torstai 13. maaliskuuta 2014

Valo!

Olen ihan huumaantunut tästä valosta. Aamuisin on valoisaa, kun herää! Illalla on valoisaa, kun tulee töistä! Työ- ja hoitopäivän jälkeen ehtii vielä valoisaan aikaan olla hetken pihalla! Aurinko paistaa toisinaan, toisinaan näkyy sininen taivas! Uskomatonta, käsittämätöntä, ihanaa.


Olimme hiihtolomaviikon Saariselällä. Sielläkään ei ollut sellainen talvi kuin normaalisti, mutta kuitenkin aika paljon talvempi kuin täällä Mikkelin korkeuksilla koko talvena. Oli kyllä kiistatta ihan mahtavaa sekin, että pääsi hiihtämään.Minä nimittän tykkään hiihtämisestä kovasti. Toivon, että vielä tulee sellaisia talvia, jolloin täällä kotonakin pääsee laduille. Ja Saimaan jäälle, jäällä hiihtäminen maaliskuussa on ihanin ulkoilutapa ikinä. 

Kun tulimme takaisin kotiin reilun viikon reissulta, oli tänne ilmestynyt se edellä mainittu valo, ja lumet olivat hävinneet. Piha näyttää suurin piirtein samalta kuin viime vuonna huhtikuussa. 


Lienee tarpeetonta sanoa, että melko paljon syyhyttää sormia jo hyökätä pihan kimppuun. Roudassahan maa vielä kuitenkin on, ja henkisesti on ehkä viisasta varautua jonkinasteisiin takapakkeihin kevään edistymisessä, kun kuitenkin on vasta maaliskuun alku. Mutta yhtenä päivänä jo kaivelin haravan esiin... 

Nyt on se aika vuodesta, kun pitäisi haikailun ja haaveilun sijasta tehdä kynällä ruutupaperivihkoon tolkullisia ja todellisten resurssien mukaan mitoitettuja kesähommia niin talon kuin pihankin suhteen. Faktinen resurssitilanne on se, että puoliso on töissä koko kesän ilman mitään lomia, ja minulla on vielä tuntematon määrä kesälomaa, arvatenkin noin juhannuksesta noin elokuun alkuun. Luonnollisesti myös lapset lomailevat sen ajan, mikä melko tehokkaasti estää oman lomailevan resurssini hyödyntämisen ainakaan mihinkään pitkäjänteiseen remonttitoimintaan. Leikkimökki on tulossa, ja olen myös antanut periksi trampoliinille, joten lasten osalta toivon piha-aktiviteettien ynnä lasten iän riittävän ensi kesänä jo melko omaehtoiseen touhuamiseen. Pihahommille siis toivottavasti on edes jonkinmoinen sauma.

Talon osalta tämän kevään ja kesän suurprojekti on ulkovuorauksen maalaus, josta on ollut puhetta. Sen projektin yksityiskohdat lyödään lukkoon ensi viikolla, mutta meillä on nyt maalinpoistotiimi ja myös yksi maalari rekrytoituna hankkeeseen. Näyttää lupaavalta. 

Olen viime syksystä asti haikaillut, että voisimme tämän vuoden aikana remontoida tämän päätoimisen asuinympäristömme, talon keskikerroksen. Näyttää hitusen toivottomalta tällä hetkellä - yhtään uutta remonttia ei ole lupa aloittaa ennen kuin entiset on saatettu loppuun, ja niitä entisiä riittää. Vintissä on keittiö vielä aivan levällään ja vessa alkutekijöissään. Kellarin pyykkitupakin on monin osin kesken, jos saisi vaikka autotallin ja pyykkituvan välisen oven skrabattua ja maalattua tänä kesänä niin sekin olisi jo hyvä. Kokemuksen syvä rintaääni muistuttaa, että kaikki sisätilaremontit on syytä unohtaa kesäksi - ei niihin riitä mielenkiinto, kun voi puuhailla pihallakin. 

Jos viikonloppuna tulee se luvattu takatalvi ja 20 cm lunta, antaa se ehkä ihan tervetulleen aikalisän tähän remontti- ja pihahommasuunnitteluun. Nyt meinaa sairasvuoteelta käsinkin olla ylivoimaista pitää näppejä erossa pihamaasta. 

Mielelläni lukisin myös muiden talollisten ensi kesän projektisuunnitelmista. Kommentoikaa, olkaa niin hyvät! (Talottomatkin saavat kommentoida.)

