keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Saunafinaali

Meillä on tapahtunut vaikka mitä blogijutun arvoista, mutta puolison opinnot ovat siinä vaiheessa, että taloutemme ainoa bloggausväline on ainoaan mahdolliseen bloggausaikaan eli iltaöisin varattu päivä ja viikko toisensa perään. Ei ole siis blogattu, ei.

Mutta sen sijaan on tehty vaikka mitä muuta! En rupea työntämään kaikkea yhteen kertomukseen, joten nostan esiin nyt tärkeimmän: Meidän sauna on ihan lopullisesti valmis. Val-mis.


No, aika iso osahan siitä on ollut valmista jo 60 vuotta. Niin kuin vaikka koko pukuhuone ja pukuhuoneen ja saunan välinen ovi. Eihän tuolle olisi raaskinut mitään ehostusta tehdä.

Minusta on jotenkin hienoa, että 60 vuotta vanha, peilioven peiliksi ihmiskäden muotoilema puu elää edelleen vuodenaikojen mukaan - kuten tuosta maalaamattoman suikaleen paljastumisesta talviaikaan huomaa. Hassua.

Ja sekin, mikä on meidän remontoimaamme, on ollut pääosin valmiina jo kesäkuusta 2011 asti. Niin kauan, että sauna ei ole enää vitivalkoinen ja uutuuttaan hohtava, vaan paneelit ovat jo kellastuneet muualta paitsi ikkunan alta, jossa auringonvalo ei pääse tekemään temppujaan.


Saunassa oli siis valmista ihan kaikki muu, paitsi ne aina ja joka paikassa laittamatta jääneet listat. Kattolistoista puuttui osa - ne ovat uusiotuotantoa mutta menevät kyllä täydestä jos vertaa alkuperäisiin. Ja lisäksi puuttuivat ikkunoiden listat ja oven listat. Ensin niitä ei ollut, sitten kun ne vihdoin ilmestyivät, niistä puuttui aika kauan maali. Nyt on molemmat.Pukuhuoneen ja saunan välisen ikkunan listat ovat alkuperäisiä, saunasta kesällä 2010 purettuja. Emme silloin vielä ymmärtäneet ottaa ihan jokaista listanpätkää talteen, joten listoja ei ollut tallella tarpeeksi ja tuo ovenkarmin vasemman puolen lista on joku mikälie autotallista löytynyt uusi rimanpätkä. Ihan hyvin ajaa asiansa kyllä.

Ja ulkoikkunaankin tuli listat, jotka maalasin samalla kuin muutkin ikkunaa ympäröivät systeemit. Pystylista on ohennettu niin, että se ikään kuin sulautuu kaarevaan kattolistaan ja näytti pöljältä, jos maalasi tuon pelkän ikkunalistan. Siksi sutaisin maalin ylös kattoon asti. En tiedä, onko sekin pöljää.


Kun ensin oli aika pitkään katsellut listatonta saunaa ja sitten useamman kuukauden saunaa maalaamattomien listojen kera, ja sitten näki ensimmäistä kertaa tämän kätöstensä jälkeen, tuli kyllä jonkinlainen ymmärrys sitä kohtaan, miksi ihmiset ovat joskus ammoisina aikoina ylipäänsä ruvenneet maalaamaan noita listoja. Ja edelleen jatkavat sitä tapaa.


Saunasta tuli nimittäin maalattujen listojen myötä jotenkin viimeistelty. Sellainen, että se ei näytä enää yhtään remontoidulta saunalta, vaan saunalta, joka on ollut aina tuollainen. Ero entiseen on ihan selvä, ja se kummastuttaa minua. Ja sauna näyttää nimenomaan alkuperäiseltä, kun se ennen oli minusta ihan itsestäänselvästi remontoidun näköinen. Ehkä, öhöm, keskeneräinen remontti sitten pistää silmään vaikka miten olisi tottunut parin vuoden aikana oman saunansa ulkoiseen olemukseen.

Yksi syy siihen, miksi sauna näyttää niin autenttiselta, on varmasti ihan nappiin mennyt maalivalinta. Tässä pukuhuoneen ja saunan väli-ikkunassa on nimittäin sekä uutta että alkuperäistä maalia. Ero on melko marginaalinen ja johtuu luultavasti ennen muuta siitä, että 60 vuotta vanha öljymaali on jo liituuntunut ja nokeentunut. Uusi maali on Uulan ovi- ja ikkunamaalia. Purkki on jo ainakin vuoden vanha, ja sävyn nimi on Oliivi. Jostain syystä en löytänyt sitä tämän hetken värikartoista. Kääk. Meillä on vielä kellarin ikkunan karmit sekä sokkeli maalaamatta, ja niihin pitäisi saada tuo sävy. Ehkä se jotenkin tilaamalla onnistuu, pitää kysyä Uulalta kunhan edellä mainitut joskus päätyvät to do -listan kärkeen.


