tiistai 10. joulukuuta 2013

Oodi perunakellarille

En muista, olenko koskaan kertonut perunakellaristamme. Ilmeisesti en, ainakaan Bloggerin hakutoiminto ei sellaista kertomusta blogista löytänyt.

Perunakellari on tuo vasemmalla oleva ovi, käytävän päässä olevasta ovesta mennään saunaan ja oikealta pyykkitupaan. Kuva on otettu rappusten alapäästä.


Minua harmittaa, kun en ole ottanut kuvia perunakellarista siinä asussa, missä se oli kun muutimme taloon.

Aikaa olisi ollut - suoritin nimittäin perunakellarin muuttosiivouksen aikalailla tasan kolme vuotta ja kolme kuukautta sen jälkeen kun olimme muuttaneet perunakellarilla varustettuun taloomme. Se vaan, tuota noin, jotenkin jäi. Unohtui muiden, tärkeämpien asioiden alle.

Yhtenä syksyisenä viikonloppuna iski sitten perunakellarin siivousinnostus ja sain muutamassa tunnissa paljon aikaan. Se päällimmäinen opetus oli taas se, että asioihin yleensä kannattaa tarttua, koska niiden tekeminen vie pääsääntöisesti huomattavasti paljon vähemmän aikaa ja energiaa kuin tekemisen jahkaileminen.

Toinenkin opetus on tuttu: kaikki se, mikä tässä talossa on alkuperäistä, on säilyttämisen arvoista, edelleen hyvässä kunnossa ja valtaosin vielä hyvin tehtyäkin. Se opetus päti myös perunakellariin: kun purin kummallisen kovalevystä tehdyn välihyllyn joka tihensi hyllyvälit epäkäytännöllisiksi, ja kiskoin irti peräseinän perunalaatikon yläpuolelle kiilatun ylimääräisen, kiikkerän hyllyn, tuli perunkellarista tolkullinen ja toimiva ruokatavaroiden säilytyspaikka. Juuri sellainen, kuin se oli alun perin ollutkin.


Tätä lukeville rosvoille ja ryöväreille tiedoksi, että nuo kumollaan olevat pullot sisältävät kallisarvoisten vuosikertaviinien sijasta etupäässä ylivuotista glögiä. Jos sellaista haluaa, voi tulla soittamaan ovikelloa. Annamme ilmaiseksi tarvitseville.

Kellarin siivoaminen oli aika helppoa. Kun olin nyhtänyt kovalevylisähyllyt ja alkuperäistä hyllyä peittävät lahjapaperi- ja muovikelmuviritykset irti, huiskin seiniltä ja nurkista hämähäkinseitit, kuurasin hyllyt puhtaiksi, imuroin aika paljon multaa lattialta, pesin irralliset puulaatikot pihalla juuriharjalla ja mäntysuovalla ja nidoin vanhan, käytöstä poistetun vahakankaan hyllyihin suojukseksi.

Sitten asettelin yhdelle hyllylle säilykkeet sekä puolison kallisarvoisen adzhika-kokoelman. (Ärsyttää niin että jätän melkein tuon linkin laittamatta - saan näppylöitä kun venäjää translitteroidaan suomeksi englantilaisten translitterointisääntöjen mukaan. Se on adzhika eikä mikään adjika.) Ladoin harvalukuiset perunat ja porkkanat laatikoihin, hain vintistä pari matonpätkää lattialle ja kas, perunakellari oli muuttosiivottu.


Vasemmassa ylänurkassa näkyvä räppänä johtaa nähdäksemme ulkorappusten alle, ja ulkorappusissa taas on kanaverkolla varustettu reikä. Ilma ei rappujen alla ole yhtä kylmää kuin ulkona, joten kellarin jäähtyminen kestää syksyllä aika kauan ja räppänää on pidettävä auki normivuotena tänne joulukuulle asti. Toisaalta kellari vastaavasti harvoin menee pakkasen puolelle, sitä varten meillä on kyllä myös pakkasvahti. Kesällä se tietysti on liian lämmin minkään pilaantuvan säilyttämiseen, mutta syksystä kevääseen kellari palvelee täydellisesti ylimääräisenä kylmäsäilytystilana.

Se on erittäin kätevää siksi, että me ostamme esimerkiksi kaikki käyttämämme juurekset ruokapiirin kautta, eli juureskauppareissu osuu kohdalle kerran kuukaudessa. Pelkän pienen jääkaapin kanssa moinen ei olisi mahdollista. Lisäksi olemme vuokranneet useampana talvena perunalaarin puolison enon potaateille melko käypään hintaan - perunapalkalla.