16 kommenttia:

 1. Onhan noita projekteja, jos nyt joku niistä tapahtuisi. Mun keittiö käyttökuntoon. Kanila. Kesäkanala. Kuisti johonkin kuosiin. Hillokellari. Verstas... Ja tarttis ruveta ikkunoita rapsuttamaan jossain kiireellisyysjärjestyksessä... Sitten tietysti pihahommat erikseen. Alkaa kuulostaa suuruudenhullulta taas. Se kai siinä onkin vikana, ei saa tehdyksi kun on liikaa listalla. Ja pitää ehtiä myös naatiskella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän sama vika täällä. Kesän agendalle on pukkaamassa myös kellarin pyykkituvan seinän korjaus - siitä puskee kosteus läpi, ja talvi taisi hajottaa ko. ongelmapaikan vieressä olevan alkuperäisen vuokralaisen oven betoniportaan viimein atomeiksi, joten sen kunnostus menisi siinä samassa. Mutta pitäydytään nyt vaan siinä talomaalauksessa niin on isompi todennäköisyys saada edes se tapahtumaan... vaikkakin ulkoistettuna, mutta kyllä se meitä silti tavalla jos toisellakin työllistää.

   Poista
 2. Meillä ensi kesä kulkee projektinimellä ulkorakennus. Ei ole vielä kuvia, ei rakennuslupaa, ei tekijöitä, mutta tavoite on selkeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi, hyvä, selkeä tavoite. Kadehdittavaa! Ja kesäkin taisi ainakin täällä siirtyä pari piirua tuonnemmas tänään lumisateen myötä joten onhan tässä vielä aikaa...

   Poista
 3. Ihan on samat tunnelmat täälläkin. Pilvet saapuivat juuri äsken, tulin sisälle, ja alan nyt henkisesti valmistautua talven tuloon.

  Kesän projekteja on meilläkin taas ihan liikaa:
  - ikkunaremontti loppuun ulkopokien osalta
  - ikkunaremontti jatkuu karmien osalta
  - vinssi kaivoon
  - kaikki kaadetut puut klapeiksi ja pinoon
  - pajuaidan askartelu
  - muutaman uuden viinimarjapensaan osto ja istutus
  - syreenintaimien siirtely paikasta a paikkaan b
  - paljon kumiveneretkeilyä
  - työhuoneen tapetointi ja maalaus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi laittaa listalle myös jotain kumiveneretkeilyjä - meillä mökkeilyä - niin eivät unohtuisi muiden muka kiireellisempien alle.

   Menestystä jatkuvaan ikkunasavottaanne - ja kaikkeen muuhunkin! Pala kerrrallaan.

   Poista
 4. Pitäisi nikkaroida kaivolle ja roska-astialle yhteinen katos. Saatiin viinirypäleen pistokkaita joten niille tarvinnnee jonkun köynnöstuen. Katsotaas nyt mihin aika riittää sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kaikilla on tätä samaa - ensin tulee tehtävälista ja sitten lievä epäilys siitä, mikä onkaan listan tilanne kesän lopussa :) Kohtalotovereita piisaa.

   Poista
 5. Keittiö on numero 1. Saamme vihdoin tietää, mitä sen lattia on syönyt. Suoraan saunan yläpuolella ja muovimattoa pinnassa + falskaileva viemäri. Tulee varmaan mielenkiintoista.

  Vähän suunnittelin ulkovuorauksen paikkaamista uudella puutavaralla ja talon maalaamista, mutta jos nyt vaan se keittiö ensin. Ja sisäeteisen käytävä on pakko tehdä keittiön kanssa samaan aikaan ja veranta houkuttaa myös kimppuunsa vihdoin ja viimein. Vaateiden säilytys siirtyy sinne, niin olisi ihan kätevää, jos senkin saisi kerralla kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin just blogista näitä remonttilistauksia. Keittiö on varmaan iso. Toivottavasti ei paljon ylläreitä sisältävä kuitenkaan.

   Joo, samaa linjaa pitäisi tosiaan noudattaa sen ulkovuorauksen kanssa meillä. Se ensin, ja sitten vasta muita haikailemaan.

   Poista
 6. Valosta saa kyllä kieltämättä virtaa, ja täällä lounaammassa on maakin ehtinyt jo sulaa, ainakin jonkun matkaa pinnasta... omenapuita pitäis leikata edelleenkin reilulla kädellä, sen aika alkaa olla nyt - ellei sitten tule kunnon takatalvea, lumen ottaisin kyllä ilolla vastaan niin pääsisi hiihtämään edes kerran tänä talvena.