 Tässä vielä toinen esimerkki aika hyvin yksi yhteen olevasta sävyvalinnasta. Maalasin listat ja karmin toisen puolen vain kahteen kertaan, ettei pinnasta tullut liian uusi ja kiiltävä. Kauhean paksua maalikerrosta kun ei silloin alunperinkään ole saunaan sudittu...
 

Niin että nyt se on ihan valmis. Meidän sauna. Paras sauna maailmassa. Siellä on hyvät löylyt ja riittävästi ilmatilaa hengittää. Se lämpenee nopeasti ja sopii täydellisesti pikkulapsiperheeseen, kun mukulat voivat puljata ammeissaan lattialla ja aikuiset lämmitellä lauteilla samalla kuitenkin lyhyen vasteajan pelastusetäisyyden päässä. Se miellyttää myös esteettistä silmää ja sopii meidän talon kellariin kaikkine remontteineen ihan täydellisesti. Ja pukuhuone on edelleen lempipaikkojani talossa. Siellä on joku semmoinen... rauha. Aika on pysähtynyt. Ja muutenkin on meininki kuin Viri Teppo-Pärnän Tuuman uusimman vuosijulkaisun artikkelissa "Mennyttä pukuhuonetta etsimässä".

Koko Löylyn sylissä -julkaisu on muuten ihana. Yhtä ihana kuin meidän sauna. Julkaisua voi tilata Tuuman sivuilta tästä.


Ps. Saunan valmistumisen venähtäminen parilla vuodella on toki aiheuttanut sen, että lattian puurallit ovat raapineet vähän maalia irti betonista ja täten sauna pitäisi ottaa remonttilistalle jo toistamiseen. Vaan antaapa olla vähän aikaa, ainakin siihen asti että saadaan vähän useampi kohta talosta tälle Ihan Kokonaan Jo Valmista -kategoriaan.

15 kommenttia:

 1. En edes välitä saunomisesta, mutta teidän saunanne näyttää kyllä kotoisalta. Onpa ihana tuo vihreän sävy, todella! Meilläkin pitäisi tehdä saunaremppaa. Sellainen löytyy kellarista, mutta esimerkiksi lauteet puuttuvat kokonaan. Mies on kerran tai kaksi saunonut muovituolilla istuen. Ja minä kun en tosiaan ole Saunoja, niin eipä tule muovituolisaunaan mentyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muovituolisauna vaatinee tosiaan aika suurta saunafaniutta...:) Me mentiin ekaa kertaa saunaan sillä tavalla, että sinne ei tullut vielä vettä - puutarhaletku ikkunasta sisään ja sitä kautta sitten pesuvedet. Silloin kun kuopus oli vauva, tuli käytyä kyllä aika harvoin omassakaan saunassa mutta nykyisin meillä kyllä tykkäävät kaikki saunoa, ja jostain syystä meille etsiytyy aika usein myös vieraita saunailtoina. Mikäs sen mukavampaa.

   Poista
 2. Teillä on hieno sauna. Minä mietin tuota saunan pukuhuoneen rauhaa. Omassanikin on sellainen tyyni ja viipyilevä olo. Ehkä se johtuu hyvästä saunasta löylyineen. Sitten vaan rentoudutaan ja vähitellen sonnustaudutaan sotisopaan uusia kokemuksia kohti.

  Hyviä löylyjä vastakin

  PirjoR

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä olin viime syksynä saunomassa italialais-portugalilais-espanjalais-ruotsalaisessa naisporukassa ja tajusin oikeastaan vasta niiden eka kertaa elämässään saunojien kommenteista yhden asian: on ihan oikeasti aika hieno juttu, että tuollainen ikivanha suomalainen tapa, perinne, riitti, miksi sitä nyt kutsutaankaan, on säilynyt oikeastaan aika alkuperäisenä vuosisatojen ajan. Onneksi näin, voidaan nyt mekin nauttia siitä omissa saunoissamme.

   Poista
 3. Onpa levollinen tunnelma. :)

  Harmittaa, että meillä sauna on joskus 90-luvulla modernisti pilkottu suihkuhuoneeseen (tottakai valkoiseksi kaakeloitu) ja pieneen hikikoppiin, jossa ei voi kunnolla jalkojaankaan oikaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aika lähellä se oli meilläkin! Sauna oli meidän ensimmäinen remonttiprojekti ja meillä kävi yksi remonttifirmalainen jo luonnostelemassa kellariin lasiovea löylyhuoneen ja pesuhuoneen välille ja patteriputkien koteloimista näkymättömiin katossa jne. Onneksi maltettiin pähkäillä sen verran, että tultiin sitten järkiimme.