Perunalaari ansaitsee oman kuvan. Se on nimittäin tehty ylijäämäulkoverhouspaneeleista. Voin vakuuttaa, että tämä löydös sai minut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että talomme ulkoverhousta ei todellakaan vaihdeta yhtään mihinkään - sen verran tanakkaa tavaraa ovat ulkoverhouspaneelit 50-luvun alussa olleet. Vähän niin kuin ei paneelia lainkaan, vaan paksua lautaa.


Innostuin ottamaan nämä kuvat kun kellari oli viikonlopun aikaan tositoimissa - meillä oli sunnuntaina esikoisen 3-vuotissyntymäpäivät ja 30 hengen kalaaseja varten varastoituna lauantaista asti kaksi isoa voileipäkakkua ja kymmenen kananmunan täytekakku.


Alan olla sitä mieltä, että kellari on talossamme se paras osa. Ainakin siihen asti, kun edelleen palavasti kaipaamani keittiö- ja olohuoneremontti joskus valmistuvat. 

10 kommenttia:

 1. Nyt potuttaa vielä enemmään että vanha luonnonkivinen maakellari on menty tuhoamaan tältä tontilta. Uskon vahvasti että meidän käsissä siitä olisi vielä tullut hyvä. Olisi aivan mahtava ostaa juuri juureksia isommat määrät kerralla, ja säilyttää hillot ja mehut muuallakin kuin jääkaapissa.
  Mutta ehkä vielä joskus meillä on taas kellari, ainakin haaveissa jo on.

  VastaaPoista
 2. Minä olen haaveillut mehukellarista kovasti. Kyllähän tuolla siis se alkuperäinen onkin, ilman ovea ja mutenkin tuhottuna. Tällä hetkellä se palvelee miehen jämälautavarastona. Mutta tavoitteena on palauttaa se joskus aiempa käyttöönsä, mahdollisesti jopa joskus varustaa jäähdytyksellä, että se toimisi ympäri vuoden. Ehkä. No, toistaiseksi huusimme huutiksesta käytetyn jääkaapin joulukinkkua ym. varten. Kun nyt tuli se yksi huone kesän aikana oikein siivottua siihen kuntoon, että sinne voi jääkaapin laittaa. ;) Meillä melkein koko kellari olisi sopivan vilpoinen jääkaappia korvaamaan talvipakkasilla, mutta hieman nuo ajoittain siellä pesivät hiiret arveluttavat...

  Mutta tulipa teille hieno pottukellari kohtuullisen pienellä vaivannäöllä.

  VastaaPoista
 3. Ihanan siisti kellari, ainakin minun silmissä oikein unelmien sellainen:)
  -Rosanna67-

  VastaaPoista
 4. Antaa uskoa siihen, että säilytyskellaristakin saa halutessaan vähintään siedettävän tilan. :)

  VastaaPoista
 5. Upea kellari, juuri sellainen kuin pitääkin!

  VastaaPoista
 6. Onpa hieno! Meidän hillokellari kaipaa tuuletusrööriä, ettei kaikki siellä homehdu, mutta siitäkin saa varmaan hienon, kunhan rööri on ensin saatu aikaan. Otan tästä mallia.

  VastaaPoista
 7. Onpa toimivan oloinen kellari. Meillä on talon alla kellari, jonne pääsee vain ulkokautta alapihalta. Se pitäisi kalkita ja sinne pitäisi tehdä hyllyt, ovet kaipaavat korjaamista ja valojakaan siellä ei ole. Tukkoon laitetut tuuletusaukot olemme sentään avanneet. Tällä hetkellä kellari palvelee kuitenkin vain ruukuissa olevien yrttien talvetuspaikkana, mutta eiköhän se tule jossain vaiheessa laitettua kuntoon. Niin, jossain vaiheessa, huokaus.

  VastaaPoista
 8. Varsin symppis kellariksi! Meillä on luonnonkivinen maakellari, jonne olen toistaiseksi hädin tuskin uskaltanut vasta kurkata sisään...Keväällä sitten katsotaan, mitä sieltä löytyy ;)

  VastaaPoista
 9. Heh, minulle on käynyt vähän saman tyyppisesti kylmiö-nimisen tilan kanssa. Paitsi että siitä on jo lähes viisi vuotta, kun jätin sen seinien rappaamisen kesken ja löimme varastotavarat sisään.. Piti "ihan pian" palata saattamaan se tuolla lailla nätiksi, mutta... On ollut vähän kaikkea ;)

  Ihana blogi. Jouduin lukemaan useampia postauksia. Sinulla on sana hallussa ja asenne kunnossa :)

  VastaaPoista
 10. Mä tykkään kans meidän pottukellarista. Sitä pitäisi vaan vähän päivittää. Edelliset ovat vetäneet styroksia seiniin, pitäisi jaksaa rapsia pois ja hyllyhommat vaatii päivittämistä. Mut se on sitten, kun siitä lähtee yksi väliseinä pois. Toisella puolella seinää on öljysäiliö, joka lähtee ajankohtana äx.

  VastaaPoista