  - Kesällä normaalien pihatöiden lisäksi olisi suunnitteilla viime kesänä kesken jäänyt ulkoporrasremppa, eli pääoven portaisiin maali päälle ja sivuoven portaiden skrabaus ja maalaus.
  - Ulkokellarista pitäisi purkaa kaikki mätä pois ja katsoa mitä sille voi tehdä. Ainakin kellari vaatii uuden ulkoverhouksen ja oven.
  - Pannuhuoneen oven edusta autotallimontussa vaatii myös viimeistelyä, porrasrempan yhteydessä tuli jo yksi kerros laastia leviteltyä irti lohkeilleelle alueelle, mutta kyllä siihen vielä pari-kolme ämpärillistä menee helposti, ja kopisevaa valua on vielä lisääkin jos intoa riittää.
  - Ja autotallin sisältöä pitäis järjestää, jotta sillekin voisi joskus kuvitella tekevänsä jotain (lattia on kuin perunapelto, vaikka betonista onkin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tuijottelin meidän ainokaista omenapuuta arvioivasti viime viikolla ja totesin sitten, että en tiedä onko nyt a) liian kevät vai b) liian vähän kevät sen leikkaamiseen, joten jätin leikkaamatta. Nyt tuli lunta ja vissiin pakkastakin luvassa, joten ehkä nyt olisi sitten sellainen normaali maaliskun keli sitä vähän leikellä. Uhh, vaikeita ovat nämä leikkuuasiatkin.

   Ihanan yksityiskohtaiset suunnitelmat siellä. Pitäisi itsekin pistää noita "ulkoverhous plus jotain" -ajatuksia paperille.

   Poista
 7. Mitääs meillä:

  - Kellarissa öljykattilan ympärille pitäisi tehdä kipsilevystä palonkestävät seinät, että saamme lopun huoneen varastokäyttöön.
  - Mies uhitteli uusivansa kellarin sähköjä
  - takapihaa pitää salaojittaa, tuota kuraprunnia ei kestä kukaan ja jos tuonne aikoo joskus saada kasvihuoneen, sen paikka olisi joko hyvä kuivattaa tai sitten rakentaa huone suosiolla ponttoonien päälle...
  - Minun viime kesänä aloittamani ulko-ovien maalaus voisi myös edistyä maaliin saakka
  - Eteisen lattiakaan ei varmasti loukkaantuisi kevyestä hionnasta ja uudesta maalikerroksesta.
  - Etupihalle pitäisi tehdä betonikiveystä ja rakennella vähän näköestettä ilmalämpöpumpun eteen ja sivupihoillekin hiukan kehitellä kulkukiveyksiä
  - Olkkarin ison ikkunan pielet pitäisi rapsutella ja maalata pariin kertaan kuluneilta osin
  - Yksi pönttöuuni kaipaisi maalipinnan poistoa ja uuden levittämistä
  - Kukkapenkit kaipaavat kipeästi huoltamista, karsimista ja kasvien jakamista.
  - Yläpohjan eristystilanne olisi syytä tarkistaa ja harkita lisäeristämistä.
  - Plus sit kaikenmoista pientä paikkausta ja naputtelua muuten.

  Saa ny nähdä, mitä kaikkea lopulta tulee tehtyä... Jos edes jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä kaikista listoista on tullut minulle mieleen vaan lisäprojekteja meillekin...:) Olin autuaasti unohtanut, että meidän piti päättää yläpohjan lisäeristämisestä tänä talvena. Viemärin tuuletusputki rupesi kondensoimaan kovilla pakkasilla ja puoliso vietti jonkun verran aikaa yläpohjassa sitä eristellen ja aprikoi sitten samalla tuota lisäeristyshommaa. Argh, menen nyt käymään jotain perheneuvottelua asiasta seuraavaksi, mihinköhän sekin projekti jäi.

   Mutta joo, tuohan se asenne on oltava. Kaikki kotiinpäin.

   Poista
 8. Täällä myös puutarhaideointi käynnissä. Pensasaitoja nyt ainakin pitäis laittaa, ja yrttejä ja kesäkukkia. Talon eteläseinä on tarkoitus maalata, muut seinät pärjäävät vielä. Ja ehkä aitaprojektikin on luvassa, saas nähdä :)

  VastaaPoista