toimivat remonttimiehet on ne, jotka on tunnettu jo 20 vuotta ja joita joku on alunperin suositellut (sähkömiehelle voi soittaa koska vain ja yrittää aina järjestää aikaa, kirvesmies soittelee itse että oli joskus puhetta että voisi joskus tulevaisuudessa tarvita tehdä tällaista, sopiiko jos tulen huomenna). Toisaalta sitten puhelinyhtiön mies lupasi tulla laittamaan nettiliittymän laatikon paikalleen tiistaina, ja puolitoista vuotta sitä on taidettu odotella. Vähän hankala kun se laatikko roikkuu nyt olkkarin nurkassa ja siihen ei uskalla koskea, haittaa imurointia.

  VastaaPoista