   Mutta olihan meidänkin sauna pilkottu kahteen osaan, toisessa osiossa oli pieni istuma-amme ja muovitapetit :) Kun aika on kypsä niin sen ysärisaunankin saa varmaan palautettua alkuperäiseen kuosiin.

   Poista
 4. Hieno sauna ja tuo ikkunalla oleva Suomalainen shamppoopullo kruuna kaiken...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se jotenkin vaan tuntuu kuuluvan tuohon :) Ostan uuden kun entinen käytetään loppuun :)

   Poista
 5. Kaunis sauna ja miten piristävää nähdä, että muutkin hyväksyvät 60 vuotta vanhan "valmiina". Meillä on tuo kunnostus edessä joskus, mutta nyt mennään sen mukaan, että kun kerran sen 60 vuotta on ollut hyvä, mikäs sen olisi muuttanut - kaikkine pistorasioineen ja katkaisijoineen. Kyllä on kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä pidempään asun meidän talossa, sen paremmin huomaan, että kaikki se ihan sataprosenttisen alkuperäinen täällä on parasta. Mikä taas aiheuttaa lievää ahdistusta sikäli, että ne vielä tulossa olevat remontit pitäisi osata nyt sitten tehdä ihkaoikealla tavalla sen alkuperäisyyden vaalimiseksi. Kun niitä jotain ei-niin-hyviä ja toimivia ajallisia kerrostumia täältäkin kuitenkin löytyy... Ja tuo 60 vuoden koeaika on kyllä minusta parempi tae kuin mikään rakennusmääräyskokoelma!

   Poista
 6. Sen lisäksi, että perinnesaunanne on ihana kaikessa konstailemattomuudessaan, sain suorastaan lapselliset kiksit kuvan nro kolme kohdalla. Siinä on mun silmiini ihan selvästi "lakupiippu-ukko" lassoamassa sähköjohtoa vaatenaulakon ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha! Enpä ole älynnyt tuota aiemmin, mutta niinhän siinä tosiaan on :D

   Poista
 7. Me meinataan pistää sauna "puoliksi". Toiseen puoliskoon tulee suihkukaappi, seinä keskelle ja avot. Meillä kun ei ole pukuhuonetta. Avaat oven, siinä on pieni tila, jossa on suihku. Suihkusta seuraava ovi on sauna. Ja vaikka sitä periaatteessa voisi käydä yläkerrassa riisuuntumassa ja hilpasta alasti saunaan, niin haluan sen pukuhuoneen. Kellarin käytävässä voi olla pahimmilla pakkasilla lämpö melkein nollassa ja se on aika reteetä riisua itsensä siihen porraskäytävän rappusille. Etenkin kun on vieraita saunomassa, se lämpötila aiheuttaa eläimillisiä äännähdyksiä. Ja muutenkin, parempi et vettä lotrataan vaan yhdessä tilassa, eikä kahdessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. Kyllä pukuhuone, pienikin, on minusta ihan tarpeellinen osa saunaa, ja tosiaan meilläkin kun kellarin rappu on ihan kokonaan lämmittämätöntä kylmäsäilytystilaa suurimman osan vuodesta niin on siinä mukavuusaspektikin olemassa.

   Mehän mietittiin pitkään, että pitäisikö pukuhuoneen lämmitystä jotenkin lisätä kun siinä ei ole kuin sellainen melko, öö, rujo patterisysteemi katossa, siitä on kuva jossain saunapostauksessa. Onneksi ei lisätty lämpöä, koska itse asiassa saunomiskokemus on viileään vuodenaikaan parhaimmillaan kun pukuhuoneessa on se joku reilusti alle 20 astetta ja siellä voi mukavasti jäähdytellä saunomisen välissä ja jälkeen. Hirmu hyvin olivat osanneet alkuperäiset saunanrakentajat suunnitella senkin...

   Poista
 8. On kyllä tunnelmallinen ja hieno tuo teidän saunanne. Hyvin paljon samaa tunnelmaa kuin meidän pihasaunassa, joka on hamaan tulevaisuuteen asti käyttökelvoton kun on viimeinen remontoitavien listalla... tai no ehkä toiseksi viimeinen ennen maakellaria. Mutta tästä on hyvä ottaa opiksi, kiitos!

  VastaaPoista